28 Mayıs 2021 07:50

Trabzon'da yüzlerce aile riski yapılarda tehlike altında yaşıyor

Trabzon'da dere yatakları ve eğimli arazilerde bulunan 446 riskli yapıda yaşayan yurttaşlar, "Bizi sağlam evlere taşısınlar, korkudan kurtulalım" diyor.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Karadeniz'de 6 ili kapsayan "İklim Değişikliği Eylem Planı" çerçevesinde Trabzon'da geçen yıl dere yatakları ve eğimli arazilerde 446 riskli yapı tespit edildi. Ancak bu evlerde yaşayan yurttaşların sağlam yapılara geçişi hâlâ sağlanmadı. Dere taşınca evlerini terk ettiklerini söyleyen yurttaşlar, "Bizi sağlam evlere taşısınlar, korkudan kurtulalım" dedi.

Karadeniz'de 2 yıl önce deniz suyu sıcaklığının yıllık ortalamaların üzerinde olduğu tespit edildi. Bunun sonucu oluşan lokal şiddetli yağışlarla can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanlar gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu tespitler üzerine geçen yıl Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun'u kapsayan 15 maddelik "İklim Değişikliği Eylem Planı"nı hazırladı.

Eylem planı kapsamında ilk etapta, dere yatağında bulunan ve iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan 1950 binanın acil taşınması gerektiği belirlendi. Trabzon'da ise dere yatakları ve yamaçlarda 446 riskli yapı tespit edildi. Bölgede riskli binalarda yaşayan 2000’den fazla aile, inşa edilecek yeni konutlara taşınmayı bekliyor.

"BİZİ SAĞLAM EVLERE TAŞISINLAR, BU KORKUDAN KURTULALIM"

DHA'dan Selay Saykal ve Selçuk Başar'ın haberine göre Sürmene ilçesine bağlı Üstündal Mahallesi'ndeki dere yatağında riskli evi bulunan Hasan Efe, taşkınlarda evini terk ederek, güvenli yerlere gidiyor. Efe, daha önce selde bazı yapıların yıkıldığını belirterek, "Geçmişte derenin önü kapandı, baraj gibi patladı. Patlayınca yukarıdaki köprüyü aldı. Benim evim de dereye yakın. Dere taşınca çıkıyoruz, evi terk ediyoruz. Yol yaptılar, dere yataklarını daralttılar. Normalde burada dere yatağının 38 metre olması lazım, 8 metreye düşmüş. Bizi sağlam evlere taşısınlar, biz de korkudan kurtulalım” dedi.

Metin Aksu da "Buralarda iş yerleri vardı. Onlar gidip de bizim insanımız yaşlanınca yukarılara çıkamadılar, dere yataklarına ev kurdular. Babamızdan kalan evimiz var, başka yerimiz yok" diye konuştu.

Fatma Aksu da "Taşkınlarda dere yukarıdan aşağı dağ gibi geliyor. O zaman burada evler ve yanlarında fındıklık vardı. Selde bunlar gitti" dedi.

"ARSA TAHSİSLERİ YAPTIK, ÇALIŞMALAR TOKİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR"

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Korkmaz, riskli yapıların koordinatları ve katsayılarını tespit ederek Bakanlığa gönderdiklerini belirtip, "Buralarda yaşayan vatandaşlarımıza konut yapılması amacıyla Emlak Müdürlüğü tarafından Vakfıkebir, Beşikdüzü, Araklı’da arsa tahsislerini yaptık ve bu konuda çalışmalar TOKİ tarafından yürütülüyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci-yazar Ziynet Sertel hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Altın 522,5 lira ile son 7 ayın en yüksek seviyesini gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa