29 Mayıs 2021 00:20

Kartal Belediyesi işçisi: İrademize sahip çıkacağız

"TİS taslaklarının işçi ve temsilcilerle beraber hazırlandığı, gelir-gider hesaplarının işçiler tarafından denetlendiği bir anlayış biz işçilerin esası olmaya devam edecek."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Yıldırım

Merhaba işçi kardeşlerim. Ben Kartal Belediyesinde çalışan 2 bin emekçi arkadaşlarınızdan sadece biriyim. Size biraz içinde bulunduğumuz kısır döngüden bahsetmek istiyorum. Peki bu kısır döngü nedir?

Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu, 2019’un şubat ayında yapılan 8. Olağan Genel Kurulda Kartal, Kadıköy ve Ataşehir Belediyesi işçi ve delegelerinin güvenini kazarak, delegelerin oyalarıyla seçildi.

Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yönetimi söz verdiği gibi şeffaf bir sınıf sendikacılığı sürdüreceğini, işçinin bilgisi ve onayı olmadan hiçbir kararı onaylamayacağını belirtti ve buna uygun davrandı. İşçilerin örgütlülüğünü geliştirmesi, işçilerin eğitimine ağrılık vermesi ve sorunlar karşısında hep mücadeleci bir tutum alması işverenleri ve ne yazık ki Genel İş Genel Merkezini rahatsız etti.

Bu rahatsızlıklarının sonucu olarak genel merkezimiz; kendi bürokratik isteklerine uygun davranmayan, genel merkezin uydusu gibi hareket etmeyen ve işçi iradesini yok sayan bir şube yönetimi beklentilerini boşa çıkaran bu şubeye ayar çekmek için şubeyi ikinci kez olağanüstü kongreye götürüyor. Ama değil iki kez yirmi iki de deneseler başaramayacaklar. Belediye işçileri iradesini sandığa yansıtıp şubesine sahip çıkarak, sendikal bürokrasiye bir kez daha gerekli cevabı verecektir.

Arkadaşlar bilindiği üzere şubemiz Kadıköy’de TİS sürecini işçi ve temsilcilerle beraber yürütürken, SODEMSEN ve Kadıköy Belediyesi yönetiminin çözüme yanaşmayan tutumlarından dolayı süreç tıkandı ve grev kaçınılmaz oldu. Bu aşamada tıkanıklığın önünü açmak için genel merkezden gelen daire başkanlarımız, temsilciler kurulundan müsaade isteyerek, belediye yönetimiyle görüşme yapıp temsilciler ve işçilerin onayına sunmak üzere teklif getireceklerini beyan ederek temsilcilerden onay aldılar. Maalesef sonra Genel-İş Genel Merkezi şubenin, temsilcilerin ve işçinin iradesinin yok sayarak ve bizden gizleyerek TİS’i imzaladı.

Kadıköy Belediyesinde grev kırıcılığı yapan genel merkez yöneticilerimiz sıra Kartal’a geldiğinde TİS devam ederken, görüşme masasına oturan şube yönetimi ve temsilcilere rağmen TİS sürecine kapalı kapılar ardından müdahale edip sözleşmeyi imzalayarak gitti.

Genel-İş Genel Merkezi yaklaşık 30 yıl sonra tüm Türkiye işçi sınıfına örnek bir birlikteliğin ve mücadelenin önünü kesmeye çalışmıştır. Bu gayretlerini şimdi de mevcut şube yönetimin ortadan kaldırarak işverenlerle birlikte mevcut imzalanan TİS’in bile hayata geçmesini engellemeye çalışarak sürdürüyor.

Ancak bunu başaramayacaklardır. Hep söylediğimiz ve hayata geçirmeye çalıştığımız ilkelerimizle hareket edeceğiz.

  • İşyeri birim komitelerinin olduğu,
  • TİS taslaklarının mevcut şube yönetiminin de yaptığı gibi işçi ve temsilcilerle beraber hazırlandığı
  • Genel merkez ve şube gelir-gider hesaplarının işçiler tarafından denetlendiği,
  • Grev fonunun oluşturulduğu,
  • İşçilerin taleplerinin patronlar veya siyasi parti yöneticileri ile görüşmelere kurban edilmeden işçilerle yürütülen bir anlayış ve mücadele hem şubenin hem de biz işçilerin mücadelesinin esasları olmaya devam edecektir.

Şubemizin yürütmüş olduğu bu sendikal çizgi başta genel merkezimizi rahatsız etmiş olacak ki, örneği olmayan bir biçimde bazı delegelere her seferinde imza toplattırarak yılda bir olağanüstü kongreyi dayatmaktadır.

Ancak, kimse şunu unutmasın ki, Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube 7 bin işçisiyle beraber tek vücut halinde hareket etmeye devam edecektir. Bu olağanüstü kongre listeler arası demokratik bir seçim değildir. Bu kongre 7 bin işçinin iradesi olan İstanbul Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yönetimi ile Genel-İş Genel Merkezin irade gasbı arasındaki bir onur kongresidir.

Vermiş olduğumuz mücadele Türkiye işçi sınıfı mücadelesinin bir parçasıdır ve Türkiye işçi sınıfı kazanacak biz kazanacağız. Türkiye’nin her tarafında başta sendikamız üyesi işçiler olmak üzere tüm işçilerin bu sürece duyarlık göstermesi sınıf mücadelesi açısından büyük önem taşımaktadır. Mektuplarınızla, önerilerinizle, dayanışmanızla sınıf sendikacılığını hep birlikte yükseltilelim.

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçileri, Kayı Holding'in konkordato davası öncesi eylem yaptı

SONRAKİ HABER

İSDEMİR TİS’i işçinin kayıplarını telafi etmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa