25 Mayıs 2021 19:44

Sağlık emekçileri: İnsanca yaşamak ve çalışmak istiyoruz 

Sağlık emekçileri, pandemide ağırlaşan çalışma koşullarına ve yoksulluk sınırının altında seyreden ücretlere karşı Dersim ve İzmir'de basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi pandemi döneminde çalışma şartlarının zorlaşması, risk boyutunun artması ve yetersiz ücretleri protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. SES İzmir Şubesi de "Ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret" talebi ile açıklama yaptı.

"KOŞULLAR ZORLAŞIYOR"

Tunceli Devlet Hastanesinin önünde açıklamayı SES Dersim Şubesi yöneticisi Duygu Kurban okudu. Kurban, pandeminin başından beri sağlık emekçilerinin sorunlarının her geçen gün daha da artarak devam ettiğini dile getirdi. Çalışma koşullarının ağırlığının, riskin boyutunun ve kapsamının, görev tanımlarının ortadan kaldırılarak angaryanın ve mobbingin sıradanlaşmasının, şiddetin, iş yükü ve hasta yoğunluğunun hiç olmadığı kadar artmasına rağmen sağlık emekçilerinin ücretleri artmayarak yoksulluk sınırının altında seyretmeye devam ettiğini söyleyen Kurban, “Salgının yönetimi konusunda dünyanın geri kalmış ülkelerinden feyz alan hükümetimiz kendine özgü bir metotla salgın yönetiminin nasıl olmaması gerektiği konusunda özgün bir çalışma yürütmüştür.  Yapılan yanlışları görüp, müdahil olmaya çalışıp dikkate alınmadıklarından; salgının bilimsel yöntemlerle yönetilmesi gerekirken siyasal ve ekonomik gerekçelerle yönetildiğini bildiklerinden, salgınla ilgili alınan her düzenlemeden hariç tutulduklarından, ölüme daha yakın riske maruz kaldıklarından, daha da yoksullaştıklarından dolayı sağlık emekçileri pandemiden daha çok etkileniyorlar” dedi.

ÜCRETTE EŞİTSİZLİK

Pandemi döneminde birçok alanda vergi indirimi, yandaşa vergi affı getirilirken hakları ödenemez dedikleri sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine vergi indirimlerinin bile çok görüldüğünü bundan da hariç tutulduğunu belirten Kurban, “Performansa göre ödeme iş yerlerimizi, ödemede riskli-risksiz alan olarak değerlendirirken pandemi dönemi performansa göre ödemede ise tüm alanlarımız riskli hale geldiğinden Covid kapsamında/Covid dışında şeklinde bir ayrıma gidilmiştir. Performansa bağlı ödeme, sağlık hizmetlerinin basamakları arasındaki ücret farklılığı, unvanlar arasında ücret farklılığı, pandemi döneminde ise aynı unvan arasında ücret farklılığı oluşturarak ücret adaletsizliğini derinleştirmiştir. Performansa yönelik ödemede bazı hizmetlerin hiç kapsama alınmaması ise iktidarın emeğe bakış açısını yansıtmaktadır" diye belirtti.

"BİRLİKTE ÖRGÜTLENMEYE"

Pandemi koşullarında çalışma koşullarının zorluğu yanında sürekli olarak budanan ve verilmeyen hakları için bugüne kadar hep mücadele ettiklerini söyleyen Kurban, “Bu genelgeye de sessiz kalmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Bugün buradan taleplerimizi bir kez daha haykırıyoruz. Yine insanca yaşanacak çalışma koşulları, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret, OECD ortalamasında kadrolu güvenceli istihdam, 3600 ve 7200 arası ek gösterge, COVID-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması başta olmak üzere ekonomik ve özlük taleplerimiz için TİS sürecini hedefe koyan mücadele ve örgütlenme programımızı daha güçlü bir şekilde hayata geçireceğiz. Bu kapsamda tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini sendikamıza güç vermeye, yanımızda durmaya, birlikte ses çıkarmaya ve birlikte örgütlenmeye davet ediyoruz” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


SES İZMİR: AYRIM YAPILMAKSIZIN EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ

SES İzmir Şubesi de "Ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret" talebi ile basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri temel ücret talebini dile getirerek, "Ek ödeme  değil tek ödeme", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları attı. Açıklamaya İzmir Tabip Odası da katıldı. 

SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey'in de aralarında bulunduğu çok sayıda SES üyesinin gözaltına alınmasını da eleştiren sağlık emekçileri "Bize gücünüz yetmez. Biz kazanacağız. Üyelerimiz derhal serbest bırakılsın" dedi. 

Açıklamayı okuyan SES Eş Başkanı Nursel Yücesoy, "Sağlık emekçileri olarak hangi kurum ve kuruluşta olursa olsun görev bakımından birbiriyle aynı veya eşit kabul edilen işleri yapan emekçilere hiçbir ayrım yapılmaksızın eşit ücret ödenmesini istiyoruz" dedi. 

1 yılı aşkın süredir yapılan ek ödeme genelgelerinin çalışma barışını ve huzurunu bozduğunu belirten Yücesoy, "İnsanca yaşanacak çalışma koşulları, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret, kadrolu güvenceli istihdam,  COVID-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması başta olmak üzere ekonomik ve özlük taleplerimiz için TİS sürecini hedefe koyan mücadele ve örgütlenme programımızı daha güçlü bir şekilde hayata geçireceğiz" diyerek talepleri yineledi. (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Jiyan Semt Pazarı’na 400 erkek pazarcı alımı tepkiler üzerine iptal edildi

SONRAKİ HABER

Cemil Kırbayır’ın kapatılan dosyası tartışıldı: Zaman aşımı kararını tanımıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa