Kuraklık nedeniyle mağdur olan Diyarbakırlı çiftçiler: Zararımız karşılansın
Diyarbakırlı Çiftçi Adil Kara: Kuraklık ilk bizim gibi sadece yağışa bel bağlayan çiftçileri vuruyor.
Fotoğraf: Mahsum Kara/Evrensel
Mahsum KARA
Diyarbakır
Kuraklık nedeniyle mahsülleri zarar gören Diyarbakırlı çiftçiler, yetkililerden acil destek talebinde bulundu. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler zor günler yaşıyor. Kuraklık nedeniyle tarımda yaşanan sorunlar, bölgede yapılan barajların neden sulamada kullanılmadığı sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Çiftçiler, kendilerine sulama ile ilgili verilen vaatlerin neden yerine getirilmediğini sordu.
Diyarbakır’ın Soğansuyu köyünde çiftçilik yapan köylülerle kuraklık nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti konuştuk. Çiftçiler, bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı çok büyük zarara uğradıklarını ve ektikleri arazilerin, tarlaların da kuruduğunu söyleyerek yetkilerden yardım talebinde bulundu.
130 BİN TL ZARARIM VAR
Yaşadığı köyde uzun yılardır hayvancılık ve çiftçilik yapan 52 yaşındaki Ali Kurtboğan, yaşadığı kuraklık nedeniyle bu sene arazilerinden verim alamadığını söyledi. Kurtboğan yaşadığı mağduriyet şu ifadelerle anlattı: “Kendimizi bildik bileli hayvancılık ve çiftçilik yapıyoruz. Dedelerimizden babalarımızdan köyde bu işleri öğrendik. 85 dönüm ektiğim arazide bu sene hem arpa hem buğday var. Hepsi kurumuş durumda ne yapacağımı bilmiyorum. Gübre parası, ilaç parası, harcadığım benzinin haddi hesabı yok. Yaklaşık 100 bin TL’ye yakın zararım var borçlarla birlikte 130 bin TL’yi buluyor. Bizim arazimiz köyden 1 kilometre kadar uzak sulamak istesem araç gereç alacak param yok. Bu sene kurak geçti diye mağdur olan çiftçiler var. Gerçekten çok zor durumdayız.”
BİR DAHAKİ SENE ARAZİLER BOŞ KALACAK
Kuraklıktan dolayı 100 dönüm arazisinde ektiği ürünün tarlada kuruduğunu ifade eden Süleyman Hamsan (60) şunları dile getirdi: “Köyümüz sulak bir arazi değil bahar mevsiminde yağmur yağmazsa işimiz çok zor oluyor. Bu sene de doğru dürüst yağmur yağmadı bütün ektiğim buğday arazimde kuruyup gitti. Ektiğimiz buğday veya arpayla kışın hayvanların yemini çıkarıyorduk bu sene biçerdöver bile araziye giremeyecek. Koyun ve ineklere ne vereceğim? 150 tane koyun 20’den fazla inek var onları nasıl besleyeceğim bilmiyorum. Bu sene sürdüğüm araziden verim alamayacağım. Buğday, saman ve hayvan yeminin hepsini dışarıdan almak zorundayım bu sefer uğradığım zarar iki katına çıkıyor. Aslında her sene dışarıdan alıyoruz ama büyük bir kısmını kendi ektiğimiz araziden karşılıyorduk. Gerçekten çok zarar ettik bu sene hâlâ aldığım gübrenin borcunu bile veremedim samanı nasıl alacam bilmiyorum. Bize maddi destek versinler.”
"HER YER SULAK OLACAK DEDİLER, BİZ BARAJ GÖRMEDİK"
Adil Kara (47) çocukları ile birlikte yaz aylarında soğan ve pamuk tarlalarında kazandıkları parayı köyde bulunan arazisinin ekimine harcadığını belirtti. Binbir zahmetle çalışıp kazandıkları paranın heba olduğunu anlatan Kara, “Vallahi artık her gece düşünmekten uyuyamıyorum, bu sene geçen kuraklıktan dolayı yaptığım zararım çok büyük. Kuraklık ilk bizim gibi sadece yağışa bel bağlayan çiftçileri vuruyor. Kendimi bildim bileli bizim bu tarafa baraj yapacaklar her yer sulak olacak dediler biz baraj falan görmedik. Yaz aylarında pamuk ve soğan işinden çocuklarımla birlikte kazandığım paranın çoğunu 70 dönüm arazimin ekiminde harcadım. Yetkililer bize yardım etsin eğer birileri bize yardım etmese bizim gibi çiftçiler çok durumda kalacak” ifadelerini kullandı.
YAĞIŞLAR AZALDI
Meteorolojik verilere göre Bölge illerinde yağışlar normale göre yüzde 14, 2020 yılı mart ayı yağışlarına göre yüzde 56 azaldı. Yağışların azalmasıyla kuraklık yaşandı. Buğday, arpa ve mercimek eken ancak sulu tarım yapmamış olan çiftçiler kuraklıktan en fazla etkileniyor. Bölgede en çok tahıl ve baklagiller üretiliyor.