31 Mayıs 2021 11:40

"Mini infaz paketinde" başsavcıya verilen denetim değil, müdahale yetkisi

Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, başsavcıların savcıları zaten denetlediğini ama bunun idari işerin hızlandırılması, sağlıklı yürütülmesi için alınan bazı tedbirler olduğunu söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

"Mini infaz paketinde" başsavcılara “kanuna uygunluk” denetimi yetkisi verilerek cumhuriyet savcılarının takdir hakkına müdahalenin önü açılıyor.

Meclis Adalet Komisyonunda kabul edilen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifinde; “Cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet savcılarının soruşturmayı sonlandıran kararları arasında oluşabilecek farklılıkların giderilmesi ile bu kararların kanuna uygunluğunun denetlenmesi hususunda görevli ve yetkilidir.” diye ek fıkra eklenmesi isteniyor. Bu düzenleme ile cumhuriyet başsavcılarına “kanuna uygunluk” denetimi yetkisi verilerek savcıların olaya uygun hukuki nitelendirme ve takdir hakkı müdahaleye açık hale getirilmek isteniyor.

"YARGI BAĞIMSIZLIĞI DAHA DA TARTIŞMALI OLUR"

Teklifi Evrensel'e değerlendiren Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, başsavcıların savcıları zaten bir şekilde denetlediğini ama bunun idari işerin hızlandırılması, sağlıklı yürütülmesi için alınan bazı tedbirler olduğunu söyledi. Mevcut yasanın başsavcıya cumhuriyet savcısına telkinde bulunma, baskı yapma, kararını değiştirmesini isteme yetkisi vermediğini belirten Karadağ, bu düzenlemenin yargı bağımsızlığının tartışıldığı bir ortamda verilecek kararları daha tartışmalı hale getireceğini söyledi. Bu düzenlemeyle birlikte başsavcının cumhuriyet savcısına, örneğin “Neden kendiliğinden soruşturma açıyorsun” diyebileceğini ifade eden Karadağ, “Bunu dediğinde cumhuriyet savcılarının suçun işlediğine dair bir delil ve kanaate vardığı zaman kendiliğinden soruşturma açmasına ilişkin yasadaki hükmü de ortadan kaldırır” dedi.

TASLAĞA SONRADAN EKLENDİ

İktidarın yargı üzerindeki hakimiyetine rağmen neden böyle bir düzenlemeye gidildiğini sorduğumuzda ise Karadağ, teklifin Sedat Peker’in mafya-devlet ilişkilerine ilişkin açıklamalarına denk gelmesine dikkat çekti. Karadağ, “Peker’in açıklamalarında konu edilen olayların hiç tartışmaya gerek duyulmayacak suçlar olması, bu iddiaların soruşturulması halinde iktidar sahiplerine uzanması tehlikesinin önlenmesi olarak düşünüyorum. İlginç tesadüflerden biri Viranşehir Cumhuriyet Savcısının genelgelerle yasak konulamayacağı konusundaki paylaşımlarından sonra açığa alınması. Bu kadar tesadüf delil olur. Söz konusu düzenleme taslakta yoktu, sonradan konuldu. Çünkü bu soruşturmalar yapılırsa, mesela bir savcı Kolombiya’daki uyuşturucunun nereye gittiğini, kime ait olduğunu araştırdığı anda süreç çok kötü yerlere gidecekti” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mercedes işçisi: Türkiye ekonomisi de Mercedes de büyüyor, biz küçülüyoruz

SONRAKİ HABER

Yozgat Bozok Üniversitesi öğrencileri kamera zorunluluğunun kaldırılmasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa