31 Mayıs 2021 12:39

ABD’li işçi sendikalarından Biden’a Kolombiya mektubu

ABD’nin büyük işçi örgütlerinin liderleri, ABD hükümetine "Kolombiya’yı uluslararası emek ve insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesi" için uygun politik mekanizmaları kullanma çağrısı yaptı.

ABD’li işçi sendikalarından Biden’a Kolombiya mektubu

Fotoğraf: Juancho Torres/AA

ABD’nin büyük işçi örgütlerinin liderleri, Joe Biden yönetiminin Kolombiya hükümetinin barışçıl protestoları bastırmak için şiddet kullanmasına karşı derhal harekete geçmesini ve Kolombiyalı emekçilerin talepleri doğrultusunda gerçekleşecek müzakereleri teşvik etmesini istedi.

ABD’nin en büyük sendikal federasyonu olan ve 12 milyon üyesi bulunan Amerikan Emek Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresi (AFL-CIO) Başkanı Richard Trumka, 2 milyon üyesi olan Hizmet Çalışanları Uluslararası Sendikası SEIU Başkanı Mary Kay Henry ile ABD ve Kanada’da 1.3 milyon üyesi olan Uluslararası Teamsters Kardeşliği Başkanı James P. Hoffa, ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken’e Kolombiya’daki gelişmeler ile ilgili mektup yazdı.

UNI Global Sendikasının internet sitesinde yayımlanan 26 Mayıs tarihli mektupta, sendika liderleri Amerikan hükümetine “Kolombiya’yı uluslararası emek ve insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesi” için “mevcut ve uygun tüm politik mekanizmaları kullanma” çağrısı yaptı.

İşçi liderleri, Duque Hükümetinin bu yaygın, halkçı gösterilere, onlarca yıllık insan hakları ihlalleri geçmişine sahip bir birim olan ESMAD’ı kullanarak askeri bir baskıyla yanıt verdiğine dikkat çekti. Kolombiya güçlerinin çok sayıda kişiyi öldürdüğünü ve güvenilir kurumların yüzlerce yaralı, keyfi gözaltı ve kadınlara yönelik cinsel saldırı vakaları bildirdiğini belirttiler.

KOLOMBİYALI EMEKÇİLERLE DAYANIŞMA VURGUSU

Mektupta öne çıkan ifadeler şöyle:  

“Kolombiya işçi hareketi ile birçok demokrasi ve insan hakları savunucusu, on yıllardır temel ifade ve örgütlenme haklarını kullandıkları için tehditlere ve şiddete maruz kaldı. Ne yazık ki Kolombiya hükümeti, özellikle ESMAD (özel polis gücü), bu şiddetin uygulamasında sürekli olarak önemli bir aktör oldu. Uzun yıllar boyunca ulusal polis ve ESMAD, sosyal adalet için ve Kolombiya’daki çoğu emekçiyi olumsuz etkileyen politikalara karşı düzenlenen barışçıl protestolara yönelik aşırı, hatta ölümcül güç kullandı. Mevcut kriz, Kolombiya’nın uzun zamandır işçilerin yanı sıra Afrika kökenli ve yerli aktivistlerin yasal ve barışçıl protestolarına yanıt olarak kullandığı uygulamaları yeniden gündeme getirdi.”

“Mevcut protestoların başlamasından bu yana Kolombiya’daki sendikalardan ve sivil toplum kuruluşlarından gelen raporlar ESMAD’ın protestolara yönelik baskıcı önlemleri yoluyla ülkenin militarize edildiğini gösteriyor. Bugüne kadar Kolombiya polisi ve güvenlik güçleri en az 42 kişiyi öldürdü. Ölümlere ek olarak, güvenilir kurumlar yüzlerce yaralı ve keyfi gözaltı ve kadınlara yönelik birkaç cinsel saldırı vakası bildirdi.”

“14 Mayıs’ta Dışişleri Bakanlığına yazı yazan ABD Temsilciler Meclisinin 55 üyesinin, Biden yönetimini protestoculara karşı aşırı güç kullanımını açıkça kınaması ve güvenlik iş birliğinde iki taraflı somut düzenlemelerin uygulanması, barış sürecinin tam olarak uygulanmasına yeniden vurgu yapılması ve gerçek diyaloğa yönelik çabaların artması da dahil özel önlemler alınmasına dair çağrısını yineliyoruz.”

“Amerika Birleşik Devletleri ve Kolombiya arasındaki, güvenlik meseleleri de dahil olmak üzere son 20 yıllık yakın ortaklık göz önüne alındığında, Birleşik Devletler, güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanımını kınayan ve protestoculara karşı şiddet suçları işleyenlerden hesap sorulmasını talep eden net bir kamuoyu açıklaması yapmalıdır. Buna ek olarak, yönetim ulusal polise yönelik insan hakları eğitimi ile ilgili olmayan her türlü güvenlik yardımını derhal askıya almalı ve yardım devam etmeden önce iyileştirmeler için zamana bağlı net ölçütler belirlemelidir.”

“ABD sendikaları onlarca yıldır Kolombiya işçi hareketinin kararlı müttefikleri oldular ve bu son şiddetin oradaki trajik bir şablonun parçası olduğuna dikkat çekiyorlar. İşçi liderleri ve sosyal aktivistlerin rutin olarak karşı karşıya kaldıkları ölüm tehditleri -hatta suikastlar- cezasız kalıyor ve Duque yönetimi iş kanununu daha da zayıflatıyor.”

“ABD işçi hareketi, harekete ve protestoya devam eden Ulusal Grev Komitesi ve Kolombiya halkıyla dayanışma içindedir ve son protestolara neden olan vergi reformuna yönelik Kolombiyalı sosyal hareketlerle bir anlaşmaya varılması için müzakere yapılması da dahil taleplerinin tamamen karşılanmasını desteklemektedir. Bu talepler en son olayların ürünü değildir, Duque Hükümetinin 2016 barış sürecinin taahhütlerini yerine getirmeyi reddetmesinden, artan yoksulluk ve eşitsizlikten ve kovid-19 pandemisinin neden olduğu halk sağlığı sorunundan duyulan yaygın hoşnutsuzluğu yansıtmaktadır.”

“Acil ihtiyaç olmasına rağmen, sosyal protestolara yönelik şiddetli baskının azalması, 2019 protestolarının ve mevcut protestoların temel nedenlerini çözmeyecektir. Biden yönetimini, ülkeye insan hakları ve demokrasinin tam olarak korunmasıyla anayasal düzeni derhal geri getirmeye ve bu konularda açık ve bağlayıcı taahhütlere ulaşmak için müzakereleri desteklemeye odaklanan güçlü rehberlik ve yardım biçimleri sunmaya çağırıyoruz.”

UNI GLOBAL’DEN SENDİKALARA DESTEK

Öte yandan UNI Global de ABD’li sendikacıların mektubuna destek verdi. UNI Americas Bölge Sekreteri Marcio Monzane, “ABD işçi hareketinin eylem çağrısına katılıyoruz ve Biden yönetiminin Kolombiya’da ve geniş anlamda bölgede demokrasi ve insan hakları için ayağa kalkmasının inanılmaz derecede önemli olduğuna inanıyoruz.  Barışçıl göstericilere yönelik şiddet Kolombiya’daki köklü sorunların bir yansımasıdır ve Başkan Biden’ın semptomlardan ziyade sorunların kökenini ele alması gerektiği konusunda ABD’li kardeşlerimizle hemfikiriz. Bunu yapmak için atılacak ilk adımlardan biri Kolombiya’nın, Amerikalar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) tarafından önerilen ‘Gerçekleri bulma misyonu’nu kabul etmesidir” dedi.

Evrensel'i Takip Et