Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: Bu verilerle haziranda açılmak akıllıca olmaz
Salgının seyrini ve iktidarın haziranda açılma hedefini değerlendiren uzmanlar, vaka sayılarının hâlâ yüksek olduğuna dikkat çekerek “Bu verilerle haziranda tam açılma akıllıca olmaz” dedi.
Fotoğraf: DHA
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Sağlık Bakanlığı verilerine göre önceki haftalara göre vaka sayıları düşse de hâlâ 9-10 bin bandında seyrediyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, vakaların hâlâ yüksek olduğunu ifade ederek “Haziranda tam açılma akıllıca olmaz” dedi. Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz da günlük ölümlerin 200’ün üzerinde olduğuna dikkat çekerek “Vaka sayılarında da 1 Mart’ın öncesine dönememiş durumundayız” diye konuştu.
"KAPANMADA BİLE HAREKETLİLİK SÜRDÜ"
Salgında geldiğimiz noktayı ve alınan önlemlerin etkisini konuştuğumuz Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, salgınla mücadelede toplumsal hareketliliği kısıtlamanın bulaşıcılık zincirini kırmak için önemli olduğunu vurguladı. Ancak Türkiye’de toplumsal hareket kısıtlamalarının çalışma hayatına dair çok etki göstermediğini anlatan Yavuz, “Çünkü çalışma yaşamına dair bir kısıtlama yapılmadı. Adına tam kapanma denilen süreçte bile çalışan nüfusun büyük bir kısmı çalışıyordu zaten. Ekonomik ve sosyal destek verilmediği için halkı evde tutamadık. Dolayısıyla önlemlerle toplumsal hareketlilik kısıtlanmış gibi görsek de aslında bu çok az bir kitleye karşılık geliyor. Olumlu kısımları var kısıtlamaların ama daha geniş kısıtlamalar yapabilseydik, destekler ve geniş kısıtlamalarla birlikte aşılamayı da arttırabilseydik önlemlerin faydasını daha çok görecektik” diye konuştu.
"1 MART ÖNCESİNE DÖNEMEDİK"
Sağlık Bakanlığının verilerine göre vakalarda azalma görüldüğünü ama ölümlerin hâlâ 200’ün üzerinde seyrettiğine işaret eden Yavuz, “Vaka sayılarındaki düşüşün uzun sürede ölüm sayılarına yansımasını bekliyoruz. Kısıtlamalarla salgın kontrol altına alındı mı diye baktığımızda hangi kritere göre bunu söylediğimiz önemli. Şu an vaka sayıları 9-10 bin bandına geldi. Yani 1 Mart’ın öncesine bile dönememiş durumdayız. Şubat ayının sonunda vakalar 6- 7 bine düşmüştü. Bu açıdan da bu seyrin nasıl devam edeceği önemli” ifadelerini kullandı.
"KONTROLLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ"
Kısıtlamaların bitmesiyle beraber toplumsal hareketliliğin az da olsa başladığını bunun 1 hafta, 10 gün içerisinde etkilerini görebileceğimizi anlatan Yavuz “Önümüzdeki haftalar kritik. Bunun 1 Haziran’a kadar nasıl seyredeceği önemli. Ama sonuçta açılma için hedef olarak gösterilen 5 bin vaka sayısı az değil. 5 bin vakayla 1 Haziran sürecine girdiğimizde bu kısıtlamalar dikkatli ve kontrollü bir şekilde genişletilmezse yeniden ve özellikle sonbaharda yeni bir pikle karşılaşabiliriz” uyarısını yaptı.
"HANGİ KISITLAMA İŞE YARIYOR?"
Salgında uygulanan kısıtlamaların hangilerinin daha olumlu etkiler gösterdiğine bakılması gerektiğine vurgu yapan Yavuz, “Toplumsal hareketlilik, hangi başlıklarda daha çok bulaşıcılığı arttırıyor bunlara bakarak karar verilmesi gerekiyor. Bu konuda yol gösterecek olan da şu ana kadar bu kısıtlamaların hangilerinin işe yarayıp yaramadığını değerlendirmek. Bir yandan da PCR testi yapımında yeni yaklaşımlara ihtiyacımız var. Eğer dikkat etmezsek, salgına ilişkin bütün boyutlarıyla bir strateji izlemezsek işimiz çok kolay olmayacaktır. Çünkü şöyle bir tehdit de var; mutant varyantların Türkiye’de etkisi daha fazla görülüyor. Bu nedenle de bu önümüzdeki ayları aşılama konusunda çok iyi geçirmeliyiz ki sonrasında rahat edelim” dedi.
BİLİM KURULU ÜYESİ YAVUZ: AÇILMA İÇİN VAKALAR DÜŞMELİ
Bugüne kadar uygulanan kısıtlama kararlarından hangilerinin ne kadar etkili olduğunu sorduğumuz, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bu konuda kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını söyledi. 1 Haziran’dan sonra kısıtlamaların kaldırılması, yani açılma için vakaların yüksek göründüğünü aktaran Yavuz, açılmayı konuşmak için önce vakaların azalması gerektiğini söyledi. Açılma planında ilk planda eğitimin öncelenmesinin daha doğru olacağını düşündüğünü anlatan Yavuz, “Vaka oranlarına göre önlemler yavaş yavaş gevşetilmeli. Aşılama oranımız da çok yüksek olmadığı için haziran ayında tam bir açılma akıllıca olmaz diye düşünüyorum” diye konuştu.
"TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIĞI EKİMDE GÖRÜYORUM"
Serap Şimşek Yavuz DHA’ya verdiği görüşünde de “Tünelin ucundaki ışığı ekimde görüyorum. Tam açılma için ise vaka sayılarının 100 binde 10-20, test pozitiflik oranlarının yüzde 3-5 bandına inmesi gerekiyor. Henüz istediğimiz düzeyde değiliz. 1 haftalık rakamlara göre şu anda vaka sayıları Türkiye genelinde 100 binde 100 civarında. Herhangi bir şekilde tam açılma için güvenli bir rakam değil bu” dedi. Haziranda gelecek 30 milyon doz aşıyı hızlı yapabilirsek yazı rahat geçirebileceğimizi söyleyen Yavuz, 120 milyon doz aşının açıklandığı gibi eylül ayına kadar temin edilmesi halinde ise Türkiye’nin ekim ayı gibi salgından kurtulabileceğini belirtti.