Ekoloji Birliği: Sinop NGS projesinde, tarafsızlığını yitirmiş bilirkişi istemiyoruz
Sinop'ta yapımı planlanan nükleer güç santrali için belirlenen bilirkişi heyetinde, Akkuyu Nükleer Santrali ve Kanal İstanbul projelerinde de bilirkişilik yapan isimler olduğu ortaya çıktı.
Fotoğraf: DHA
Sinop İnceburun mevkiinde yapımı planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi heyetinde yer alan isimlerden bazıları, Akkuyu Nükleer Santrali ve Kanal İstanbul projelerinde de bilirkişilik yaptığı ortaya çıktı. 15 kişilik bilirkişi heyetinde yer alan bir isim de iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071 Akademisyen’ içerisinde yer alıyor. Ayrıca listede, öğrencileri tehdit ettiği iddia edilen bir akademisyen de var.
"DAVANIN SONUCUNU ETKİLEME ÇABASI"
Sinop NGS Projesi davası bilirkişi seçiminin, davanın sonucunu etkileme çabası olduğunu söyleyen Ekoloji Birliği konuyla ilgili yaptığı açıklamada 7 Haziran’da Sinop’ta keşif yapacak heyetin tarafsızlığını yitirdiğini, bu heyeti istemedikleri belirtildi.
Bilirkişi heyetinin üyelerinin büyük çoğunluğunun Mersin Akkuyu NGS “ÇED Olumlu” kararına karşı açılan davada Mersin NGS’nin canlı yaşamı ve çevreye yönelik risklerini, bilimsel ve teknik kurallara aykırılıklarını göz ardı ederek, uzmanlık alanları dışında ifadelerle rapor hazırladıkları belirtilen açıklamada şunlar söylendi: “Ankara Üniversitesi’nden Nükleer Mühendisi Prof. Dr. Niyazi Meriç, Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Ayşe Nilsu Demir, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Mühendisliği’nden Prof. Dr. Yusuf Güneş, İTÜ İnşaat Fakültesi’nden Çevre Mühendisleri Prof. Dr. Kadir Alp, Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin’ün Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) Projesi davasında da görevlendirmeleri heyeti tartışmalı hale getirmektedir. Bu durum tarafsızlık ve güvenilirlik açısından soru işaretlerine yol açmaktadır. Akkuyu NGS için daha önce olumlu görüş veren bilirkişilerin Sinop NGS için görevlendirilmeleri hazırlayacakları raporun bilimselliği açısından şaibeli olacaktır.”
"BİLİM İNSANLARININ HUKUKSUZLUĞA ORTAK OLMASI ÜZÜCÜ"
Çevre davalarında vicdanlı hakimlerin ve bilirkişilerin verdikleri kararlarla kazanılan davalar olduğunu fakat bu davaların arkasından dolanıldığı, kararların uygulanmadığı belirtilen açıklamada, bilim insanlarının da bu hukuksuzluğa ortak olmasının üzücü olduğu söylendi.
Sinop NGS’nin ülke çıkarları, kamu yararı, ekosisteme etkileri açısından bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada “Adil yargılama sürecine gölge düşürecek olan Prof. Niyazi Meriç ve Akkuyu NGS için olumlu görüş veren diğer bilir kişilerin heyetten çıkartılmasını istiyoruz. Bizler, Ekoloji Birliği Bileşenleri olarak ülkemizde ve dünyada nükleer santral istemiyoruz. Nükleer santral kazalarını, Hiroşimayı, Nagazakiyi, Çernobil’i unutmadık” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)