Antep’te Kod 46 ile işten çıkarılan işçiler mağduriyetlerinin giderilmesini istedi

Antep’te Angel Halıda Kod 46 ile işten çıkarılan 63 işçi eylemlerine devam ediyor. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan işçiler, işlerini geri istedi.

01 Haziran 2021 12:08
Paylaş

Antep’te Angel Halı fabrikasında 28 Nisan’da telefonlarını teslim etmedikleri için Kod 46 ile işten çıkarılan 63 işçi basın açıklaması yaptı. 15 gün boyunca fabrika önünde eylemlerine devam eden işçiler haksız biçimde işten çıkarıldıklarını söyleyerek işlerini geri istiyorlar.

İŞÇİLER FABRİKA ÖNÜNDE DİRENİYOR

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önündeki açıklamayı yapan DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, pandemi ve kriz ile birlikte işçiler yoksullaşırken diğer taraftan patron işçilerin haklarını gasbederek salgın sürecini zenginliklerine zenginlik katan bir fırsata dönüştürdüğünü ifade etti. Türkmen, patronun dayattığı kötü çalışma koşullarına karşı çıkan işçilerin Kod 29 ile tazminatsız işten çıkarma uygulamasına karşı işçilerin mücadele verdiğini söyledi. Türkmen, “İşçiler için cehenneme dönen Başpınar OSB’de aylardır, farklı fabrikalardan işçiler, bu koşulların düzelmesi için mücadele ediyor. Yasin Kaplan’da sendikalı oldukları için, Güven Boya’da yine sendikalı oldukları ve işyeri yönetiminin baskılarına karşı çıktıkları için işçiler Kod 29 ile işten atıldı ve bu işçiler aylarca fabrika önünde direniş yaptı. En son 28 Nisan’da işyeri girişinde telefonlarını teslim etmedikleri için Angel Halı’nın iplik bölümünde 63 işçisi işten atıldı. Bu işçiler ise Kod 46 ile işten atıldı. Kod 46, Kod 29’un bölünmesiyle ortaya çıkan kodlardan biri ve ‘Hırsızlık ve işverenin bilgilerini deşifre etme’ suçunu kapsıyor. Angel Halı işçileri, tam 15 gündür 'Biz hırsız değiliz' diyerek, işe geri dönmek için fabrika önünde direniyor” dedi.

HIRSIZLIĞI YAPAN PATRONLAR, İŞÇİ SUÇLANIYOR

Angel Halı’da işten çıkarılan 63 işçinin işlerine son verilme gerekçesi olarak kullanılan Kod 46’nın iptali için verdikleri mücadeleye yetkililerin yanıt olmadığını belirten Türkmen, işçilerin yaşadığı mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Türkmen, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu 63 işçi, İŞKUR’a verdikleri dilekçede hırsızlık yapmadıklarını, haksızlığa uğradıklarını belirterek, kodların iptal edilmesi için başvuru yaptı. Bu işçiler, SGK’nin önünde eylem yaptı. Yani yetkili kurumlar, işçilerin haksız şekilde işten atıldığını, patronun suç işlediğini biliyor. Ancak aradan 15 gün geçmesine rağmen işçiler adına hiçbir olumlu adım atılmış değil.

Pandemi döneminde işten çıkarma yasağı olduğunu ve işten atılanların bu kodlarla çıkarıldığını yani işsizlik ödeneği hak etmediğini düşünürsek, bu fona yıllarca ücretinden kesinti yapılan binlerce işçi fondan tek kuruş para alamamıştır.  Ancak aynı ödenekten patronların kasasına milyarlarca lira akmıştır. Patronların işçileri fabrikada sömürdüğü yetmiyor, vergi yoluyla, prim yoluyla, İŞKUR üzerinden bir de bu yolla sömürüyor.

Bütün bu haksızlığı, hukuksuzluğu, 'hırsızlığı' yapan patronken, işçiler hırsızlıkla suçlanarak işten atılıyor. Patronun bir sözü işçileri hırsız diye nitelemek için yeterliyken, 63 işçinin sözünün hiçbir kıymeti yok. İŞKUR önünden, SGK önünden seslendiğimiz gibi sesleniyoruz. İşçilerin bu mağduriyeti acilen giderilmeli, işlerine geri dönmeleri için gerekli adımlar atılmalı, işçiler üzerinde leke gibi duran Kod 46 iptal edilmeli"

İNSANLARIN HAKKINI VERMEMEK AHLAKSIZLIKTIR

Türkmen’den sonra konuşan DİSK Antep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, “Biz Kod 29’un kaldırılmasını isterken Kod 46’yı getirdiler. Bunun sebebi işçileri daha kolay suçlayabilmek, işçileri daha kolay işten atabilmek. Ahlaksızlık suçsuza suçlu demektir. Hırsızlık yapmayana hırsız demektir ahlaksızlık. Haksız yere insanları işten atmaktır ahlaksızlık. İnsanların hakkını vermemektir ahlaksızlık. Ahlaksız, bu insanları haksız yere işten atanlardır. Bu işçilerin hiçbiri hırsız değildir, hırsız sizsiniz. Devleti soyuyorsunuz, işçilerin emeğini de sömürüyorsunuz. Sonra özgürlüğüne sahip çıkıp telefonunu vermek istemeyen işçiyi, Kod 46 ile işten atıyorsunuz. Ahlaksızsınız. Bir gün ahlaksızlıklardan hesap sorulacak bir düzen gelecek. Sizler bir gün bu işçilere hesap vereceksiniz, bu düzen böyle gitmeyecek” dedi. (Antep/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi akademisyenlerini hedef alan atanmış rektör danışmanı, hesabını kapattı

SONRAKİ HABER

İkizdereli köylüler iadeiziyaret için Ankara’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa