İnşaat işçileri, Kayı Holding'in konkordato davası öncesi eylem yaptı
Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, Kayı İnşaat’ın konkordato davası öncesi eylem düzenleyerek "Bankalar geriye, öncelik işçilere" dedi.
Fotoğraf: İnşaat-Sen
İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, Kayı İnşaat’ın konkordato davası öncesi Anadolu Adliyesi önünde "Bankalar geriye, öncelik işçilere" tabiyle eylem yaptı.
Eylemde konuşan İnşaat-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Nurseli Gözüaçık, “Gitmediğimiz yer, eylem yapmadığımız şehir, kapısını çalmadığımız Bakanlık kalmadı. Bugün ya iflas yada konkordato kararı verilecek. Hep söyledik; bankalar geriye çekilmeli, öncelik işçilere verilmelidir” dedi.
"BÜYÜK BİR ADALETSİZLİK"
Mevcut hukukun işçilerin alacağını korumadığını vurgulayan Gözüaçık, "Bankaların ortaya koyduğu sermaye ile işçilerin alın teri eşitlenemez. Mevcut hukukun buna göre düzenlenmesi gerekir. Birinci sırada işçilerin olması gerekir. Bankaların, finans şirketlerinin, diğer tüm alacakların ardından işçilerin alacaklarının geliyor olması büyük bir adaletsizliktir" diye konuştu.
Kayı İnşaat’ın yurt dışında milyon dolarlık ihaleleri alırken, bakanlıkların bunlardan haberi olduğuna dikkat çeken Gözüaçık, "Konu işçilerin alacağına geldiğinde de bakanlıkların görevini yaparak, somut adım atması gerekiyor" dedi.
Gözüaçık, son olarak "Yürüttüğümüz mücadele, tüm emekçilerinin emek kavgası, alın terinin kavgasıdır" diye belirtti.
"ADALET SADECE ZENGİLER İÇİN VAR"
Kayı İnşaat işçisi Abdulsamet Kete de konuşmasında, "Gördüğünüz binaları yükselten işçilerdir ama konu işçilerin alacaklarına geldiğinde, işçilere değil, bankalara, patronlara sahip çıkıyorlar. Adalet Bakanı’na sesleniyoruz. Adalet var diyorsunuz ama nerede? Adalet var ama sadece zenginlere var, işçilere gelince adalet yok" diye seslendi.
NE OLMUŞTU?
Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşları ödenmedi. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştı, alacaklarını istedi ancak Coşkun Yılmaz, sadece “Ödeyeceğim” diyerek işçileri oyaladı.
İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı. Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hakedişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak sözler tutulmadı. Anlaşmalar çöpe atıldı. İşçiler dava açtı. Yüzlerce kez patronla görüştü. Coşkun Yılmaz “En yakın zamanda ödeyeceğim” diyerek işçileri sürekli oyaladı.
Kayı İnşaat 2007 yılından bu yana her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giriyor. Ayrıca bu süreçte Kayı Holding, sadece inşaat alanında değil enerji ve medikal alanlarında da büyüdü. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)