31 Mayıs 2021 00:32

Mektup: Turizm işçileri olarak açız

"Otel müşterileri, sağlıkları düşünülerek tasarlanmış sosyal mesafeli şezlonglarda güneşlenirken, biz kalabalık servislerde, kalabalık lojmanlarda yaşamaya çalıştık.”

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bir Turizm İşçisi
İzmir

Uzun yıllardır yanlış politikalar nedeniyle zor günler geçiriyoruz ve turizm çalışanları olarak her yıl daha da fazla umutsuzluğa kapılıyoruz. Suriye savaşıyla başlayan süreçte IŞİD terör örgütünün yaptığı bombalı eylemler sonucunda Türkiye güvensiz ülke ilan edildi ve birçok uluslararası turizm şirketi de Türkiye’yi turizm listesinden çıkarttı. 15 Temmuz darbe girişimi, Rusya uçağının düşürülmesi, Rus elçisinin öldürülmesi de tüm bu gelir kaybını perçinledi. Biraz olsun işler yoluna giriyor derken Kovid-19 pandemisiyle birlikte yüzbinlerce turizm işçisi gelirlerinin tamamını kaybetti.

KÇÖ DESTEĞİNDEN FAYDALANAMADIK

Sektörde çalışanlarının yüzde 70’i mevsimlik turizm işçisi olarak çalışıyor. Pandemide devlet desteği alabilmek için gerekli şartları sağlayamayan yüz binlerce işçi kısa çalışma ve pandemi ücretsiz izni ödemelerinden faydalanamadı. Ben de bunlardan biriyim. Otellerin ekim ayında kapanmasıyla birlikte tarlalarda veya bulabilirsek günlük işlerde çalıştık.

Hükümet geçen yıl turizm sektöründeki gelir kaybını düşürmek istedi, pandemiye rağmen otelleri açtırdı. Bizler de mecburen ekmek parası için günde 12 saat çalışmaya mecbur kaldık. Temizlik ekiplerinde olanlar sürekli dezenfektan ile odaları temizlemek zorunda kaldı ve bir çok housekeeping çalışanı sağlığını kaybetti. Hastalanan hastanede yatan arkadaşlarımız oldu.

Otel müşterileri, sağlıkları düşünülerek tasarlanmış sosyal mesafeli şezlonglarda güneşlenirken, biz kalabalık servislerde, kalabalık lojmanlarda yasamaya çalıştık.

BİR EMEKLİ MAAŞIYLA İKİ AİLE GEÇİNİYOR

Kış dönemi bizim için çok zorlu geçti. Birçok arkadaşımız evini bozup ailesinin yanına yerleşti. Evli olan hiçbir geliri olmayan arkadaşlarımıza aileleri bakmaya çalışıyor. Bir emekli maaşıyla 2 aile karnını doyurma derdinde olan benim tanıdığım 3 arkadaşım var.

Şimdi oteller tekrar açılmaya başlandı ama tabi çok az müşterimiz var bu da yine yanlış politikalar pandeminin yönetilememesi sonucu. Kış boyunca gerekli önemler alınmadı ve yaz aylarına korkunç vaka sayıları ve ölüm haberleriyle girdik. Bunlar yetmiyormuş gibi sürekli Rusya karşıtı ülkelere silah satışı ve yardım yaparak Rusya’nın resmi olmasa da el altından tehditle vatandaşlarını Türkiye’ye göndermeyeceği haberleri yayılmaya başladı. Haziran sonuna kadar Rusya’dan turist gelmeyecek, ilerleyen tarihlerde meçhul. Antalya’da açılan oteller tekrar kapanıp çalışanlar ücretsiz izne gönderildi veya hak edebiliyorsa kısa çalışma ödeneği alacak.

Yakın zamanda turizmciler olarak aşılanmaya başladık, ben de 20 gün önce aşı oldum. Otel, acente çalışanlarının büyük bir kısmı aşılandı. Konu para olunca bir buçuk yıldır bizleri umursamayan iktidar, kısa sürede aşı olmamızı sağladı. Tanıtımlarda size hizmet edecek çalışanları aşladık korkmayın gelin mesajı ne kadar değersiz olduğumuzu hissettiriyor. Turistler geliyor olsaydı aşılamada öncelikli grup olmayacaktık, hayatımız geçen yıl olduğu gibi umursanmayacaktı.

2020 yılından alacağımız maaşlarımız hâlâ ödenmiş değil, 3-4 ayda bir maaş alabiliyoruz. Günü nasıl kurtarırız derdindeyiz. 40 derece sıcağın altında çalışmak zor, diğer sektörlerde ki arkadaşlar bizi eğleniyor olarak görür ama belki haftada bir denize gireriz o da halk plajında dip dibe, çalıştığın otelin sahiline bile yaklaşamazsın.

İKİ PERSONELE 3 BİN BAŞVURU

2021 içinde umutlu değiliz her gün iş başvurusu yapmaktan yorulduk ne arayan ne soran var. İki personel alacaklar 3 bin kişi başvurmuş. Daha söyleyecek çok şey var, patronlar lüks içinde biz dilenciye döndük....

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR | Tarladan başlayan sömürü fabrikada katmerleniyor

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta yurttaşlar şebeke suyundan zehirlendikleri iddiasıyla hastaneye başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa