EMEP önerdi, Akdeniz Belediyesi kabul etti: Tarımsal hizmetler müdürlüğü kurulacak
Emek Partisinin önerisi kabul edildi ve Mersin Akdeniz Belediyesi bünyesinde Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurulması kararı alındı.
Fotoğraf: Evrensel
Mersin Akdeniz Belediyesinde belediye meclis kararıyla tarımsal hizmetler müdürlüğü kurulması kararlaştırıldı.
Emek Partisi (EMEP) Akdeniz Belediye meclis üyesi Halil Kara, belediye meclisine verdiği önerge ile ilçe sınırları dahilinde yarıdan fazla mahallede tarım üretimi yapıldığını belirterek Akdeniz Belediyesi bünyesinde Tarımsal Hizmet Müdürlüğü kurulması için verdiği önerge geçtiğimiz gün ilgili komisyonlardan da geçerek bugünki meclis toplantısında karara bağlandı ve Akdeniz Belediyesine Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurulması kararı alındı.
Emek Partisi Akdeniz Belediye Meclis üyesi Halil Kara “300 bin dekar yüzölçümü, 65 mahallesi bulunan Akdeniz ilçemizin 40 mahallesinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürütüldüğünü belirttiği önergesinde “Tarım açısından baktığımızda; 61.000 dekarda narenciye, 41.000 dekarda örtü altı sebzecilik, 14.000 dekarda meyvecilik, 12.000 dekarda bağcılık, 2.500 dekarda zeytincilik, 2.000 dekarda açık sebzecilik, 2.000 dekarda buğday,1.500 dekarda muz, 500 dekarda yem bitkileri, 50 dekarda süs bitkileri olmak üzere; 136.550 dekarında tarımsal faaliyet yürütülmektedir. Hayvancılık açısından baktığımızda ise ; 11.000 büyük baş hayvan , 70.000 küçük baş hayvan, 1.750.000 kanatlı hayvan, 20.000 arı kovanı bulunmaktadır. Avlanma sezonunda aylık ortalama 500-550 ton balık avlanmaktadır.Tarım ve hayvancılık faaliyetleri toplamı açısından baktığımızda, ilçe yüzölçümünün yarısından fazlasında bu faaliyetler yürütülmektedir” dedi.
Kara “belediyelerin kadro unvanları listesinde 62 müdürlük belirlenmiş, ilçe belediyelerinin durumlarına göre bu müdürlükler içerisinden belirleme yapmaları sağlanmıştır. Ancak,tarımsal etüt ve projeler hazırlamak,bitkisel üretim,hayvansal üretim,tarım ürünleri işleme ve gıda üretim hizmetleri gibi işlerin yürütülmesi için bir birime ihtiyaç duyulduğu da ortadadır. Ülkemizi ve dünyamızı kökten sarsan pandemi ve yine ülkemiz ve dünyamızın içinde bulunduğu; iklim krizi,susuzluk,kuraklık ve gıdaya olan ihtiyaç da göstermiştir ki; tarım başat sektörlerden biridir. Belediyemizin de bu duruma uygun konumlanması ilçemizde tarımın gelişmesi ve desteklenmesi açısından uygun olacaktır. Meraların ıslahı, Uygulamalı Tarım, Hayvancılık ve Deniz Ürünleri Atölyesi Projesi ,Toprak Analizi Laboratuvarı,Çiftçiliği Özendirme ve Geliştirme Projeleri,Organik Tarım Eğitimleri, Örtü Altı Tarım Eğitimleri,Tropik Bitki Yetiştiriciliği ( Papaya, Ejder meyvesi,muz/Akdenize özgü meyve ),Fide Yetiştiriciliği,Koyun, Keçi, Tavuk/Keklik, Arıcılık (Narenciye balı), Balık (Lagos, sardalya) yetiştiriciliği,Üniversite, Tarım Ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak eğitimler düzenlemek ,Hibe Destekli Sürdürülebilir Tarım ve Hayvancılık Projeleri (Solucan Gübresi Tesisi,Kurutma Tesisi,Paketleme Tesisi,Soğuk Hava Depoları), İşbirliği projeleriyle süt işleme tesisleri ve halk süt satış noktaları,Tarım ve Hayvancılık Kooperatiflerinin Desteklenmesi, Köy Fidan Projesi park bahçeler müdürlüğü bünyesinde faliyetler olarak yürütülmeye çalışılmaktadır. AncakTarım,hayvancılık ve gıdaya ilişkin amaç-hedef ve etkinlikleri planlama,örgütleme,düzenleme için bir birim veya müdürlük bulunmamaktadır. Burada bulunan ve daha da çoğaltılabilecek faaliyetlerin büyük çoğunluğu aslında belediyemizde bulunması gereken Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü sorumluluğunda yapılacak faaliyetlerdir. O nedenle de, belirtilen ve eklenebilecek faaliyetlerin yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurulmasının olumlu bir adım olacağı düşüncesindeyim.
