24 Mayıs 2021 16:56

Çaykur önünde üreticilerden kota protestosu: Özel sektör fırsata çevirdi

Artvin Kemalpaşa’da çay üreticileri çay fabrikası önünde toplanarak Çaykur’un kota ve kontenjan uygulamasını protesto etti, "Çaykur halkındır, özelleştirilemez” diyerek hükümete de tepki gösterdi.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Hüseyin ALTUN

Artvin

Artvin Kemalpaşa’da çay üreticileri Çaykur’un kota ve kontenjan uygulamasını protesto etti. Kemalpaşa Çay Fabrikası önünde toplanan onlarca çay üreticisi “Çayda kota ve kontenjana son verilsin” dedi. Üreticiler, “Çaykur halkındır, özelleştirilemez” sloganlarıyla da hükümete tepki gösterdi.

SATAMADIKLARI ÇAYI FABRİKA ÖNÜNE DÖKTÜLER

Üreticiler satamadıkları çayları da yanlarında getirerek Kemalpaşa Çay Fabrikası önüne döktüler. Fabrika önünde tepkilerini dile getiren üreticiler, Çaykur’un uygulamasını özel sektörün fırsata dönüştürerek düşük fiyattan çay aldığını söyleyen üreticiler, "Kemalpaşa ve Hopa halkı bu ülkenin üvey evlatları mıdır? Çay kampanyası başlıyor 4. gün kontenjan uygulanıyor. Çaykur ise üreticilere acele etmeyin çayınızı alacağız diyor. Nasıl acele etmeyelim toplama zamanı gelen çayı dalında nasıl bekletelim. Çayı toplamadığımız zaman çay kartlaştığı zaman bu çayı kime satacağız? Çay üreticisi aç, çay üreticisi perişan. Çayımızı devlete satamadığımız zaman özel sektör firmaları çayımızı devletin verdiği 4 TL'nin altında 2 lira 80 kuruşa satın alıyor. Çaykurun kota ve kontenjan uygulaması bizi özel sektörün kapısına mahkum ediyor. Özel sektör devletin verdiği fiyatın altında çay satın almasın. Bizi bu gidişle koronadan değil, Çaykurun kota ve kontenjanından öleceğiz" diyerek tepki gösterdi.

Daha sonra üreticiler heyet oluşturarak fabrika müdürü ile görüşmek istediklerini söyledi. Heyetin gerçekleştirdiği görüşmenin ardından üreticiler müdürü kapının önüne çağırdı. Üreticilerin yanına gelen fabrika müdürü belirlenen kotanın üzerinde çay aldıklarını ileri sürdü. Üreticiler fabrika müdürünün açıklamalarına tepki gösterdi.

Ardından Gürcistan sınırına bağlanan yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yapan üreticiler, tulum çalıp horon oynadı. Üreticiler kota uygulaması kaldırılmazsa çeşitli biçimlerde eylemlerine devam edeceklerini ifade ederek eylemlerini sonlandırdı.

EMEP'TEN TEPKİ

Emek Partisi Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan ÇAYKUR’un kontenjan uygulaması nedeniyle 210 bin üreticinin mağdur edildiğini söyledi. “'Üretici özel sektörün uygulamalarına isyan ediyor. İktidardan çıt yok” diyen Zorlucan, “ÇAYKUR muhtemeldir ki birkaç özel şirketle çay fiyatını 3.87 lira olarak belirledi. Çay üreticileri fiyat belirlenirken dikkate alınmadı. Üreticilerin taban fiyat talebi dağınık da olsa çeşitli kesimlerce dile getirilmişti. Üretici hem özel sektöre, hem de kendilerini özel sektöre mahkum eden uygulamalara isyan ediyor. İktidardan çıt yok” dedi. “Seçim meydanlarında konuşurken, basın yayın organlarında konuşurken, ‘Vatandaşın problemlerine çözüm üreteceğiz’ dediniz. Hani çözüm üretecektiniz?​” diye soran Zorlucan şöyle devam etti: “Yoksullukla, yasaklarla ve yolsuzluklarla mücadele sözünü verdiniz. Nerede bıraktınız bu 3Y’yi? Yoksullara aktaracağınız paraları hangi çıkar çevrelerine yağmalattınız? Ekonomik kriz, pandemi vb. ile birlikte azalan gelir kaynaklarını paylaşmada anlaşamayan çeşitli çıkar çevrelerinin bir bölümünün son günlerdeki karanlık serüvenlerini izliyoruz. Resmi ve gayriresmi gelir kaynaklarının hangi güçlere gittiği saçılmış durumda. Halkın doğal istemlerine acımasızca saldırgan olan kurumlar nerede? Cinayetler, rüşvetler, uyuşturucu ticareti yapanlar yasak kapsamında değiller mi?​”

“Kolları uzun olan güçler bu girdaptan yararlanarak fırsatları değerlendirip kârlarına kâr katmaya çalışırlar” diyen Zorlucan, “Bir de karşısındaki güçler zayıf ve dağınıksa sorun büyüyor. Ne yazık ki çay üreticileri olarak dağınığız. Birlikte hareket edemiyoruz. Temel taleplerimizi belirleyememişiz. Özel çay sanayicileri bu durumu fırsata çeviriyor. Taban fiyat hakkını almamışız. Kayıtsız alımlara karşı sesimizi çıkarmamışız. Özel şirketlere ‘Sen belirlenen fiyatın altında çay alamazsın, köyüme, mahalleme giremezsin’ diyememişiz. O zaman çay işvereni kârını katlamak için ham maddeyi ucuza kapatır. Öyle de yapıyor. Bu durum doğal hakkıymış gibi yapıyor. Halbuki bu durum çayımızdan bir bölümüne haksız el koymaktır. Buna fırsat vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Zorlucan, “Ne yapmalıyız” sorusunu şöyle yanıtladı: “Kısa vadede özel sektöre düşük fiyatla çay vermemeliyiz. Bunun içinde emek sarf etmeliyiz. Ancak yeterli değil. Bir araya gelip işverenimiz olan ÇAYKUR’la masaya oturup sözleşme yapacak gücü oluşturmalıyız. Sendikal örgütlülüğü yaratmalıyız. Bunun için kollarımızı hep birlikte sıvamalıyız. Emek vermeliyiz. Örgütlenmeliyiz. Başka bilinen bir seçenek yok. Son söz en kötü örgütlülük örgütsüzlükten 1000 kat daha iyi ve güçlüdür.”

ÖNCEKİ HABER

"Köfteci Yusuf" davasında Sedat Peker hakkında iddianame hazırlandı

SONRAKİ HABER

Kadınlar ‘Dayağa karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün 34. yılında Yoğurtçu Parkı’nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa