31 Mayıs 2021 00:05

Erzin’den İkizdere’ye selam olsun…

Erzin Tüm Üretici Köylü Sendikası Girişimi, yaşam alanlarına sahip çıkarak direnen İkizdere köylülerine destek mektubu yazdı.

İkizdere | Fotoğraf: Yakup Okumuşoğlu

Paylaş

Erzin Tüm Üretici Köylü Sendikası Girişimi

Merhaba Evrensel okurları ve İkizdere halkı.  

35 günü aşkın süredir açılmak istenen taş ocağına karşı toprağına, suyuna, ağacına, börtü böceğine, deresine kısacası yaşam alanlarına sahip çıkarak direnen İkizdere köylülerinin onurlu mücadelesini selamlıyoruz.

Bizler Erzin halkı olarak 2009 yılından sonra Burnaz sahillerine kurulması planlanan 4 adet kömürlü termik santrallerinin kurulmaması için verdiğimiz mücadele sonucunda 4 adet kömürlü termik santraller yapılamadı, ertelendi.

Bölgemizin harika bir doğası var. Kaliteli narenciye türlerinin yetiştirildiği bir bölgedir, ayrıca onlarca çeşit endemik bitkinin yetiştiği bölgenin akciğer konumunda Amanos Dağlarındaki bitki örtüsü ile çevrilidir.

Karadeniz’de, Kaz Dağlarında, Munzur da ülkemizin daha birçok bölgelerinde olduğu gibi sıranın Amanos Dağlarınada geldiğini görmekteyiz. Amanos ormanlarındaki sık yaşanan yangınlar ve ağaç katliamıyla ayrıca maden arama sahalarıyla bu güzelim ormanlarımız delik deşik edilmeye başlandı. Bu ormanlar Hatay, Gaziantep, Adana ve Kahramanmaraş’ın akciğerleri konumundadır.

Sermaye şirketlerinin kendi çıkarları ve kasaları uğruna yaptıkları tüm bu doğa katliamları canlıları ve insanı yok sayarak yaşam alanlarının yok edilmesine yol açıyor. Sermaye, şirketler için insan, doğa ve içinde yaşayan canlılar hiç önemli değildir onlar için önemli olan onların kâr ve rantlarıdır.

Artık çevre mücadelesi taşını, toprağını, suyunu, deresini savunma mücadelesi ülkenin önemli mücadele başlıklarının biri haline geldi. Ancak çeşitli bölgelerde verilen yaşam alanlarına sahip çıkma mücadeleleri hep lokal kalıyor bu mücadeleler birleşik bir mücadeleye dönüşemiyor. Aslında ekoloji mücadelesi sadece o bölgede yaşayan insanların, üretici köylülerin, ekolojistlerin mücadelesi olmaktan çıkmıştır. Bu mücadeleler topyekün tüm halkın mücadelesine dönüşmelidir çünkü yok edilen halkımızın yaşam ve üretim alanlarıdır. Bu vesileyle bizler Erzin üretici köylü sendikası girişimi olarak İkizdere köylülerinin yanında olduğumuzu, onların mücadelesini desteklediğimizi belirtmek istiyoruz.

Yok edilen halkımızın yaşam ve üretim alanlarıdır. Yarın çok geç olmadan tüm mücadelelerin sadece ekoloji mücadelesiyle sınırlı alınmadan kapitalist sisteme karşıda mücadele ile de birleşmesidir.

ÖNCEKİ HABER

Brezilya'da büyük protesto: Bu hükümet düşene kadar her gün sokağa çıkmamız gerek

SONRAKİ HABER

Öldürülen kadınları suçlayan "Özgür Kızlar" adlı kitabın yazarı Gülay Atasoy'a tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa