28 Mayıs 2021 14:50

TTB: Sağlıkta artan şiddete karşı Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz

Sağlıkta artan şiddete karşı Bakanlığı göreve çağıran TTB, "Sağlık Bakanlığı ve tüm yetkililerin görevi; sağlıkta şiddet olaylarından sonra mesaj atmak değil, sağlıkta şiddeti önlemektir" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, sağlıkta artan şiddete dair yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırdı. "Sağlıkta Şiddet Yasası"'nın TTB’nin önerdiği maddeler dikkate alınmadan kadük bir yasa olarak çıkarıldığına vurgu yapılan açıklamada "Sağlık Bakanlığı ve tüm yetkililerin görevi; sağlıkta şiddet olaylarından sonra mesaj atmak değil, sağlıkta şiddeti önlemektir" dedi.

27 Mayıs'ta Ankara’da bir doktorun poliklinikte çalışırken elinden ve belinden bıçakla yaralandığı, uzmanlık öğrencisi üç hekimin İstanbul’da hastanede saldırıya uğradığı, İzmir’de bir hastanenin silahla taranması sonucu hastanenin güvenlik güvenlilerinin yaralandığı, geçen hafta Van’da sağlık emekçilerinin görevleri sırasında darbedildiği hatırlatılan açıklamada "Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak bu saldırıların hız kesmeden devam edebilmesinde cezasızlığın etkisini yıllardır vurguluyoruz" denildi. İzmir’de hekimi boynundan jiletle yaralayan failin hapis cezasının 'neden en üst sınırdan ceza verildiği' sorgulanarak istinaf mahkemesince bozulmasına da tepki gösteren TTB, sağlık emekçilerinin kendilerini güvende hissetmedikleri koşullarda çalışmak zorunda bırakıldıklarına dikkat çekti. 

"İKTİDAR UYARILARA KULAK TIKADI"

Bir hasta yakınının saldırısında Dr. Ersin Arslan’ın hayatını kaybettiği gün olan 17 Nisan'ın "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü" ilan edildiğini hatırlatan TTB'ni açıklamasında "O günden beri geçen dokuz yıl boyunca TTB olarak yaptığımız tüm uyarılara ve önerilere maalesef mevcut iktidar kulak tıkadı ve bizler görevimiz başında fiziksel ve sözel şiddete maruz kalmaya devam ettik. Şiddetin münferit olmadığını bilakis açık bir biçimde politik ve toplumsal bir olgu olduğunu ülkeyi yönetenler de gayet iyi biliyor. Bu nedenle bugün, sağlık ortamı da tıpkı toplumun tüm parçaları gibi bir şiddet sarmalındadır. Mevcut iktidar politikalarının sağlıkta şiddeti önlemek yerine şiddeti körükleyen, kışkırtan bir hal aldığını artık kabul etmelidir." ifadelerine yer verildi.

"BAKANLIĞIN GÖREVİ MESAJ ATMAK DEĞİL, SAĞLIKTA ŞİDDETİ ÖNLEMEKTİR"

Sağlıkta şiddet olgusuna, sadece mevcut cezalarla çözüm bulunamayacağına işaret eden TTB, "Sağlıkta şiddetin; sağlık çalışanlarının köleleştirilmesi için kendilerine uygulanan bir araç olduğu bilinmelidir. Uzun süredir süregelen kamusal yapıda özelleştirmelerin ve hastalara 'müşteri' sıfatını yerleştirme çalışmalarının; sağlık çalışanlarının güvenli çalışma ortamlarının olmamasının; bulunduğumuz ekonomik ve siyasi ortamın; ülkemizde, yöneticiler düzeyinde dahi normalleştirilen şiddet ve nefret söylemlerinin; Türkiye’de adalete duyulan güvensizliğin etkilerini de görerek, bütünlüklü bir mücadele yapılmalıdır. Yıllarca söylediğimiz ve yeni bir yasa tasarısı olarak sunduğumuz 'Sağlıkta Şiddet Yasası', TTB’nin önerdiği maddeler dikkate alınmadan kadük bir yasa olarak çıkarılmıştır. Yasanın çıkarılmasından bugüne kadar geçen sürede sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların arttığını ve yasanın caydırıcı olmadığını görmekteyiz. Sağlık Bakanlığı ve tüm yetkililerin görevi; sağlıkta şiddet olaylarından sonra mesaj atmak değil, sağlıkta şiddeti önlemektir." dedi.

"SAĞLIK BAKANLIĞINI TTB VE SAĞLIK EMEK ÖRGÜTLERİNİN ÖNERİLERİNİ DİNLEMEYE DAVET EDİYORUZ"

Açıklamada "COVID-19 sürecinin yönetilememesi, salgın yerine algı yönetilmesi ise sağlık alanının durumunu şiddet de dahil olmak üzere daha da kötüleştirmiştir. Geldiğimiz noktada meslektaşlarımızı hem pandemi koşulları hem de giderek artan şiddet ortamında kaybediyoruz ve artık hiçbir arkadaşımızı kaybetmeye tahammülümüz kalmadığını bir kez daha vurguluyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı sağlıkta şiddeti görmezden gelen, kışkırtan söylem ve politikalardan vazgeçmeye; etkin bir sağlıkta şiddet politikası için TTB ve sağlık emek örgütleriyle birlikte hareket etmeye; onların talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz. TTB, sağlıkta şiddetin sona ermesi için her koşulda, bütün gücüyle meslektaşlarının yanında olmaya devam edecektir." ifadeleri ile sonlandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Direnişteki Bursa Atılım Desen işçilerine destek ziyaretleri sürüyor

SONRAKİ HABER

Tanık Ümitcan Uygun'un Aleyna Çakır'ı zorla çalıştırıp şiddet uyguladığını anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa