25 Mayıs 2021 12:56

Hacıbektaş'ta taş ocağı arkeolojik sit alanının 200 metre yakınında çalışıyor!

Hacıbektaş Karaburna köylüleri, taş ocağı yapmak isteyen şirketin arkeolojik sit tescilli Kaletepe Höyüğü'ne 200 metre mesafede iş makineleri ile çalışmasına dair suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Karaburç Köyü Doğayı Koruma Geliştirme Platformu

Paylaş

Özer AKDEMİR

Hacıbektaş'ın Karaburç ve Karaburna köyleri arasında taş (bazalt) ocağı işleten şirket arkeolojik sit alanının dibinde, 200 metre mesafede çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Karaburna köylüleri şirketin arkeolojik sit tescilli Kaletepe Höyüğü'ne 200 metre mesafede iş makineleri ile çalışmasına karşı suç duyurusunda bulundu. Karaburç köylülerinin ardından Karaburna köylüleri de taş ocağına karşı dava açmaya hazırlanıyor.

1. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANINDA MADEN RUHSATI VERİLMİŞ!

Karaburna köylüleri tarafından bugün Nevşehir Valiliğine verilen suç duyurusu dilekçesinde köy yakınlarında 1993 yılında 1 derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Kaletepe Höyüğü'nün bulunduğu dile getirildi. Dilekçede, Maden Arama ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kale Tepe Höyüğü ve çevresinde bulunan Sit Alanı’nın tamamını içine alacak şekilde 99,43 hektarlık bir alana maden arama ve işletme ruhsatları verildiği ifade edildi.

KÜLTÜR VARLIKLARI KORUMA KURULU GÖREVİNİ İHMAL ETTİ

Nevşehir Valiliği'nin 99,43 hektarlık arama ve işletme ruhsatları içerisinde bulunan ve bir kısmı da sit alanını kapsayan 18,16 hektarlık alana ÇED Gerekli Değildir kararının yanı sıra “Madencilik Faaliyetleri için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” verdiğine dikkat çekilen suç duyurusu dilekçesinde; "I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan Karaburna Kale Tepe Höyüğü, hem Maden Ruhsatlı Alan hem de ÇED Alanı içinde kalmıştır. Ancak, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce görevini ihmal ederek 'proje kapsamında korunması gerekli herhangi bir taşınmaz varlığına rastlanılmadığından bahisle projenin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı' bildirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

ŞİRKETE VERİLEN BÜTÜN İZİNLER HUKUKSUZ VE SUÇ TEŞKİL EDİYOR

Karaburç Köyü’ne ilişkin olarak verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali istemi ile yöre halkı tarafından Kayseri 1. İdare Mahkemesine açılan davada Nevşehir Kültür Varlıklarını  Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kararının yanlış olduğunun ortaya konduğu belirtilerek; "2800 yıllık Hitit dönemine ait kültürel miras Keletepe ve çevresindeki I. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak belirlenen bu alanda, her türlü arama, sondaj ve kazı hakkı sadece Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir. Yani, maden arama ruhsatı, maden işletme ruhsatı, ÇED gerekli değildir kararı ve işyeri açma ve çalışma ruhsatları hukuken geçersizdir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve/veya Nevşehir Valiliğinden izinler almış olsa dahi, proje alanı aynı zamanda I. Derece Arkeolojik Sit alanı olduğundan, alanda kazı yapmaya sadece Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkisi vardır. Devletin bir bakanlığına münhasıran ait olan bir yetkiyi başka bir bakanlığın veya Valiliğin özel bir şirkete devretmesine hukuken ve fiilen olanak yoktur. Bu maden ocağı ve hakkındaki bütün belgeler açıkça mevzuata aykırıdır, suçtur" denildi.

"KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA AÇILSIN" TALEBİ

Toprak Koruma Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gibi koruyucu hükümleri içeren kanunlar maden kanunundan önce çıkarıldığı için bu kanunların da Maden Kanunu’na göre uygulama önceliğinin bulunduğunun aktarıldığı dilekçede, şu görüşlere yer verildi; "Bu kapsamda, Karaburna Köyü’ndeki maden ocağına ilişkin Maden Arama Ruhsatı, Maden İşletme Ruhsatı, ÇED Gerekli Değildir Kararı, İşyeri Açma ve Çalıştırma Müsaade Belgesi ve Proje Tanıtım Dosyası hukuken geçersizdir, yoklukla maluldür, uygulanamaz. Söz konusu projenin derhal durdurulması ve tüm ilgililer hakkında (kamu görevlileri aleyhinde “Görevi Kötüye Kullanma" suçlarından başvuru hakkımız saklı kalmak üzere) idari soruşturma başlatılması" talep edildi.

KAARBURÇ KÖYÜNÜN ARDINDAN KARABURNA KÖYLÜLERİ DE DAVA AÇIYOR

Develi madencilik adlı şirket Karaburç köylülerinin kararlı direnişleri ve açtığı davanın ardından buradaki çalışmalarını sonlandırarak komşu Karaburna köyü yakınındaki diğer ruhsat alanında çalışma başlatmıştı. Şirketin dört bir yandan köylerinin yakınındaki kayalıkta çalışmaları yoğun bir şekilde devam ettirdiğini beliren Karaburna köylülerinden İbrahim Gök, "Şu an arkeolojik sit korumasındaki Kaletepe Höyüğü'nün 200 metre yakınında sürüyor çalışma. Toz toprak köylerde evlerin içine kadar geliyor. Taş ocağının yaşam alanlarımızı, tarlalarımızı, meralarımızı yok etmesine, tarihi varlıklara zarar vermesine izin vermeyeceğiz. Bir iki gün içerisinde biz de komşumuz Karaburç köylüleri gibi madenin faaliyetinin durdurulması için dava açacağız" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Avukat İlke Işık, yargılandığı davada beraat etti

SONRAKİ HABER

Kadınlardan Bakan Yanık’a cevap: Kadını hiçe sayanlarla mücadelemiz devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa