01 Haziran 2021 10:37

TTB’den açılma uyarısı: Aşı hızla temin edilip, yaygın uygulanmalı

TTB Pandemi Çalışma Grubundan Prof. Feride Aksu Tanık açılma kararlarının herhangi bir epidemiyolojik veriye dayanmadığını, vakaların artmaması için aşılamanın hızla tamamlanması gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Gülşah Özgen/DHA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

“Açılma” adıyla pandemi önlemlerinin kaldırılmasının yaratacağı risklere dikkat çeken TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Feride Aksu Tanık, herhangi epidemiyolojik bir parametre olmadığını kaydetti. Aşı temininde yaşanan sorunlar nedeniyle vakaların artacağı uyarısında bulunan Tanık, aşının hızla temin edilerek yaygın bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, bu kararlar alınırken herhangi epidemiyolojik bir parametre olmadığını dile getirdi. Test sayısı ve hasta sayısının azaldığı belirtilmesine rağmen baştan beri veriler şeffaf olmadığı için bunun neye dayandığının bilinmediğini ifade eden Tanık, aşı temininde yaşanan gecikme nedeniyle açılmada bulaş riskinin artacağını dile getirdi. Özellikle çalışmak zorunda olanların fabrikalarda, işyerlerinde fiziksel mesafe koşullarını uygulayamayacağı için bulaşın süreceğini ifade eden Tanık, toplum bağışıklığını sağlayabilecek düzeyde aşı temin edildiğinde Biontech’e göre toplumun yüzde 70’inin, Sinovac’a göre toplumun tamamının aşılanması gerektiğini söyledi. Açılma uygulamalarının turizm sektörü için yapıldığını belirten Aksu, “Göz göre göre risk alınıyor” dedi.

AŞI TAKVİMİ SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Aşılama hızının düşük olmasına dikkat çeken Aksu, “Birinci doz aşılarımız daha fazla duruyor ama bağışıklık için iki dozun artık hızla yapılması gerekiyor. Biontech aşısının tek dozla yüksek bir bağışlık yarattığı bilgisi var ama örneğin Kanada önce nüfusunun tamamını yüksek koruyucu olan tek doz aşıyla aşıladı. Bizde bir aşı takvimi var ve sürekli değiştiriliyor. Farklı gruplar sıraya alınıyor. Temine bağlı olmaksızın, yani yaşanan zorluklar nedeniyle değiştirilmemesi gerekir. Bir yanda da dozların arasının açılmasının da yine teminin yarattığı belirsizlikle güven yitimine neden olabileceğini düşünüyorum” dedi.

ÇOK CİDDİ EĞİTİM KAYBI YAŞANDI

Eğitim emekçilerinin aşılanmasının mutlaka tamamlanması gerektiğini belirten Tanık, “Çünkü virüs gençler ve çocuklar ile taşınabiliniyor. Dolayısıyla okulların fiziksel mekanlarından havalandırma durumlarına, sabunlarına kadar iyileştirilmesi gerekir. Çok ciddi bir eğitim kaybı yaşandı. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan, evde internet- bilgisayar erişimi olmayan ya da üç çocuk tek bilgisayar olan evlerde olan çocukların kaybı çok daha büyük. Eğitim eşitsizliğinin derinleşmesine neden olan bu uzun süreli kapanma doğru bir yaklaşım değil. Okul dışına itilmiş olan özellikle çalışma yaşamına itilmiş olan çocukların tekrar kazanılması için çok ciddi planlama yapılması gerekiyor. Hem eğitim emekçileriyle hem sendikalarıyla, Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği yaparak bu süreci yürütülmesi gerekiyor. Çocukların ruh sağlığı açısından, gelecek planları açısından ve telafi edilmesi açısından iyi bir planlama yapılması gerekiyor” dedi.

Hastaların izolasyonu ve karantinasının kamusal koşullarda sağlanması gerektiğini dile getiren Tanık, insanların kötü koşullarda yaşadığını ve izole edilecek alanın sınırlı olduğunu söyledi. Özellikle varyant virüslerden dolayı hastalığın takibinin yapılmasını önemli olduğunu vurgulayan Tanık, aşının hızla temin edilerek yaygın bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi. Aşı ile ilgili tereddüt varsa bununla ilgili çaba harcanması gerektiğini ifade eden Tanık, yurtdışından gelenler ile ilgili hastanın ülkeye girişinin kontrolü yapılması, PCR testi yapılması ya da aşı şartı konulması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Atatürk'e hakaret etmek için mi açtınız Ayasofya'yı?

SONRAKİ HABER

İkinci Berlin Libya Konferansı 23 Haziran’da düzenlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa