28 Mayıs 2021 11:10
/
Güncelleme: 13:44

Çay üreticisinin ÇAYKUR'un kota politikasına isyanı sürüyor

Çay üreticisinin fiyat ve günlük kota isyanı sürüyor. Rize’de ÇAYKUR önünde bir araya gelen üreticiler ve siyasi parti temsilcileri, hükümetin çay alım politikalarına tepki gösterdi.

Çay üreticisinin ÇAYKUR'un kota politikasına isyanı sürüyor

Fotoğraf: Hüseyin Altun

Gençağa KARAFAZLI
Hüseyin ALTUN

Rize

Karadeniz’de yaklaşık 1,5 milyon kişinin geçimini sağladığı çayda üreticinin fiyat ve günlük kota isyanı sürüyor. ÇAYKUR’un ilk sürgünün 5. gününde üreticiye günde 15 kilogram alım kotası uygulaması nedeniyle üretici, çayını düşük fiyat ile özel sektöre satmaya mahkum edildi. Üreticinin 5 lira talep ettiği, ÇAYKUR’un 4 liraya aldığı çay fiyatı özel sektörde 2 lira 80 kuruşa kadar düştü. Üretici çayını Lipton ve Doğuş başta olmak üzere özel çay firmalarına satmak zorunda kaldı.

Son günlerde Rize ve Artvin'de eylemler yaparak taleplerini dile getiren üreticiler, yaş çayları dökerek kara yollarını trafiğe kapattı. Tepkiler ve siyasi iktidara çağrılar bugün de sürdü.

Rize'de üreticiler ve siyasi parti temsilcileri ÇAYKUR önünde bir araya gelerek ortak basın açıklaması düzenledi, hükümetin çay alım politikalarına tepki gösterdi.

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz, İYİ Parti İl Başkanı Ayşegül Özyanık, Saadet Parti İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar, DEVA Partisi İl Başkan Vekili Aydın Taşer, Demokrat Parti İl Başkanı Hamit Çelik ve Doğru Parti İl Başkanı Eyüp Demir'in de katıldığı eylemde basın açıklamasını çay üreticisi Devrim Piyadeoğlu okudu.

"ÇAY ÜRETİCİLERİ BİLİNÇLİ ŞEKİLDE ÖZEL SEKTÖRE MAHKUM EDİLİYOR"

Yaş çay kampanya sezonunun yine hayal kırıklığıyla açıldığını söyleyen Piyadeoğlu, "ÇAYKUR’un kampanya sezonunun hemen başında 15 kilo kontenjan uygulaması anlaşılır değildir. 4 lira olarak açıklanan çay fiyatının özel sektörde 2 lira 80 kuruşlara kadar inmesi kabul edilebilir değildir. Yüksek kesimlerde henüz yoğun bir şekilde çay toplanmaya başlanmamıştır. Buna rağmen uygulanan bu kontenjanla, müstahsillerimizin emeklerinin karşılıklarını almaları mümkün değildir" dedi.

Üreticinin bilinçli şekilde özel sektöre mahkum edildiğini vurgulayan Piyadeoğlu, "Olumsuzlukları gidermenin yolu bellidir. Yıllardır tartışılmasına rağmen hükümet tarafından bilerek buzdolabında bekletilen yaş çay kanunu bir an önce çıkarılmalıdır" çağrısı yaptı.

Piyadeoğlu, son olarak "Siyasal farklılıklarımızı bir yana bırakıp, Rize için Çayımız için buradayız. Çayımız her şeyden önemli ve siyaset üstüdür" dedi.

Evrensel'i Takip Et