Kara’nın Akdeniz belediye meclisi mayıs ayı ikinci bileşiminde görüşülen tarımsal Hizmetler müdürlüğü kurulması önerisi mecliste bütün parti grupları tarafından desteklendi. Önerge üzerine söz alan HDP’li belediye meclis üyesi Ali Tanrıverdi, “eksikliği duyulan bir birimin oluşturulması için gündeme taşıyan Halil Kara’ya teşekkür ettiklerini” belirterek “bu ülkenin ve ve özellikle güzelim Çukurova bölgesinin tarıma ihtiyacı var. tarım her ülke için stratejik bir olan olmaya başladı. bir santim toprağın oluşması için en az bin yıl gerekiyor. O toprağı sahiplenmek, tarım alanlarının yok edilmemesine seyirci kalmamak için belediye de bir birimin olması ve genel olarak tarımın desteklenmesi için belediye ve meclis olarak üzerimize düşen büyük bir sorumluluk var.
CHP’li Muhittin Böcek’te önemli bir konuyu konuşuyoruz ve Halil Kara bir belediye meclis üyesinin dikkatli çalışarak bir meclise ve kente en iyi katkının nasıl sunulacağının örneğini vermiş bulunmakta, umarım tüm meclise örnek olur. Akdeniz belediyesi bir hazinenin üzerinde oturuyor ne altın, ne petrol hepsinden önemlisi verimli tarım topraklarımız var. bunun ne kadar kıymetli olduğunu iki yıldır pandemi sürecinde yaşadığımız kıtlık tehlikesiyle daha iyi anladık. Tarımsal faliyetlere daha çok önem vermeliyiz o nedenlede tarımsal hizmetler müdürlüğü kurulmalıdır.
AKP’li belediye meclis üyesi Aydın Egin’de partilerinin seçim beyannamelerinde de olduğunu ama pandemi nedeniyle kuramadıkları tarımsal Hizmetler Müdürlüğün kurulmasının önemli belirterek, bu müdürlüğün Akdeniz İlçesine ve tarımına önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını söyledi.
Akdeniz deyince akla liman geliyor, tarım geliyor yakında inşallah turizmde gelecek diye Belediye başkanı Mustafa Gültak ise zengin bir belediye olduklarını belirterek kesme gülde ikinci, balık popülasyonunda önemli bir yerdeyiz. Biber, patlıcan, salatalık, çilek ve muz gibi bir çok üründe birinci sırada olan Mersin’de Akdeniz ilçemizde önemli bir yerdedir. Balık festivaline ek olarak, gül, üzüm vb festivallerini ekleyeceğiz. Tarımsal hizmetler müdürlüğümüzle bu işleri daha iyi yapacağımıza inanıyoruz. Kadro tahsisi çalışmaları için çalışma başlatalım” diyerek başlattığı oylamada oy birliği ile Akdeniz belediyesinde Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurulması kararı alındı. (Mersin/EVRENSEL)