26 Mayıs 2021 01:22

Devletlerin iki yüzlü politikaları halklara çözüm olamaz

Filistin sorununun çözümünü tartıştığımızda, sınıfsal bir derdi olmayan hiçbir önerinin bölge halklarına yararı olmayacağını da daha verimli bir şekilde konuşmuş olduk.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Aslı DANIŞ

Eyüp

 

Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmeler, siyasal iktidarların attıkları adımlar özellikle biz gençlerin yaşamını doğrudan etkiliyor ve sarsıyor. Yaşanan tüm bu siyasi gelişmeler bizleri etkilerken bu gelişmeleri bir an önce tartışmak ve çözüm üretmek, bunun için daha fazla arkadaşımızla bir araya gelmek zorunlu ve acil bir ihtiyaç olarak kendini hissettiriyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Eyüp Emek Gençliği Discord hesabında gerçekleştirdiğimiz etkinlikte İsrail Devleti’nin saldırıları, Filistin mücadelesi ve Türkiye gençliğinin üstüne düşen sorumluluklar etrafında Eyüp’teki arkadaşlarımızla bir araya gelip tartıştık. Etkinlik İsrail-Filistin ilişkisinin tarihsel sürecine değinen kısa bir sunumla başladı. Çoğu şeyin online platformlar üzerinden gittiği bu günlerde bundan önceki buluşmalarımıza nazaran katılan arkadaşlarımızın daha fazla tartıştığı bir durum vardı demek yanlış olmaz. Bu durumun bir sebebi başta da belirttiğimiz gibi Filistin gündeminin vicdanları yakan sıcak bir durum olmasıdır denebilir.

ÇÖZÜM YOLU NEREDE?

Tartışmalarda herkesin ortaklaştığı nokta iktidarların sözde savaşa karşı olduklarını belirtmelerine rağmen uygulamada bunun tam tersini sergilemeleri olduğuydu. Devletlerin bu samimi olmayan tutumunu herkes kendi örnekleriyle, dünya devletleriyle İsrail arasındaki kirli ticari ilişkiye işaret ederek tartıştı. İlk defa bir etkinlikte buluştuğumuz arkadaşlarımızdan yakın değerlendirmeler almak sevindirici bir durum fakat konu çözüme, “Bizim üstümüze düşen nedir” sorusuna gelince cevapların çeşitlendiğini gördük. Türkiye ordusunun Filistin’e gönderilmesi gerektiğini düşünen arkadaşımız da vardı, ne yapılırsa yapılsın işlerin daha kötüye gideceğini belirten arkadaşımız da. Buna rağmen durumun ilk kısmına atıfta bulunup kirli ticaret ilişkilerine değinerek çözümü tartıştığımızda sınıfsal bir derdi olmayan hiçbir önerinin bölge halklarına yararı olmayacağını da daha verimli bir şekilde konuşmuş olduk.

Konumuz her ne kadar Filistin’de yaşananlar olsa da “Ne yapabiliriz?​” sorusuna cevap ararken kadın mücadelesinden hayvan haklarına kadar yaşamda canımızı yakan pek çok konuya değinerek devam ettik cevabı aramaya. Çünkü, etkinliğin öyle bir kurgusu olmasa da yaşadığımız sorunların ortaklaştığı noktaları kendi hayat deneyimiyle bir şekilde ortaya koymakta kimse zorlanmıyor.

ÖNCEKİ HABER

SODEV raporuna içimizden bir örnek

SONRAKİ HABER

İzmir'de 20 yaşındaki üniversiteli motokurye yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa