"Sağlık politikaları gündelik hayatımızı sürdürmeyi de zorlaştırıyor"
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Düzce İl Temsilciliği yönetici ve üyeleriyle pandeminin etkilerini, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk.
Görsel: Google Street View
Mustafa ADAY
Düzce
Pandemide fazla mesaiye zorlanan, izin hakları engellenen, düşük ücrete virüsle burun buruna çalıştırılan sağlık emekçilerinin “Tükeniyoruz” isyanı sürüyor. Ancak hükümet sağlık emekçilerinin taleplerine ilişkin adım atmış değil. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Düzce İl Temsilciliği yönetici ve üyeleriyle pandeminin etkilerini, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk.
30 yılı aşkın süredir toplum sağlığı bölümünde sağlık memuru olarak görev yapan SES Düzce İl Temsilcisi Cemal Yılmaz, pandemi sürecinde yeterli önlem alınmadığı için hayatını kaybeden sağlıkçıları hatırlattı ve “Hastaneler tasarruf adı altında bazı birimlere yeterli kişisel koruyucu ekipman desteği sunmadı” dedi.
Özveri ile çalışmalarına karşılık izin, emeklilik, istifa haklarının ellerinden alındığını söyleyen Yılmaz, buna karşın sağlık emekçilerine dönük şiddetin arttığını, sözü verilen ek gösterge, gerçek filli hizmet, 7/24 açık kreş, taleplerinin de dikkate alınmadığını söyledi.
AİLEYE BULAŞTIRMA KORKUSU
7 yıldır radyoloji teknikeri olarak görev yapan SES Üyesi Remzi Serin “Sağlık emekçisi her geçen gün artan iş yükü altında kalmaya devam etti” dedi. Serin kısıtlama uygulamasının ise lafta kaldığını ifade etti.
SES Düzce İl Temsilciliği Yöneticisi Bedriye Baydemir, yaşadıkları en büyük sorunlardan birinin ailelerine virüs bulaştırma korkusu olduğunu ifade ederek “Onlara hastalık bulaştırma korkusuyla yaklaşmamamız ruhsal yorgunluğa sebep oldu” dedi.
"PERSONEL EKSİKLİĞİ GİDERİLSİN"
Pandeminin başından bu yana hem fiziki hem ruhsal yorgunluk yaşadıklarını belirten SES Düzce İl Temsilciliği Yöneticisi Emine Korkmaz “Öğretmenlerin büyük çoğunluğunun aşılanmamış olması eğitim gören çocuklarımız için endişe duymamıza neden olmaktadır. Sağlık emekçileri gibi eğitimciler de zamanında aşılanmalı ve eğitim aksamamalıydı” dedi. Uzun nöbet sürelerinin ise personel eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Korkmaz “Personel eksikliğinin giderilmesini bekliyoruz” dedi.
"GÜNDELİK HAYATIMIZI SÜRDÜRMEMİZ ZORLAŞIYOR"
Pandeminin yarattığı belirsizlik nedeniyle güvensizlik yaşadığını söyleyen 20 yıllık ebe Nurşen Kanza ise, “Kendimi son derece değersiz ve görünmez hissetmeme neden olan politikalar artık yavaş yavaş gündelik hayatımı sürdürmemi de zorlaştırıyor. Pandemiden kesin kurtuluş hızlı aşılama ve halka ekonomik destek verilen 3-4 haftalık bir tam kapanmayla mümkün” dedi.