26 Mayıs 2021 08:00

Eğitimde eşitlik ve söz hakkı istiyoruz!

Eğitimde kesinlikle öğrencilerin de söz hakkı olmalıdır. Yoksa bu yanlış sistem, kendi içinde yanlış da yönetilse doğru da yönetilse öğrenciler için oldukça sorun çıkarıyor.

Paylaş

Anadolu Lisesi öğrencisi

Kayseri

 

Kayseri’de bir Anadolu Lisesinde 12. Sınıf öğrencisiyim. Bu yıl aynı zamanda üniversite sınav yılım. Salgın süreci başladığından beri yaklaşık olarak bir buçuk aydır doğru düzgün eğitim alamıyorum. Bu süreç başladı başlayalı ara ara okula gelip yüz yüze eğitim aldım, ara ara ise online eğitimle derslerimiz devam etti. Tam anlamıyla eğitimde hepimizin bildiği bu belirsiz süreç beni oldukça olumsuz anlamda etkiledi. Ben öncelikle pandemi olsun veya olmasın nasıl bir eğitim sistemi istediğimi anlatacağım, daha sonra ise tam kapanma sonrası Milli Eğitim Bakanı’nın yüz yüze sınav açıklaması ile ilgili neler düşündüğümü anlatmaya çalışacağım.

SORUN EĞİTİM SİSTEMİ

Okul, öğrencinin bilim ile buluştuğu ve gelişimini tamamladığı, kendini tanıdığı, yeteneklerini keşfettiği bir yer olmalıdır. Bunları yapmakta kesinlikle doğru ve planlı bir eğitim sistemi ile mümkün. Salgın sürecinde yapılan hatalara baktığımızda, zaten yanlış olan eğitim sisteminin aslında müthiş derecede kötü olduğunu anlıyoruz. Bu sürecin bu kadar kötü yönetilmesinin sebebi tek başına Milli Eğitim Bakanı değil. Sistem başlı başına felaket. Bu kadar kötü olan sistem, pandemi sürecinde biz öğrencileri de oldukça kötü etkiledi. En başından beri oldukça detaylı tartıştığımız online eğitimde teknik ekipmanı olmayan öğrencilerin eğitimden uzak kalması olayını biraz daha ileri taşımak istiyorum. Teknik ekipmana ulaşabilen ve derslere katılan öğrenciler için şöyle sorunlar ortaya çıktı. Zaten salgından önce de dersin akışı öğrenciye sorulmuyordu, online eğitimde bu hiç yapılmadı. Doğalında dersleri anlamayan öğrenciler için başka bir seçenek asla sunulmadı. Haliyle dersten anlamayan öğrenciler de derslere katılmamayı tercih ettiler. Benim de özellikle girmek istemediğim dersler oldu. Eğitimde kesinlikle öğrencilerin de söz hakkı olmalıdır. Yoksa bu yanlış sistem, kendi içinde yanlış da yönetilse doğru da yönetilse öğrenciler için oldukça sorun çıkarıyor.

EĞİTİMDE ÖĞRENCİLER DE SÖZ HAKKINA SAHİP OLMALI

Bugün online eğitimin verimsizliği, maddi ve ailevi sorunlar ve daha birçok sebep öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Eğitimde öncelik bilgiden önce öğrenci psikolojisi olmalıdır. Öğrenciler sınıfı geçme derdine düşürülmemelidir. Dönem sınavlarının yüz yüze yapılması uygun olabilirdi ancak eğitime erişimde eşitlik sağlanmalıydı. Mezun olmak üzereyim, üniversite sınavına hazırlanıyorum. Müfredat konularına hâkim değilim ve maddi sıkıntılar yaşıyorum. Dershaneye gitme fırsatım olmadı. Okulun destek ve yetiştirme kursu belirsiz kapanmalar yüzünden sürekli aksadı. Girdiğim online derslerden hiç verim alamadım. Kendimden örnek verdim ama benim durumumda olan çok öğrenci var. Değinmek istediğim ayrı bir konu ise üniversite sınavında bölüm tercihi yaparken hedefimizin olmaması. İş olanağı olan bölümleri tercih etmek zorunda kalacağız. Hayatı sadece temel ihtiyaçlarımızı halledip yaşamak zorunda kalıyoruz. Ancak bize eğitim-öğretim çerçevesi altında yeteneklerimizi kısırlaştırarak maddiyatı önceliğimiz haline getiriyorlar. Öğrencilerin de eğitimde söz hakkı olduğu baştan aşağı değişmiş yeni bir eğitim sistemine ihtiyaç var. Son olarak şunu söylemeyim, bu eğitim sistemi öğrencilerin yeteneklerini kısırlaştırıyor. Bunun sorumlusu ise yöneticiler ve sistemdir.

ÖNCEKİ HABER

Yassıada'da milyarlar betona gömüldü

SONRAKİ HABER

Okullarımıza dönmek için şimdiye kadar aşılanmalıydık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa