22 Mayıs 2021 00:07

Kayserili işçiler: Kınıyorlar ama ticareti kesmiyorlar

Kayserili işçilerle İsrail'in Filistin'e saldırılarını ve AKP İktidarının tutumunu konuştuk.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ahmet AKARSU
Olcay SAL
Kayseri

Kayseri’de bekledikleri servis duraklarında İsrail’in Filistin’e saldırılarını görüştüğümüz metal ve tekstil iş kolundan işçiler arasında yapılan değerlendirmelerde “din kardeşliği” vurgusu öne çıkıyor. İşçilerin bir kısmı “Müslüman ülkeler birbirine yardım etmiyor” derken, İsrail’i kınamanın yetmeyeceğini, “Ticaret kesilsin diyoruz ama ülkenin ekonomisine bakılınca mümkün gözükmüyor” diyenlerin sayısı da az değil.

Orta Anadolu Tekstil’de çalışan bir işçi, “Görünen köy kılavuz istemez. İsrail zulmü sürüyor. Toprakları satmak doğru değildi. Ama zulme karşı söylenecek çok şey var. Ülkenin ses çıkarmamasının nedeni çıkar, menfaat ilişkisi. Mesela Cumhurbaşkanının oğlunun gemileri İsrail’le çalışıyor mu? Eğer böyleyse ses çıkmaz” dedi.

Bir tekstil işçisi, “Her ramazan ayında Filistin’e saldırıyorlar. Filistinli kardeşlerimizin evlerini barklarını işgal etmeye çalışıyorlar. Arkalarındaki güce, ABD’ye güveniyorlar. Oradaki durum bizi etkiliyor, üzülüyoruz. Ufak bir çocuğun bombaların altında ağlamasına vicdanımız el vermiyor” dedi.

Has Çelik’te çalışan genç bir işçi, “Kınamak yetmiyor da bizden zengin Katar var. Türkiye’ye yatırımlar yapıyorlar, paraları var ya. Mesela Suudi Arabistan bizden daha zengin değil mi? Onlar yardım etsin. Orada çoluk-çocuk yapılan eziyete karşıyım aması toprak satmaları…” diyor.

Türkiye’nin İsrail’e gerekli cevabı vermediğini söyleyen tekstil işçisi, “Ekonomiden dolayı bir şey yapamıyorlar. Başka bir zamanda olsaydı İsrail’le ticari ilişkilerini keserdi” diye konuştu.

Has Çelik işçisi de “İsrail’i kınamak yeterli değil. Sonuç yok. Bir müdahale etmek lazım. Devlet yetkilileri toplanıyor. İslam şöyle İslam böyle diyorlar. Filistin’e gelince neredeler? Kınıyorsan bazı şeylerin önünü keseceksin. Başka ülke mi kalmadı ticaret yapacağın? Şimdi tohumları İsrail’den alıyoruz” dedi.

Simfer işçisi de “MHP’liyim neredeyse İsrail’i destekleyecek noktaya geliyorum. Çünkü kararlılık yok bizde, pasif insanlarız” ifadelerini kullandı.

"NİYE HİÇBİR SAVCI HAREKETE GEÇMİYOR?"

İşçi duraklarında Sedat Peker’in yayımladığı videolarda gündeme gelen siyaset-mafya-medya ilişkilerini de sorduk. Videoların işçiler arasında takip edilme oranı yüksek.

Boyteks işçisi “Kaymağı yediler sonra ayrılık girdi araya. Bir gemide iki kaptan olmaz. Alaattin Çakıcı içerden çıktı, Sedat gitti. Ama devletin karanlık bir eli her zaman olmuştur” dedi.

Has Çelik işçisi, “Çıkar ilişkisi vardı. İşler yolunda gitmeyince konuşmaya başlıyor. Vadedileni vermeyince konuştu. Önce konuşsaydın ya?​” diye konuştu.

Orta Anadolu Tekstil işçisi, “Her şeye erişim engeli getiren hükümetin buna getirmemesi düşündürücü. Bir şeyleri ortaya çıkarıyorlar birileri bundan da nemalanacak. Ucu daha yukarı dokunursa alırlar” şeklinde konuştu.

Başka bir tekstil işçisi şöyle konuştu: “Sedat Peker gibi bir mafya babasının söylediklerine bakın. Geçmişte iktidarla yaptığı ortaklığını ortaya seriyor. Hiçbir savcı harekete geçmiyor. Niye? Hukuk yok Türkiye’de, adalet yok.”

Başka bir Has Çelik işçisi de “Sedat Peker’in bildiklerinden korkuyorlar bence. Derin devlet dediler, Ergenekon dediler, darbe dediler. Sonuç olarak en altından ‘FETÖ’ çıktı. Şimdi bilgiler ortaya çıkmaya başlayınca endişe arttı” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

Adliyede klavye sınavı yoğunluğu

SONRAKİ HABER

Hadi Özışık'tan Sedat Peker savunması: Hatam mesafeyi koruyamamak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa