Sol Parti: Çay ithalatı yasaklansın, çay kanunu üreticilerin talepleriyle yenilensin
Rize'deki Çaykur Genel Müdürlüğü binası önünde basına açıklama yapan Sol Parti İl Başkanı Haşim Parlak, çay kanununun üreticinin talebi doğrultusunda yenilenmesini istedi.
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Gençağa KARAFAZLI
Rize
Sol Parti, Rize’de bulunan Çaykur Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak yaş çay alımındaki kota ve kontenjan uygulamasını protesto etti. Açıklamaya Sol Parti PM Üyesi Alper Taş da katıldı. Açıklamada, yörenin geçim kaynağı olan çayda yaşanan sorunlara ilişkin adım atılmaması durumunda üreticilerin sorunlarının içinden çıkılamaz bir hal alacağı uyarısında bulunuldu.
15kg/dekar olarak uygulanan kontenjanın üreticiyi mağdur ettiğine dikkat çeken Sol Parti Rize İl Başkanı Haşim Parlak, “ÇAYKUR'un mevcut kapasitesi üreticinin ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Çaykur, hem bölgemizde istihdam sağlamak hem de üreticinin ihtiyacını karşılayabilmek adına derhal fabrika yatırımı yapmalıdır. İkizdere ve Çamlıhemşin'de yapılması planlanan fabrika projelerinin akıbeti ne olmuştur? İkizdere'nin taş ocağına değil çay fabrikasına ihtiyacı var” dedi.
İktidarın ithalat politikalarına da tepki gösteren Parlak, “Çay ithalatı yasaklanmalıdır. Varlık fonuna devredilen Çaykur, her yıl daha fazla zarar açıklamaktadır. Varlık fonu Çaykur'un, dolayısıyla çayın sonunu getirmektedir. Çay Kanununun değiştirilmesi için en kısa zamanda kollar sıvanmalı ve kanun, üreticilerin düşüncelerinin de dikkate alınacağı katılımla ve demokratik bir anlayışla hazırlanmalıdır” dedi.
Açıklamada çay üreticilerine ilişkin talepler şöyle sıralandı:
• Çaykur, varlık fonundan çıkarılmalıdır.
• Üreticinin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede yeni fabrikalar açılmalıdır.
• Kota ve kontenjan üreticinin sırtında yük olmaktan çıkarılmalıdır.
• Çay ithalatı yasaklanmalıdır.
• Yaş çay alım fiyatı insanca yaşamaya yeter bir ücret olarak belirlenmelidir.
• Özel sektörün çay alım işleyişlerine müdahale edilmeli, özel sektörün üreticinin üzerinden haksız kazanç elde etmesinin önüne geçilmelidir.
• Çaykur'un yapısı üreticilerin ve çalışanların yönetim ve denetimine uygun hale getirilmelidir.
• Bugünün ihtiyacını karşılamaktan uzak olan Çay Kanunu değiştirilmelidir.