21 Mayıs 2021 17:03

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri sağanak yağışa rağmen nöbetteydi

Boğaziçi Üniversitesinin tüm bileşenlerinin Melih Bulu’ya yönelik protesto eylemleri sürüyor. Akademisyenler, bugün de üniversitede rektörlük binasına sırtlarını dönerek Bulu’yu protesto etti.

Fotoğraf: Can Candan

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, "kayyum" rektör Melih Bulu'ya karşı nöbetin 93. gününde şiddetli yağmur altında bir kez daha rektörlük binasına sırtlarını döndü. Akademisyenler nöbetlerinin 93. gününde de “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Melih Bulu’nun atanmasına yönelik protesto nöbetinin 93’üncüsünü sağanak yağmur altında gerçekleştirdi. Güney Kampüs’teki rektörlük binasına sırtlarını dönen akademisyenler, bir süre bekleyerek gerçekleştirdikleri protestoyu alkışlarla sonlandırdı. Ardından öğretim üyeleri tarafından ortak basın açıklaması okundu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“BAZI YARI ZAMANLI HOCALARIN MAAŞ ÖDEMELERİ KEYFİ OLARAK GECİKTİRİLİYOR”

"Bugün 21 Mayıs Cuma. Direnişimizin 138., nöbetimizin 93. günündeyiz. Sizlere halen basının ve mezunlarımızın alınmadığı, polisin çevresinde ağır silahlarla devriye gezdiği kampüsümüzden sesleniyoruz.

Boğaziçi’nde keyfî gece yarısı atamalarıyla göreve gelenler, üniversite bileşenlerinin temel haklarını gasp etmeye, akademik özgürlükleri ve üniversitemizin kurumsal özerkliğini hiçe sayan güvenlikçi uygulamalarına devam ediyor. Verilen hasarlar gün geçtikçe artıyor. Üniversitemizin girişine konan devasa demir kapı, kampüsümüzün dört bir yanına, direklere, hatta çeşitli ağaçlara dahi yerleştirilen kameralar, üniversitemiz öğrenci ve çalışanlarının sürekli izlenip kaydedildiği tekinsiz, ağır ve boğucu bir kampüs ortamı yaratmayı amaçlıyor.

Ancak keyfî, baskıcı ve güvenlikçi uygulamalar bunlarla sınırlı değil. Rektörlüğün misafirleri aileleriyle birlikte hiçbir denetime tabi tutulmadan kampüse serbestçe girerken, hocalarımızın misafirlerinin ve ortak araştırma yürüttükleri meslektaşlarının kampüse girmeleri engelleniyor. Buna ek olarak, atanmış rektörlük makamı, hocalarımızın projelerini bilimsel değil, siyasi saiklerle değerlendiriyor. Mevcut iktidarın hoşuna gitmeyeceğine kanaat getirdikleri projeleri engellemeye, hocalarımızı kriminalize ederek denetim altında tutmaya çalışıyor. Ayrıca bazı yarı zamanlı hocalarımızın maaş ödemeleri keyfî olarak geciktiriliyor. Akademik özgürlüğü yok etmeyi amaçlayan bu karanlık ve otoriter uygulamaları kabul etmiyoruz, özerk ve demokratik üniversite mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz.

“ATANMIŞ REKTÖRE ATANMIŞ DANIŞMAN HUKUKİ OLARAK GEÇERSİZDİR”

Bu hafta Volkan Gazioğlu adlı bir şahsın atanmış rektörün atanmış danışmanı olarak göreve başladığını öğrendik. Rektör danışmanlarının ilgili devlet memurları yasasına göre üniversite personeli olması gerekir. Dolayısıyla bu atama hukuki olarak geçersizdir. Söz konusu şahsın böyle bir sıfatı taşıyabilmesi mümkün değildir. Bu gayrimeşru görevlendirmeyi kabul etmiyoruz. Dahası, Gazioğlu sosyal medyada seviyesiz ve hakarete varan bir üslupla yaptığı paylaşımlarında kurumumuza karşı düşmanca bir tutum içinde olduğunu kanıtlamıştır. Rektörlüğe sırt dönme eylemimizi hedef gösteren ve edep sınırlarını aşan paylaşımlarıyla bu şahıs, eylemimizin dayandığı akademik ve etik ilkelerden bîhaber olduğunu açıkça göstermektedir.

“MÜCADELEMİZ AYAKTA”

Tüm bu zorbalığa ve tehditlere rağmen, kapanma sürecinde de mücadelemizi sanal ortamda sürdürdük. Gerek çevrimiçi nöbetlerle gerekse toplantılar ve etkinliklerle sözümüzü söylemeye ve üniversitemize verilen hasarları tek tek rapor etmeye devam ettik. Bir kamu üniversitesi olan kurumumuza siyasî saiklerle ve sorumsuzca zarar verenlerin, yasalar önünde  hesap vermesini sağlayacağız. Açmış olduğumuz davalarımızın takipçisiyiz. Komisyonlarımız işliyor, dayanışmamız büyüyor. Biz bir yere gitmiyoruz, mücadelemiz ayakta.

Üniversitelerde tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörlerinin seçimle göreve gelmesi gerektiğini tekrar ediyoruz.

Seçilmiş olan Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlerinin olması gerektiği gibi bir an önce görevlerine atanmalarını bekliyoruz.

Bir kez daha, atanmış Melih Bulu, Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez’in, bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi’ne atanmış Selami Kuran ve görevlendirilmiş Muzaffer Eroğlu’nun istifasını talep ediyoruz.

Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İç hastalıkları uzmanı doktor Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İZENERJİ işçileri ücretli sosyal izin ve regl izni kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa