ODTÜ İİBF akademisyenleri iradelerini ortaya koyuyor
ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri, dekan atama sürecinin şeffaf ve kapsayıcı olması gerektiğini vurguladı.
Fotoğraf: ODTÜ logosu
ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğretim üyeleri, dekanının 16 Haziran 2021 itibariyle emekli olacağının açıklanması amacıyla fakültede bir eğilim yoklaması gerçekleştirdi. Yapılan bu eğilim yoklamasının sonuçları ODTÜ rektörlüğüne iletilmiş olmasına karşın Rektörlük tarafından İİBF üyelerine ve öğretim görevlilerine gönderilen mailde pandemi nedeniyle adaylar açıklandıktan sonra dileyen öğretim üyelerinin görüş ve değerlendirmelerini Rektörlük Özel Kalem Müdürlüğü'ne iletebilecekleri ifade edildi. Yapılan yoklamada dekan atama sürecinde iradesini mümkün olan en şeffaf ve kapsayıcı şekilde ortaya koyulması gerektiğini vurgulayan İİBF'li akademisyenler aldıkları mail üzerine ortak bir metin hazırlayıp Rektörlükle görüşme talep etmeye hazırlanıyor.
20 Eylül 2018’de atanan ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) dekanının 16 Haziran 2021 itibariyle emekli olacağının açıklanması sonrası fakültedeki öğretim üyeleri bir eğilim yoklaması gerçekleştirdi. Öğretim üyeleri tarafından oluşturulan eğilim yoklaması komisyonu fakültenin dört bölümünün bölüm başkanın, 12 Mayıs 2021 Çarşamba günü gönderdikleri e-postada dekan belirleme süreci konusunda fakülte üyeleriyle yapılan geniş katılımlı iki toplantı sonucunda bir Dekanlık Eğilim Yoklaması yapılmasına karar verildiğini, bu doğrultuda bir Eğilim Yoklaması Komisyonu oluşturulduğunu ve eğilim yoklaması takvimi belirlendiğini duyurmuştu. 6 Mayıs 2021 tarihinde fakülteyi oluşturan dört ana bilim dalı başkanının ortak çağrısı ile fakültenin yeni dekanının belirlenme süreci konusunda görüşler paylaşılmak üzere bir toplantı düzenlendi. Toplantıda yakın dönemde gerçekleşmiş olan Mimarlık, Eğitim, Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakültelerinin Dekanlık atamalarında yaşanan sürece ilişkin bilgiler paylaşıldı ve fakültenin, dekan atama sürecinde iradesini mümkün olan en şeffaf ve kapsayıcı şekilde ortaya koymasının toplantıya katılan tüm öğretim üyelerinin ortak dileği olduğu vurgulandı. Bu doğrultuda fakültenin teamüllerine uygun olarak, Dekanlık ataması öncesinde destek belirleme sürecinin devam ettirilmesi konusunda ortaklaşa bir karara varıldı. 18 Mayıs 2021, salı günü çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Eğilim Yoklamasının sonuçlarına göre oylamaya katılan tek bir aday kullanılan 73 oyun 64’ünü aldı.
Yapılan bu eğilim yoklamasının sonuçları ODTÜ rektörlüğüne iletilmiş olmasına karşın rektörlük İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğretim üyelerine ve öğretim görevlilerine gönderdiği mailde şu ifadeleri kullandı:
“İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yapılacak atamaya ilişkin olarak Fakülteniz Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlilerine 5 Mayıs 2021 tarihinde ilgili süreç bir yazı ile bildirilmiştir. Bu yazıda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan atama sürecinin diğer 3 fakültemizde uygulanan süreç ile aynı olacağı çok net bir şekilde ifade edilmiştir.”
ODTÜ Rektörlüğü başka bir mailinde ise bunun sebebini şu şekilde açıkladı:
“Bu yıl yaşanan Pandemi nedeniyle, değerlendirmeler başvuru dosyaları üzerinden yapılacağından dolayı adaylar açıklandıktan sonra dileyen öğretim üyelerimiz görüş ve değerlendirmelerini 27 Mayıs Perşembe günü saat 12.00'ye kadar kapalı bir zarf içinde doğrudan Rektörlük Özel Kalem Müdürlüğü'ne iletebilirler.” Rektörlüğün yaptığı açıklamada, eğilim yoklamasında aday olmayan bir öğretim üyesinin de İİBF dekanlığına aday olduğu belirtildi. İİBFli akademisyenler aldıkları mail üzerine ortak bir metin hazırlayıp Rektörlükle görüşme talep etmeye hazırlanıyor. (Ankara/EVRENSEL)