28 Mayıs 2021 00:30

Cam işçisi yazdı: Ücretsiz izin sopası

"Sendikal faaliyet yürüttüğümüz patronun kulağına gidince ücretsiz izne çıkarıldık. O da işten çıkarmak yasak olduğu için. Ama bu ondan daha kötü.”

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cam işçisi
İstanbul

Merhaba Evrensel okurları, üç ay öncesine kadar cam fabrikasında çalışıyorken 6 işçi arkadaşımla beraber ücretsiz izne çıkarıldım ve 3 aydır da ücretsiz izinli olarak evde bekliyoruz. Pandemi başladıktan sonra o fabrikaya girdiğim için şu an hiçbir haktan faydalanamıyoruz. İzne çıkarıldığımız ilk günden itibaren, kriz veya pandemiden kaynaklı olmadığını biliyoruz. İşyerinde çalışma koşulları düzeltilsin dediğimiz için kara listeye alındığımızı biliyoruz ve üç aydır da ücretsiz izinli olarak bekliyoruz.

İşyerinde mobbinge, sözlü tacize maruz kalmamak için, daha iyi yemek için, “Bizim de sosyal haklarımız olsun, geleceğimiz patronun iki dudağı arasında olmasın” diyerek sendikal faaliyet yürüttük ve birçok işçi arkadaşın da desteğini aldık. Ancak patronun kulağına gitmesiyle 1-2 gün sonra ücretsiz izne çıkarıldık. O da işten çıkarmak yasak olduğu için. Ama bu ondan daha kötü. Çünkü ne maaş alıyorsun ne de gidip başka bir işyerinde çalışabiliyorsun. Bu pandemi sürecinde hükümetin patronlara en büyük kıyağıdır. Hem ölümüne çalışıyorsun çarklar dönecek diye, ama işine gelmeyince de doğru ücretsiz izne. Süresi belli değil, aylarca da sürebilir. Binlerce işçi bu durumda şu an.

Ama bu böyle gitmez. Elbette bu düzen değişecek ama bu onların keyfi ile olmayacak. Hem ölümüne çarklar dönsün diye çalıştırılan işçiler, hem işsiz güçsüz, ücretsiz, hiçbir kuruş almadan hayata tutunmaya çalışan işçiler birlikte daha çok örgütlenerek bu sömürü düzenini değiştirecek.

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de genç sağlık çalışanı yaşamına son verdi

SONRAKİ HABER

Esenyurt Belediyesi temizlik işçisi: Ek iş yapmadan geçinemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa