26 Mayıs 2021 09:28

İTÜ yurdunda pandemi fırsatçılığı: 21 TL olan günlük ücret 105 TL’ye çıkarıldı

Yüz yüze ders için çağrılan İTÜ Denizcilik öğrencilerinin kalabileceği yurdun fiyatında normal döneme oranla 5 kat zam yapıldı.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Yağmur SOĞAN
Deniz KOÇ
Metin Berk SÜER
İTÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesinde okuyan öğrencilerin 22 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında uygulama dersleri için yüz yüze eğitime devam edeceğini duyurdu. Bunun üzerine Tuzla’da bulunan fakültede öğrencilerin kalabileceği yurdun fiyatında normal döneme oranla 5 kat zam yapıldı. Pandemi öncesinde günlüğü 21 TL olan yurtlarda pandemi döneminde uygulama eğitimi için kalmak isteyen öğrenciler günlük 105 TL ödemek zorunda kalacaklar. Bu duruma itiraz eden öğrenciler için İTÜ’nün bulduğu çözüm ise İTÜ Maslak Kampüsü’nde öğrencilere günlüğü 28 liradan kalabilecekleri bir yurt ve Maslak’tan 50 kilometre uzaklıkta bulunan Tuzla’ya servis tahsis etmek oldu. Yaşananlara dair Denizcilik Fakültesi öğrencileri ile konuştuk.

ÖĞRENCİLERİN ÇARESİZLİĞİ KULLANILIYOR

İlk olarak Gemi Makineleri ve işletme mühendisliği bölümü 1. sınıf öğrencisi Uğur Yeşilyol’a yöneltiyoruz sorularımızı.

Öncelikle yaşanan bu fiyat artışı olayına dair ne düşünüyorsun?

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde sadece bir tane yurt var. Bu yüzden sağlanan hizmete ve konfora göre normalde de fiyatlar yüksek. Bu yurt fiyatındaki artış sebebi hakkında şöyle düşünüyorum; zaten kapanmadan yeni çıktık ve bu süreçte kendini izole etmiş öğrenciler tekrar evlerinden hatta bulundukları şehirden çıkmak durumunda kaldılar. Bu yüzden daha az temasa maruz kalmak ve belirli bir yerde kalmak açısından öğrenciler yurdu tercih ettiler. Öğrencilerin farklı alternatifler bulabilecekleri zamanları da olmadı. Bu durumda öğrencilerin mecburen yurdu tercih etme durumlarından faydalanarak yurt fiyatlarında artış yaptılar. Yani öğrencinin çaresizliği ve seçeneksizliğini kullanarak öğrencinin mağdur olmasını sağladılar. Biz okuldaki yetkili birimlere bu konu hakkında mağduriyetimizi ve tepkimizi bildirdiğimizde bu konuda bir değişiklik yapılamayacağını söylediler. Yurt fiyatındaki artışın sebebi olarak bize, pandemiden dolayı daha farklı önlemler ve titizlik sağlandığını, odaların tek kişilik olması, yurdun dezenfekte edilmesi için kullanılan malzemeler gibi şeyler gösterildi. Ekstra gösterilmesi gereken titizlik ve alınan önlemlerden dolayı bu fiyatların normal olduğu savunulacak bence.

Uygulama eğitimi için öğrencilerin İstanbul a çağrılma süreci nasıl gelişti?

Yüz yüze eğitim konusunda bu kararın alınması ve planlaması için bize anket yapıldı. Bunun sonucunda yüzyüze eğitimi isteyen öğrenci sayısının daha fazla olması bu kararda etkili oldu. Ayrıca bu yoğunlaştırılmış yüzyüze eğitim zorunlu değil, bu eğitimi daha sonra da alabiliyoruz fakat eğitim hayatımızda gerekli sertifikalar konusunda zaman kaybetmek istemeyen öğrenciler için bu eğitim bir fırsat oldu. Hatta düşündüğümüzden daha kısa bir eğitim oldu.

Yüz yüze eğitime geçiş süreci nasıl planlandı, öğrencilerin görüşleri veya istekleri bu süreçte belirleyici oldu mu sence?

Bize bu yüz yüze eğitim hakkında yapılan hazırlıklar konusunda bilgi verilmedi. Ancak bu uygulamalı derslerin küçük sınıf alanlarında değil daha geniş alanlarda, mesafeye uygun ve gerekli denetimler sağlanarak verileceğini biliyoruz. Bence bu eğitim dışındaki her alanda bu kadar önlemsiz ve rahat bir şekilde yaşanmaya devam ederken bu uygulamalı derslerin daha önceden yapılması gerekiyordu. Çünkü bu uygulamalardan aldığımız sertifikalar staj alanında gerekli ve bu sertifikaları alamadığı için bu süreçte staj yapamayan öğrenciler oldu. Yani ben bu konuda geç bile kalındığını düşünüyorum.

Okulun bu fiyat artışında çözüm olarak Maslak'taki yurtları göstermesine dair neler düşünüyorsun?

Yurt konusunda öğrencilerin sesini duyduklarını ve kayıtsız kalmadıklarını göstermek için sorunu tam olarak çözmeyen bir çözüm ürettiler. Ayazağa kampüsünde daha uygun bir yurt ve ana kampüsten Tuzla`ya öğrencilerin ulaşımı için servis aracı planlandı. Bu durumda öğrenciler ekonomik olarak uygun tercih yaptıklarında ulaşım açısından zorluk çekme durumunda kaldılar. Böyle bir şeyin sunulması en azından maddi olarak zorlanmak yerine fiziksel olarak zorlanmayı tercih etme seçeneği çıkardı önümüze. Ufak çaplı bir çözüm oldu bazı öğrenciler için. Ayrıca daha önceden öğrenciler Tuzla’daki yurt için rezervasyon yapmışlardı ve bunun için belirli bir miktar ödeme yaptılar. Fakat bu fiyat artışından sonra vazgeçip farklı alternatifler bulmak için paralarını geri almaya çalışıyorlar.

"SÜRECE DAHİL EDİLMEDİK"

Daha sonra Denizcilik Fakültesi 1. Sınıf Öğrencisi olan bir arkadaşımıza yöneltiyoruz sorularımızı.

Öncelikle yaşanan bu fiyat artışı olayına dair ne düşünüyorsun?

Fiyat artışı bekleniyordu çünkü bu yurtların veya okulun giderleri bir şekilde karşılanmalı ama bu kadar ütopik bir artış beklemiyordum. Bizim yurt İTÜ’ye bağlı yurtların en ucuzuyken; şu an en pahalısını ikiye katlamış vaziyette. Yani bizim yurdun gideri de diğer yurtlardan fazla değildir. Bundan dolayı anlamsız buluyorum bu ütopik artışı.

Uygulama eğitimi için öğrencilerin İstanbul'a çağrılma süreci nasıl gelişti?

Okul pandemide yüz yüze eğitim için çok belirsiz, tutarsız çelişkili, tutumlar içerisinde. Bizi dersin uygulamaları için çağırıyorlar bir başlangıç olarak ama daha önemli olan uygulamalı diğer dersler yine online devam ediyor anlamsız şekilde. Sadece Denizcilik Fakültesinin mi uygulamalı dersi var da biz yüz yüze yapıyoruz sadece diye düşünüyor insan. Zaten okulun bir dediği bir dediğini tutmuyor. O yüzden ben pandemi sürecindeki yüzyüze eğitim planlaması açısından okulun herhangi bir hazırlığı olduğunu düşünmüyorum.

Yüz yüze eğitime geçiş süreci nasıl planlandı, öğrencilerin görüşleri veya istekleri bu süreçte belirleyici oldu mu sence?

Yüz yüze eğitime geçiş o kadar belirsiz ki bir şey planlamayamadım bu süreçte. Sene başı Denizcilik’ten bizi çağıracaklarına dair bir bilgi geldi. Ben de apar topar arkadaşımın İstanbul’daki evine gittim. Son dakikada derslerin başlangıcı sırasında yüz yüze olmayacak dendi ve geri döndüm. Şimdi de “Denizde Güvenlik” dersi için bir daha çağırıyorlar. Yani böyle bir belirsizlikte yüz yüze eğitime geçişi planlamak gerçekten çok güç. Her şey uzaktan olacak gibi tavır almak daha mantıklı geliyor artık. Ancak okul öğrencileri bu sürece çok dahil etmedi, bir fikir sorulmadı. Direkt oldu bittiye getirdiler, danışıklı bir durum oluşmadı.

Okulun bu fiyat artışında çözüm olarak Maslak'taki yurtları göstermesine dair neler düşünüyorsun?

Maslak’taki yurt ile bizim yurdun fiyat farkı gerçekten anlamsız. Şu anki durumda bazı öğrenciler Maslak’taki yurdu seçmek zorunda kalabilirler daha uygun olduğu için. Bu gerçekten doğru değil. Zaten taş çatlasa 1 hafta kalacağımız yurtlara bu kadar para vermenin de bir anlamı yok diye düşünüyorum.

ÖNCEKİ HABER

Xiaomi, ABD’nin “kara listesinden” çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Oylama yapan NarBel işçileri greve evet dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa