Angel Halı işçilerinden eylem: İşçileri mağdur eden tüm kodlar iptal edilmeli
DİSK Tekstil Sendikası ve Kod 46 ile işten atılan 63 Angel Halı İşçisi, Sosyal Güvenlik Kurumu önünde basın açıklaması düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
DİSK Tekstil Sendikası ve Kod 46 ile işten atılan 63 Angel Halı İşçisi, Sosyal Güvenlik Kurumu önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya KESK’e bağlı sendikalar, EMEP, HDP, TKP destek için geldi. Açıklamada konuşan DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Kod-29’a dair yapılan değişikliğin işçilerin lehine bir sonuç doğurmadığını belirterek, “İşçilerin üzerinde leke gibi duran tüm kodlar derhal iptal edilmeli” dedi.
May 25, 2021
“DEĞİŞİKLİK İŞÇİNİN LEHİNE SONUÇ DOĞURMADI”
Nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürlüğü’nün, Kod 29'un iş hayatında belirsizliklere yol açtığını, bu yüzden her suçu ayrı niteleyen farklı kodlar belirlediklerini duyurduğu, ancak bu değişikliğin işçilerin lehine hiçbir sonuç doğurmadığını belirten DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Hakkını aradığı, haksızlığa karşı çıktığı, kölece çalışma koşullarını kabul etmediği, sendikalı olduğu için patronlar tarafından suçlu ilan edilerek Kod-29 ile işten atılan işçiler şimdi Kod-43, Kod-46, Kod-49 ile işten çıkarılıyor. Ve yine patron suçu kanıtlamakla yükümlü değil, yine patronun beyanı esas, yine işçi haksız yere işini ve yıllarca birikmiş tazminatını alamıyor, yine işçi yıllarca ücretinden kesinti yapılarak birikmiş olan işsizlik ödeneğinden bile yararlanamıyor, yine işçilerin alnına kara bir leke çalınıyor ve yine işçi kendini temize çıkarmak için, suçsuz olduğunu kanıtlamak için yıllarca mahkeme kapılarında bekliyor. Tabi bunu yapacak gücü ve olanağı varsa” dedi.
“YETKİLİLER GEREKLİ DÜZENLEMEYİ YAPMIYOR”
En son işyeri girişinde telefonlarını teslim etmek istemeyen 63 Angel Halı işçisinin, 28 Nisan'da hırsızlık yaptıkları öne sürülerek, yani Kod-46 ile yani iftira atılarak işten atıldığını aktaran Türkmen, fabrikada Başpınar OSB’deki pek çok fabrikada olduğu gibi, işçilerin pazar günleri zorla 12 saat çalıştırıldığını, işçilerin molaların kaldırıldığını elden, kayıt dışı para verildiğini aktardı. En son Angel Halı yönetimi işçilerin telefonuna el koymak isteyince işçiler yaşanan haksızlıklara daha fazla sessiz kalmayacaklarını ve telefonlarını teslim etmeyeceklerini söylediler. Patron tarafından işçilerin içeride kalan aylıklarının bile verilmeyeceğinin söylendiğini dile getiren Türkmen, şunları söyledi: “Patron bununla da kalmadı, diğer bölümlerde çalışan işçilerle yaptığı toplantıda, ‘ben onları Kod 46 ile çıkardım, onları süründurecegim, rezil edeceğim’ dedi. Patron bununla yetinmeyip işçileri bir de kanun dışı grev yapmakla suçlayarak işten attı, üstelik işçileri ise almayıp içeride çalışanlari da kendisi çıkardığı halde. Yani 63 işçiyi birden hırsızlıkla suçlamak yetmedi, aynı işçileri bi de yasa dışı grev suçlamasıyla ikinci kez işten attı. Angel Halı'da ve Başpınar OSB'DE yaşanan tüm bu haksızlıklar yetkililerin gözleri önünde oluyor. Yaşananlar ulusal basının gündemine girdi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuyla ilgili soru önergeleri verildi. Ancak yetkililer, işçilerin hakkını gasbederek işten atılmasının aracı haline gelen bu kodlarla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmıyor. Angel halı patronu dahi attığı iftiranın inandırıcı olmadığını anlamıs, işçileri Kod-46'nın ardından farklı bir suçlama ile işten çıkarmış ancak ne bakanlık, ne SGK ne diğer yetkililer konuyla ilgili gerekenleri yapıyor.”
“İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİ ACİLEN GİDERİLMELİ”
Angel Halı’da işçilere karşı her suçun işlendiğini ve Çalışma Bakanlığını, İl Çalışma Müdürlüğünü, SGK'yı ve sorumluluğu olan herkesi göreve çağırdıklarını vurgulayan Türkmen, “Günlerdir bu ülke bir çete liderinin, iktidarla içli dışlı olan, iktidar için mitingler düzenleyen çete liderinin açıklamalarıyla, bu ülkeyi yönetenler bu suçlara karışıp karışmadığını konuşuyor. Bunları inandırıcı bulmayanlara diyorum ki, eli silahlı çetelere değil patronlar hiçbir bilindik mafyatik yönteme başvurmadan, her gün binlerce işçinin kanına giriyorlar yetkililerin gözü önünde. Bu kentin yetkilileri de onlarla iş birliği yapıyor. Tıpkı karanlık mafya lideriyle bu ülkeyi yönetenlerin iş birliği yaptığı gibi. Bakanlığın belirlediği kodlar kötüye kullanılmakta, işçilere iftira atılarak, tüm hakları gasbedilerek işten atılmaktadır. Bu durum işçilerin çalışma hayatını da sosyal yaşantısını da olumsuz etkilemektedir. Bu 63 işçinin arasında farklı fabrikalara iş başvurusu yapan ancak Kod-46 ile çıkarıldığı için ise alınmayan işçiler vardır. Hırsızlıkla suçlanarak işten atılan bu 63 işçinin arasında ailesi neden işten çıkarıldığını sorduğunda açıklayamayan işçiler vardır. İşçilerin bu mağduriyeti acilen giderilmeli, işlerine geri dönmeleri için gerekli adımlar atılmalı, işçiler üzerinde leke gibi duran Kod-46 iptal edilmeli, işyeri yönetimi ve patronla ilgili gerekli incelemeler derhal başlatılmalıdır.
İşten atmalar tümüyle yasaklanmalı; 'ahlak', 'kötü niyet' vb. gerekçelerle keyfi işten çıkarmaların engellemesi için 4857 sayılı İş Yasası’nda acilen gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Patronlar, ‘haklı fesih’ için öne sürdükleri iddiaları ispatlamakla yükümlü olmalıdır. İşçilerin tazminat hakları ve işsiz kalan her işçinin işsizlik fonundan yararlanma hakkı her durumda garanti altında olmalıdır” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)