26 Mayıs 2021 16:36

Malatya'da kayısı üreticileri için acil destek çağrısı

Malatya’da don ve fırtına nedeniyle üreticinin zarar gördüğünü belirten Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, üretimin devamlılığı için için acil destek verilmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mazlum KÖSE
Malatya

Malatya’da mart ve mayıs aylarında yaşanan don ve fırtınada kayısıda yaşanan ürün kayıpları ile ilgili bir basın toplantısı yapan Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, kayısı üreticilerinin yaşadığı mağduriyeti dile getirerek sorunlarına çözüm istedi. Akçadağ Ziraat Odasının açıklamasına ilçeye bağlı 32 mahalle muhtarının yanı sıra Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Malatya il yöneticileri de destek verdi.

BOYRAZ: ÜRETİMİN DEVAMLILIĞI İÇİN DESTEK VERİLMELİ

Ziraat Odaları bölge koordinasyon başkanlığının almış olduğu karar doğrultusunda basına demeç veren Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz şunları söyledi: “Malatya ili ve ilçelerinde mart ayı içerisinde 24-25-26 ve 28 tarihlerinde oluşan don nedeniyle çiçeklenme döneminde kayısı çiçeklerinde büyük oranda hasar meydana gelmiş ve yüzde 35 meyve kaybı olmuştur. Ayrıca kayısı ağaçlarında yine mevsim normallerinin altında seyreden ısıdan dolayı büyük oranda monilya hastalığı görülmüş olup, kayısı ağaçları kuruma noktasına gelmiştir. Daha sonraki süreçte ilimizde 9 Mayıs'ı 10 Mayıs'a bağlayan gece yaşanan şiddetli fırtınaya bağlı don ile 22-23 Mayıs günlerinde yaşanan şiddetli fırtına sonrası kayısı başta olmak üzere birçok üründe büyük hasar meydana gelmiştir. Kayısı üretiminin yüzde 35’ininin gerçekleştirildiği Akçadağ ilçemizde zarar görünenin çok üzerinde olmuştur."

Zirai don ve afetten dolayı üreticiye acil destek verilmesi çağrısı yapan Boyraz, "Zaten ekonomik olarak zor bir süreçte geçen üreticilerimiz yaşanan afetler sonrası iyice umutlarını kaybetmek üzeredir. Yaşanan bu ürün kayıplarından sonra üreticilerimizin borçlarının ertelenmesi zorunluluk haline gelmiştir. Ayrıca zaten kayısı üretiminde birkaç yıldır gözle görülür bir ürün kaybı yaşanmaktadır. Üretimin devamlılığı için alan bazlı destek uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi kayısı üretiminin devamlılığı açısında büyük önem arz etmektedir” dedi.

GÜREL: TEK ÇIKAR YOL ÜRETİCİLERİN BİRLEŞEREK MÜCADELE ETMESİ

Açıklama sonrası söz alan Tüm Köy Sen Malatya İl Başkanı Ali Gürel ise, üreticilerin tek çıkış yollarının örgütlü mücadeleden geçtiğine dikkat çekerek "İlimizde üreticilerin tek geçim kaynağı durumunda olan kayısı, hem üretim aşamasında hem pazarlama aşamasında yeterli desteği alamamaktadır. Yaşanan bu tür afetlerle üretici daha da mağdur olmakta, geleceğine umutla bakamamaktadır. Vergilerini veren, su parasını veren, sulamada kullandığı elektriğin parasını veren kısacası vatandaş olarak üzerine düşen her sorumluluğu yerine getiren üreticilerin bu tür afetlerde devletinde destek beklemesi en doğal hakkıdır ama maalesef bugüne kadar bu istekleri muhatap bulamamış hak ettiği desteği bir türlü alamamıştır. Üreticilerin tek çıkar yolu güçlerini birleştirerek kendi haklarını alma mücadelesi vermeleridir" 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs | Son 24 saatte 8 bin 738 yeni vaka, 166 can kaybı (26 Mayıs)

SONRAKİ HABER

Adana Valiliği "Sömürü, yolsuzluk, mafya, çete düzenine son" açıklamalarını yasakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa