23 Mayıs 2021 12:28

Dersim'de bir kadına yönelik asker şiddetine tepki: Sessiz kalmamamız gerekiyor

Dersim'de iki askerin V.Y. adlı kadına şiddet uygulamasına ilişkin konuşan yurttaşlar, "Olay karşısında tedirginiz. Bu olaylar karşısında sessiz kalmamamız gerekiyor" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Askerlerin V.Y. adlı kadına şiddet uygulamasına ilişkin konuşan Dersimliler, "Olay karşısında tedirginiz. Bu olaylar karşısında sessiz kalmamamız gerekiyor." dedi.

Dersim’in merkeze bağlı Ovacık yolu üzerinde 20 Mayıs’ta “şüpheli” sıfatıyla V.Y. adlı kadının, genel bilgi taraması (GBT) uygulamasından geçirildikten sonra beklediği otobüs durağından, 2 asker tarafından “canlı bomba” şüphesiyle yere yatırılması, şiddet uygulanması ve başına silah dayanması tepkilere neden oldu. Yurttaşlar, MA’dan Ayşe Sürme’ye konuştu.

"SESSİZ KALMAMALI"

Yaşanan olayı izlediğinde dehşete kapıldığını belirten Deniz Zamur, “Yerde korkudan kıvrılan bir kadın çığlık çığlığa. Ölümcül bir şiddet uygulanması hiç hoşumuza gitmedi. Hiç kimse bu olaylar karşısında sessiz kalmamalı, harekete geçmek gerekiyor” dedi.

Dersim’de askerlerin bir kadına bu şekilde yaklaşmasının oldukça düşündürücü olduğunu ifade eden İbrahim Talay, “Canlı bomba deniyor, fakat yakına gelip başına silah dayanıyor. Alınan bir önlem yok, direk silah üzerine tutuluyor. Burada halka gözdağı vererek korku yaratmaya çalışıyorlar. Halkın jandarmaya tepki vermesi iyi oldu. Tepki gösterilmeseydi, bu olaylar çoğalabilir. Kesinlikle yanlış bir hareket” dedi.

"TEPKİ GÖSTERİLMELİ"

Yurttaşlardan Selvihan Gürkmen, insana yönelik devlet şiddetinin artık sonlanması gerektiğini ifade ederek, sorgusuz, sualsiz bir kadına silah doğrultmanın korkunç bir durum olduğunu dile getirdi. Gürkmen, “Halk tepki göstermeseydi, kadını öldürebilirlerdi. Bu olay karşısında biz de tedirginiz” diye konuştu.  

Halka yönelik baskılara karşı tepki vermek zorunda olduklarını vurgulayan Nuri Uçan, halkın 1938 yılından bu yana devletin baskı politikalarına maruz kaldığını hatırlattı. Halka yönelik baskı ve asimilasyon politikasının devam ettiğini sözlerine ekleyen Uçan, “Her şeyin farkındayız. Bir kadına silah doğrultmak doğru bir yaklaşım değil, tepki gösterilmesi gerekiyor” dedi.

Baskılar karşısında tepkisiz kalmayacaklarını dile getiren Serkan Çelebi ise bir kadına “canlı bomba” diye şiddet uygulamanın çok vahim bir durum olduğunu belirtti. Burada amacın toplumu baskı altına almak olduğuna dikkati çeken Çelebi, “Fakat bu durumlara kimse sessiz kalamaz. Halk olanlara tepki veriyor” diye belirtti.

Yurttaşlardan Liza Karataş da İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılarak güvencesiz bir ortam yaratıldığını belirterek, bu gibi durumlarda kadınların birbirine destek olması gerektiğini söyledi. (Dersim/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sedat Peker: Kutlu Adalı'yı Mehmet Ağar ve Korkut Eken'e bağlı ekip öldürdü

SONRAKİ HABER

Genel-İş Genel Merkezinden 1 No'lu Şube için olağanüstü kongre kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa