Demir yolu işçileri TİS taslağını değerlendirdi: Taslakta istenen devede kulak
Türk-İş ve Hak-İş'in 700 bin işçiyi ilgilendiren kamu toplu sözleşmesi taslağına işçilerin tepkisi var.
Fotoğraf: Pixabay
Türk-İş ve Hak-İş, 700 bin işçiyi ilgilendiren kamu toplu sözleşmesine ilişkin hazırladıkları taslağı Çalışma Bakanlığına sundu. En düşük brüt ücretin 4 bin 800 TL olmasını isteyen konfederasyonlar 2021-2022 için ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep etti. Taslağa kendi çabalarıyla ulaştıklarını ifade eden demir yolu işçileri, “Taslak daha çok işe yeni giren işçileri kapsıyor. Talep edilenler devede kulak ve işçinin yarasına merhem olmaz” dedi.
Taleplerinin ve onaylarının alınmadığını ifade eden işçiler, “En az asgari ücret zammı kadar zam ve skala probleminin de ortadan kaldırılmasını istiyorduk” dedi.
“İNSANCA YAŞAM VE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”
Bir makinist, “Yıllardır çalıştığım demir yolunda herhangi bir sağlık problemi nedeniyle iş akdinin feshi ya da işyeri amirinin gerekli gördüğü pozisyonda çalıştırmasını kabul etmiyorum. Çünkü yıllarca demir yolunda gece gündüz emeğini ortaya koyan bir makinist işçiyim. Sözleşmeden beklentim bu maddenin kaldırılması ve kamu işçisinin insanca çalışma ve yaşam hakkının tanınmasını istiyorum” dedi.
“TASLAĞI İŞÇİYE SORUN”
Bir işçi de “Taslağa bakınca, mevcut çalışanlara göre hazırlanmış bir taslak değil de yeni işe girecekleri kapsayacağını görüyoruz. Demir yolunda çalışan en düşük işçinin brüt maaşı 5 bin 500 TL’den başlıyor. Bu sebeple de yaklaşık 15 yıldır çalıştığım için açıklanan taslak beni ve benim gibi diğer işçileri kapsamıyor. Toplamda kamu işçilerinin yarasına merhem olacak bir taslağı bize sormadan yapamazlar” diye konuştu.
“SKALADAN MAĞDUR 6 BİN İŞÇİ DERTLİ”
Bir tren teşkil işçisi de şunları söyledi: “Biz 2010 sonrası işe başlayanlar olarak mevcut taslağa göre üçüncü skalada yer alıyoruz. Böylece birinci skala ile aramızdaki ücret farkı en az 1000 TL’nin üzerinde oluyor. Bu durum sorun yaratıyor. En baş talebimiz anayasanın eşit işe eşit ücret ilkesi gereğince skala probleminin tamamen ortadan kaldırılması. Skaladan mağdur olan yaklaşık 6 bin işçi olduğunu biliyoruz.”
“Taslak neden bizi kapsamıyor” diye soran bir sinyal işçisi de şöyle devam etti: “Birçok sözleşme gördüm. Şu ana kadarki yapılan hiçbir sözleşmede işçilerin doğru dürüst bir ücret aldığını görmedim. Türk-İş üyesi gücünün farkında değil. Her sözleşmede sendikacılar işçilerin arkasından dolanıyor. Taleplerimiz karşılanmazsa greve gitmek tek çaremiz. Pazarlığın olacağı görüşmelerde istenen devede kulak. Tepki göstermezsek, taleplerimizin arkasında durmazsa sonumuz vahim.” (Ankara/EVRENSEL)