26 Mayıs 2021 00:00

Görünmeyen bir kadın: Fatma

Fatma, bizlere otizmli çocuğu olan ailelerin yaşamlarından kısa bir kesit sunuyor.

Fotoğraf: Netflix

Paylaş

Berfin GÜLER

İnönü Üniversitesi

 

Son dönemlerde Netflix’te yer almaya başlayan ve temizlik işindeki kadınların öyküleri ile popülerleşen Türk dizilerine bir yenisi Fatma ile eklendi. Alışılmışın dışında, birçok kadının hayatından kesitler barındıran dizi, çıktığı günden bu yana Netflix’te ilk 10 sıradan düşmedi. 

Gelelim dizide işlenen konulara… Aslında Fatma’nın hikayesi, Türkiye’deki birçok kadınla benzer. Fatma otizmli bir çocuğu olan, ortadan kaybolan eşi Zafer’den haber alamayan sıradan herhangi bir kadın. Haftalarca, aylarca eşi Zafer’i arayan Fatma, bir yandan da oğlu ve kendine bakabilmek için temizlik işlerine gidiyor. Oğlu otizmli olduğu için çok zorlanan ve gittiği her okulda oğlunun dışlanmasıyla karşı karşıya kalan Fatma, bizlere otizmli çocuğu olan ailelerin yaşamlarından kısa bir kesit sunuyor.

Derme çatma bir evde oturan ve oğlu için savaşan Fatma’nın eşi Zafer ise, bir anda ortadan kayboluyor. Bu süreçte durmadan eşini arayan Fatma, kirli işlerle uğraşan, eşinin eski patronunun iş yerine de temizliğe gitmeye başlıyor. Her daim eşini soran Fatma, eşinden bir ipucu bulduğu an, izin peşinden gidiyor. İşte tam da orada Fatma’nın neler yapabileceğini görüyor, iç dünyasına tanıklık etmeye başlıyoruz. 

GÖRÜNMEZ BİR KADIN

Birbiri ardına soğukkanlılıkla işlenen cinayetlerden sonra, Fatma’nın patronu “Sen görünmezsin, bu yüzden kimse seni yakalamıyor artık bana çalışacaksın” diye Fatma’yı başka bir yola sürüklemeye çalışsa da, Fatma kafasında planladığını yapmaya devam ediyor. 

Dizideki en belirgin işlenen konulardan biri ise sınıf çatışmaları. Köklü bir inşaat şirketine sahip olan bir ailenin karşısında duramayan birçok aile görüyoruz. İş kazası adı altında ölen ve haklarını bile aramalarına izin verilmeyen işçilerin Türkçe bilmeyen ailelerine iş kazası olduğunu anlatan patron, onlara sus payı tazminatlarını vererek gönderiyor.

BAŞKA HAYATA EVRİLEN YOLCULUK

Aynı firmanın sahibi ile Fatma’nın da yolu kesişiyor. Oğlunu araba çarpması sonucu kaybeden Fatma, oğlunun ölümünden her ne kadar kendini suçlasa da, avukattan gerçekleri öğreniyor. Kayboldu sandığı eşinin oğlunun ölümünden sorumlu olan şirketten kan parası aldığını ve oğlunun hatalı gösterildiğini öğrenince, Fatma artık bambaşka bir yola girmeye başlıyor.

Her şeyin başladığı yere, köylerine dönen Fatma, aylardır aradığı eşi Zafer’i de orada buluyor. Zafer’den de intikamını alan ve işlediği tüm cinayetleri eşinin üstüne yıkan Fatma, geri İstanbul’a dönmek üzere yola koyuluyor. 

Ardı arkası kesilmeden işlediği cinayetlerde MOBESE’lerde görüntüsü olmasına rağmen, yakalanmıyor oluşu ise aslında dizinin en büyük kopukluklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Tüm bu sorunlarla boğuşurken,mahallenin erkeklerinin de psikolojik şiddetine,tacizlerine uğruyor Fatma. Fatma’nın belki en yürek burkan sitemi de koca dünyaya oğlunu sığdıramıyor oluşu. Aslında bütününe baktığımızda Fatma, günümüzde birçok kadının yaşamından parça parça kesitler sunuyor önümüze. Fatma’nın işlediği her cinayette birini kurtardım hissine kapılması,çocukluğundan gelen birkaç kesitten anladığım kadarıyla ,çocuklukta yaşadığı tramvaları ipucu olarak aktarıyor bizlere. Gelecek sezon olacak mı bilinmez, ama eğer olacaksa, diğer sezonda Fatma’nın geçmişi ile yüzleşeceğimiz kesin. 

ÖNCEKİ HABER

90’ların karanlık öyküsü

SONRAKİ HABER

Jiyan Semt Pazarı’na 400 erkek pazarcı alımı tepkiler üzerine iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa