İşçi baskın seçim değil sorunlarına çözüm istiyor
Genel-İş Genel Merkezi, sözleşme süreçlerinin üzerinden birkaç ay geçmişken İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube için olağanüstü kongre kararı aldı.
Fotoğraf: Evrensel
Eren ERGİNE
Murat UYSAL
İstanbul
DİSK’e bağlı Genel-İş Genel Merkezinin, İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube için olağanüstü kongre kararı almasına işçiler tepki gösteriyor. Daha önce de olağanüstü kongre yapılan şubeye üye işçiler yaşadıkları sorunların çözülmesini istiyor.
Genel-İş Genel Merkezi, sözleşme süreçlerinin üzerinden birkaç ay geçmişken Kadıköy, Ataşehir ve Kartal belediyelerinde örgütlü olan İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube için olağanüstü kongre kararı aldı. Karar sonrası önceki gün bazı delegeler mevcut şube yönetimine karşı imza toplamak için Kadıköy ve Ataşehir Belediyesi şantiyesine geldi. İşçilerin imza toplamaya çalışan delegeleri şantiyeden kovmasının ardından dün ise Şube Başkanı Ahmet Arıkan işçilerle şantiyede bir araya geldi. Göreve geldikleri dönemden bu yana ikisi olağanüstü üçüncü seçimi göreceklerini söyleyen Arıkan, “Genel-İş’in 44 şubesi var bu 44 şube içerisinde üç kere seçime giden tek şubeyiz. Başka şubelerde de problem var ancak sistem kendisine karşı olanı yok etmeye çalışıyor. Biz seçildiğimizde işçiye 4 yıl hizmet edeceğiz dedik. Bu süreçte işçiyi satacak işçinin hakkını peşkeş çekecek işler yapmadık” dedi.
Olağanüstü kongrenin 5 Haziran’da gerçekleşeceğini ifade eden Arıkan, “İşçinin talebiyle seçim de yapılır olağanüstü kongreye de gidilir ama işçinin haberi olmadan oldubittiye getirdiler. İşçinin başka sıkıntısı yok mu neden TİS ile ilgilenmiyorlar, neden işçinin haklarıyla ilgilenmiyorlar da sürekli seçim. Biz işçinin kararıyla geldik. Sonra olağanüstü kongre dediler onu da kazandık. Biz bu seçimi de hep birlikte kazanacağız. Daha iyi bir şekilde kazanacağız.” dedi.
‘İRADEMİZ HEDEF ALINIYOR’
Evrensel’e konuşan bir belediye işçisi “Bu sendika buraya gelmeden önce sendikanın ne olduğunu bilmiyorduk. Sonra toplu sözleşmeyle hareketli bir dönem başladı. Oradaki çabalarımız bize birçok hak kazandırdı. İlk başta bu hakların tam anlamıyla farkına varamadık ama zamanla iyi bir sözleşme yaptığımızı da anladık. Şimdi bunca yol gittiğimiz şubemizi 15 günlük bir süreçte baskıyla yok etmeye çalışıyorlar. İşçinin eylem yaptığı, hakkını aradığı yerde sendikasını cezalandırıyorlar” dedi.
Bir işyeri temsilcisi de “Seçimle geldik olağanüstü kongre dediler oradan sağ çıktık. Üstüne bir toplu sözleşme imzaladık. Şimdi tekrar olağanüstü kongre diyorlar. Genel merkez işçinin iradesini hedef alıyor. Burada şubeyi belediye işçileri, KHK’li işçiler yönetiyor” dedi. Kongre kararı alındıktan 15 gün sonraya seçim koyulduğunu ifade eden temsilci, “Her şey hazırlanmış, planlanmış. İşçiyi uyandırmayan, işçiyi örgütlemeyen sendika mı istiyorsunuz? 1 No'lu şube şu an bunu yapmıyor. 80 öncesinde olduğu gibi sendikacılık yapıyor. Bu da işçiden başka kimsenin işine gelmiyor” ifadelerini kullandı.
Başka bir belediye işçisi de geçen toplu sözleşme sürecini hatırlatarak, “Şube yönetiminin toplu sözleşme imzalanırken eksiği vardı. Genel merkezi çağırmayacaklardı. Genel merkez gelip imza attı. Sözleşmeden sonra buraya gelen şubeyi de eleştirdik. Şu an geldiğimiz noktada bize yeni bir şube yönetimi seçin diyorlar. Ama ben mevcut şubeyle devam etmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü artık şubemiz daha tecrübeli” dedi.
Bir işyeri temsilcisi de “Seçimler demokratik ortamda yapıldığı sürece seçim karşı olmadığımız bir olgu. Ancak herkesin de bildiği gibi bu şube üç yıl içerisinde üç kez seçime gitti. Sadece böyle bile bakıldığında antidemokratik bir uygulama olduğu belli. İşçiyi hesaba katmayan, işçinin fikrini almayan hiçbir olayın tarafı olmayız. Mevcut şube yönetimini düşürüp yeni bir liste yaparak işçiyi hesaba katmadılar, işçinin fikrini almadılar. 5-10 kişi yan yana geldi kendi kafalarına göre bir liste oluşturdu. Hiçbir delege bir toplantı yapmadan kongre kararı aldı. Burada yaptıkları şey işçinin iradesini yok saymaktır” ifadelerini kullandı.