28 Mayıs 2021 20:49
/
Güncelleme: 22:52

HDP, bireysel silahlanma sonucu ölüm ve yararlanmalar için Meclis araştırması istedi

Bireysel silahlanma sonucu Urfa’da silahla yaralanma ve ölümlerin artışı endişe verici boyutlara ulaştığını dikkat çeken HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Türkiye’de ve Urfa’da bireysel silahlanmayla birlikte artan ateşli silahlar nedeniyle ölüm ve yaralanmaların sebepleri Meclisin araştırması için önerge verdi. 

BİREYSEL SİLAH ALIMI ARTIYOR 

Son yıllarda, şiddetin her yerde görülmesi, evde, sokakta her an şiddete uğrama olasının olması bireysel silahlanmayı artırdığını belirten HDP’li Öcalan, Meclis araştırması için verdiği önergenin gerekçesinde şunları ifade etti:

"İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı'nın yayımladığı rapora göre, silah bulundurma ruhsatı için 2019'da 13 bin 206 başvuru yapılırken, 2020'de bu sayı yüzde 34 artarak 17 bin 751 olmuştur. Ayrıca basında yer alan bilgilere göre, Türkiye’de ruhsatsız silah sayısı yaklaşık olarak 25 milyon civarında olduğu ifade edilmektedir. Bununla birlikte koruculara, orman muhafaza memurlarına, emekli olup olmamaları fark etmeksizin, ruhsatlı silah verileceği de dikkate alındığında, ruhsatlı silah sayısının her geçen gün artacağı öngörülmektedir. Yine İçişleri Bakanlığı’nın faaliyet raporlarına göre; 2017'de 106 bin 740, 2015'te 91 bin 120, 2014'te 14 bin 682, 2013'te 76 bin 758 silah Kaçakçılık İstihbarat Harekât Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı’nca (KİHBİ) 'kayıp' olarak raporlanmaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın, Aralık 2019’da soru önergesine verdiği yanıta göre, polis sorumluluk bölgesinde 2014'te ateşli silahlarla meydana gelen olay sayısı 22 bin 819 iken, 2017’de 33 bin 407’ye kadar yükseldi. Bu sayı 2018’de 30 bin 881 gerilerken, 2019’un ilk 10 ayında 22 bin 720 olarak kayda geçti. Umut Vakfı’nın Türkiye'nin Silahlı Şiddet Haritası ve 2019 Raporu’na göre geçen yıl 3 bin 623 silahlı şiddet olayında 2 bin 211 kişi öldü, 3 bin 736 kişi de yaralanmıştır. Umut Vakfı’nın bireysel silahlanmaya karşı getirdiği öneriler arasında, yaş sınırının 21’den 25’e çekilmesi, eş rızasının alınması, ruhsat yenileme süresinin iki yıla indirilmesi, silah sayısının iki ile kısıtlanması, bekleme süresinin getirilmesi, zorunlu iptal sisteminin uygulanması ve eğitim ile denetim zorunluluğunun getirilmesi bulunmaktadır.

“TÜRKİYE’DE BİREYSEL SİLAHLANMANIN TEŞVİK EDİLMESİ ENDİNİŞE VERİCİ” 

Son olarak silahlı şiddetin yoğun yaşandığı İllerden Şanlıurfa Tabip Odası şiddetin artmasının temel sebebinin bireysel silahlanma olduğu vurgulayarak; “Şiddetin günden güne artmasının temel sebeplerinden biri bireysel silahlanmadır. Toplum olarak bireysel silahlanmanın acı sonuçlarını yaşıyoruz.  Silahlanmanın arttığı oranda maalesef silah kullanımı da artmaktadır. Covidle mücadelede bir tek kişiyi kurtarabilmek için durmadan çabalarken, şehrimizde insanların bu kadar kolay ölmesini kabul etmiyoruz. Bireysel silahlanmaya karşı tüm yetkilileri sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz” ifadesiyle bireysel silahlanmanın durdurulması yönünde haklı bir çağrısında bulunmuştur."

Bireysel silahlanmaya karşı dünya çapında kampanyalar düzenlenirken; Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar bireysel silahlanma rakamlarını düşürmek amacıyla anlaşmaları üye ülkelerin imzalarına açıp, tavsiye kararları düzenlerken, Türkiye’de bireysel silahlanmayı teşvik edici politikaların desteklenmesi toplumda endişe yarattığını belirten Öcalan, “Türkiye’de endişe verici boyutlara ulaşan bireysel silahlanmanın ve bu artış ile ilintili olarak artan ateşli silahlar nedeniyle ölüm ve yaralanmaların sebeplerinin belirlenebilmesi, önlenebilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim” (İstanbulEVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et