Türk-İş ve Hak-İş'in kamuda zam talebi "resmi enflasyon"un sadece 2,9 puan üstünde
Kamu sözleşmesinde Türk-İş ve Hak-İş masaya resmi enflasyonun 2,9 puan üstü teklifle oturdu.
Fotoğraf: AA
Türk-İş ve Hak-İş, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme için hazırladıkları ortak taslakta, önümüzdeki iki yılda ilk 6 ay yüzde 20, sonraki 6 aylarda enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep etti. Nisan ayında yüzde 17,14 olarak açıklanan resmi enflasyonun 2,9 puan üstündeki zam teklifinin yanı sıra KHK’lı işçiler için de ikramiye talep edildi. Önceki sözleşmede ilk 6 ay yüzde 15 talep edilmiş, yüzde 8+4’e imza atılmıştı.
Kamuda çalışan yüz binlerce işçiyi kapsayan toplu sözleşme için masaya oturuldu. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız, iki konfederasyon tarafından hazırlanan 2021-2022 yıllarını kapsayan toplu sözleşme için ortak talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e sundu.
ZAM TEKLİFİ ENFLASYONUN 2,9 PUAN ÜZERİNDE
İşçi konfederasyonları kamu işçisinin en düşük ücretinin brüt 4 bin 800 TL olmasını istedi. Taslakta ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep edildi. İşçi konfederasyonları ayrıca her yıl mayıs ve eylül aylarında 1500 TL ek ödeme yapılmasını istedi.
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre tüketici fiyatları, aylık bazda nisan ayında yüzde 1,68 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 16,2'den 17,14'e yükseldi. Türk-İş ve Hak-İş tarafından ilk 6 ay için talep edilen yüzde 20 oranında zam, enflasyonun yüzde 2,9’u üzerine karşılık geliyor.
Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, mart ayında Evrensel'e yaptığı açıklamada “Enflasyon oranında istersek sendikacıya gerek yok” demişti.
SOSYAL HAKLAR
Taslakta sosyal haklara ilişkin talepler ise şöyle sıralandı:
- Birinci yılda sosyal ödenek aylık 700 TL, yemek parası günlük 20 TL, giyim yıllık 700 TL.
- İkinci yılda ise sosyal ödenek aylık 800 TL, yemek parası günlük 25 TL, giyim yıllık 800 TL.
Taslakta aile ve çocuk ödeneklerinin devlet memurlarına verildiği miktarda verilmesi talep ediliyor. Ramazan Bayramı’nda 1000 TL, Kurban Bayramı’nda 1500 TL verilmesi, servis sağlanamadığı durumda ise bir gidiş-bir geliş ücreti belediye rayiç bedel üzerinden ödenmesi talep ediliyor.
KHK’LİLERİN DURUMU
Taslakta 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin durumuna ilişkin ise “İlk defa toplu iş sözleşmesi yapılacak işyerlerinde de işbu kapsamda belirlenen sosyal yardım ödemeleri uygulanacaktır. Bu kapsamdaki işçilere yıllık 60 gün ikramiye ve 52 gün ilave tediye ile birlikte toplam 112 gün ikramiye ödenecektir” ifadeleri yer aldı.
Taslakta işçiler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi için gelir vergisinin ücretliler açısından birinci dilim olan yüzde 15 oranında sabitlenmesi ve bundan sonraki oranlardaki vergi mükellefiyetinin işveren tarafından karşılanması talep edildi.
GEÇEN SÖZLEŞME 8+4 ZAM YAPILDI
Önceki toplu sözleşmede Türk-İş en düşük kamu işçisi ücretinin 3 bin 500 liraya çıkarılmasını, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, zammın ardından ilk 6 ay yüzde 15, iki, 3 ve 4. altı aylar enflasyon artı 3 puan refah payı talep etmişti.
Hükümet ile Türk-İş’in imzaladığı anlaşmada, ücreti 3 bin 500 TL'nin altındaki işçiye 150 TL iyileştirme, 2019’da yüzde 8+4, 2020 için yüzde 3+3 ve enflasyon farkı oranında zam yapılmıştı. (Ankara/EVRENSEL)