26 Mayıs 2021 19:03

Hopalı çay üreticileri ÇAYKUR'a 48 saat süre verdi: Kontenjanı artırın!

Hopalı bir grup çay üreticisi ÇAYKUR yöneticilerine kontenjanın kaldırılması ve ya artırılması taleplerini yeniden iletti.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Bir gün önce ÇAYKUR'a ait Hopa çay fabrikası önünde ÇAYKUR'un kota ve kontenjan uygulamasını protesto eden Uluslararası Hopa-Gürcistan kara yolunu bir süre trafiğe kapatan çay üreticileri ÇAYKUR yetkililerinin kontenjanı artırması ve özel sektörün düşük fiyatta çay almasını engellemeleri için verdikleri 48 saatlik sürenin ardından bugün Rize'ye giderek Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) yöneticilerine kontenjanın kaldırılması ve ya artırılması taleplerini yeniden iletti. Üreticiler taleplerinin yerine gelmemesi durumunda başlattıkları eylemlerin yarın 48 saatlik sürenin sonunda devam edeceklerini belirtti.

Hopalı bir grup çay üreticisi bugün çay işletmeleri genel müdürlüğü (ÇAYKUR) yöneticileri ile görüştü. Çay üreticileri görüşmenin ardından ÇAYKUR genel müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı.

"BİR GECEDE KARARNAME ÇIKARTANLAR DÜŞÜK FİYATTA ÇAY ALANLARI ENGELLEMİYORLAR"

Çay üreticilerinden Dursun Ali Koyuncu, "Bugün çay üreticisinin temel muhatabı AKP ve Cumhurbaşkanının kendisidir. Çünkü bir gecelik kararname ile yasalar çıkaran, ülkeyi yönetenler, bir gecelik kararnameyle bu memlekette özel sektörün düşük fiyattan çay almasının önüne geçemiyorlar. Geçmek istemiyorlar. Çaykur'u da böyle yönettiriyorlar. Yani bu müdürlere böyle yönet diyorlar. Halkı düşünen insanlar olsalardı bir gece kararname ile bu memlekette özel sektörün düşük fiyata çay olmasını engellerdi" dedi.

"KONTENJAN 30 KİLOYA ÇIKARTILSIN"

Yetkililerle çayın temel sorunlarını da görüştüklerini söyleyen Koyuncu "Üretici olarak teknoloji çağında yaşadığımız şu ama en acil sorunumuz bizim çay satamama sorunumuz , diğer sorunlar ilerleyen süreçte yaşanacak yapılacak tartışmalardır ancak  en acil sorun kontenjanın 2 katına çıkartılması sorunudur. Bugünden yarına olacak çözüm kontenjanın 15 kilodan 30 kiloya çıkması gerekiyor dedik. Bunu yapamıyorsanız bir gün iki gün üreticiyi rahatlattın, alım yerlerini rahatlatın, ellerindeki çayını alın insanların dedik. Bunu yapamıyorsanız en azından özel sektör çay almaya devam ediyor ya halkın çayını alsın ama devlet taban fiyatından çok çok düşük ölü fiyattan almasın dedik. Bunun takipçisi olacağız" diye belirtti.

"SALI GÜNÜ UYARI EYLEMİMİZİ YAPTIK"

Koyuncu perşembe akşamı fabrika önlerinde olacaklarını yetkililere ilettiklerini söyleyerek "Üreticiler olarak bütün halk olarak orada olacağız. Sonuç olarak bizim esas derdimiz esas amacımız üreticilerin esas amacı, siyasal iktidara bu sorunu çözecek mekanizma siyasal iktidarın kendisidir. Bu mekanizmayı zorlamamız gerekiyor. Ne ÇAYKUR bu sorununuzu çözebilir, ne çay fabrikaları? Bu sorunu ne de çay fabrikası müdürü sorunu çözebilir. Onlar bizim için simgedir. Biz oralara gidiyoruz ama asıl adresin AKP olduğunu asıl hedefimizin bu sorunu çözecek olan kesimin Tarım Bakanlığı olduğunu biz biliyoruz. Bunu da elbette üreticiler kendi arasında tartışacak ama biz yine kendi kurumumuz ÇAYKUR önünde sesleniyoruz. ÇAYKUR halkındır" dedi.

“YUKARIDAN EMİR ALIYORLAR HALKTAN DEĞİL”

Yetkililerle görüşmekteki amaçlarının sorunlara çözüm üretmek için olduğunu ifade eden Koyuncu şöyle devam etti:

"Peki sayın genel müdür vekili ne dedi? Bu taleplerimiz karşısında yani taleplerimizi karşılayamayacaklarını, ısrarla yapacak mevki için kendileri değil yukarıdan gelecek emirlerle bunu yapabileceklerini söylediler. Doğrudur çünkü bunu ancak bir emir ile yapabilirler. Çünkü öyle bir emir gelmedi, yapamazlar. Çünkü halktan emir almadıkları için halkın taleplerini, halkın sorunlarını çözmek üzere dizayn olmadıkları için mevzuyu böyle çözmeye çalışıyorlar. Afilli binalar, deri koltuklar, süper lüks mekanlar ama mekanlar halkın sorunlarını çözmüyor. Biz kir pas çamur içerisinde çayımızı satıyoruz. Fabrikalar atıl eski teknoloji ile üretim yapıyorlar. Bu kadar yollar yapmışlar, süper mekanlar binalar, lüks tadilatlar, süper ama mevzu halk olunca bir kenara atılıyor ama kendileri olunca lüksten ve şatafattan ödün vermiyorlar. Ödün vermedikleri için kendi alın terimizle biz sahip çıkmadıktan sonra hiçbir sorun çözülmeyeceğini bugün bir kez daha gördük."

“SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ İSE EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ”

Önceki gün Hopa'da gerçekleştirdikleri eylemde ÇAYKUR yetkililerine 48 saat süre verdiklerini hatırlatan Koyuncu, "Yarın akşama kadar bu sorunlarımızdan biri çözülürse özel sektörün fiyat kırma politikasının önüne geçilebilir. ÇAYKUR bu anlamda eğer buradaki yöneticiler bir çözüm üretemiyorsalar orada oturmanın bir anlamı yoktur. Sorunlarımızdan biri çözülmez ise yarın eylemlerimize devam edeceğiz." dedi.

"SARAYA DEĞİL ÇAY FABRİKASINA YATIRIM YAPILSA SORUN KALMAZ"

Çay üreticilerinden Şenol Terzioğlu da "ÇAYKUR'un bugünkü mevcut kapasitesiyle yeterli olmadığını bizde biliyoruz. Üreticilerin elindeki çayın bir şekilde alınması lazım. Halkımızın bir serzenişini buraya taşımak istiyoruz. Saraylar yapılıp masraflar yapılacağına iki tane çay fabrikası açılsa bu sorun şimdiye dek çözülürdü. Saraylara harcanan paraların bizim halkımıza üreticilerimize harcansaydı bu sorun çözülecekti bu sıkıntılar da yaşamayacaktık. Mesele burada tercihten kaynaklanıyor" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yanık: Tedbir kararlarıyla ilgili sorunlar sözleşmeden değil uygulamadan kaynaklı

SONRAKİ HABER

Kocaeli'den deniz salyası tepkisi: ‘Doğal’ denemez, bu olsa olsa ‘yapay afet'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa