2 Haziran 2021 01:14
/
Güncelleme: 3 Haziran 2021 08:58

Diyarbakır’da pazardaki yurttaşlar: Fiyatı görünce ürünü almaktan vazgeçiyoruz

Diyarbakır’da kurulan semt pazarında konuştuğumuz yurttaşlar yüksek olan fiyatı görünce istedikleri ürünü almaktan vazgeçtiklerini ifade etti

Diyarbakır’da pazardaki yurttaşlar: Fiyatı görünce ürünü almaktan vazgeçiyoruz

Fotoğraf: Mahsum Kara/Evrensel

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır’da kurulan semt pazarında konuştuğumuz yurttaşlar yüksek olan fiyatı görünce istedikleri ürünü almaktan vazgeçtiklerini ifade ederken, esnaf ise fiyatlardan dolayı tezgaha etiket bırakmadıklarını söyledi.

GÖNÜL RAHATLIĞIYLA ALIŞVERİŞ YAPAMIYORUZ

Pazarda eşiyle birlikte tezgahları dolaşan Yakup Kaya, artık gönül rahatlığıyla alışverişlerini yapamadıklarını söyledi. Kaya, “Pazar alışverişi için evden çıkıyoruz doğru dürüst bir şey alamıyoruz. Bugün yine fiyatlar biraz uygun, geçenlerde bundan daha yüksek fiyatlar vardı. Biz de bütçemize göre almamız gerekeni alıyoruz. Üç dört günde bir pazara geldiğimizde geçen sefer aldığımız meyveyi veya sebzeyi bu sefer almıyoruz. Bu şekilde biz de kendimize göre yöntemler yaratıyoruz. Doğu illerinin bu kadar tarıma elverişli toprakları var. Dışarıdan getirilen ürünlere verdiği vergilerle buralara yatırım yapsalar, tarıma açsalar, inanın bana hiçbir problem kalmaz. Hem üretici mutlu olur hem de bizim gibi vatandaşlar istediği her şeyi ucuza alabilirler. Ama maalesef gelin görün ki vatandaştan başka böyle düşünen kimse yok” dedi.

Pazarda alışveriş yapan Sadık Kalın (43) ise, “Önceleri kırmızı et yemediğimiz için şikayetçi olurduk şimdi evimize meyve alamıyoruz. Geçen sene kilosu 5 TL olan çileğin kilosu 10 TL olmuş. Fiyatlarda pazarlık yapardım 2-3 TL indirim olurdu, pazarcılar artık bunu yapmıyor direk fiyatı söylüyorlar ya da biz tezgahta yazan yüksek fiyatı görünce istediğimiz ürünü almaktan vazgeçiyoruz” dedi.

MÜŞTERİ KORKMASIN DİYE BAZEN ETİKET KOYMUYORUZ

10 yıldır semt pazarında tezgah açan Hakan Ulaş (38), “En basit şekliyle ifade edeyim, bana halden 2 TL’ye gelen ürün tezgahıma gelene kadar vergisi, taşıma ücreti derken 8 veya 9 lirayı buluyor. Vatandaş sanıyor ben pahalı satıyorum ürünü ama durum öyle değil. Ben de istiyorum çok satış yapıp para kazanmayı ama inanın göründüğü gibi değil. Müşterinin gözü korkmasın diye bazen fiyatlardan dolayı tezgaha etiket bırakmıyoruz. Gelen vatandaş etiketi gördüğü gibi hiç tezgaha bakmadan gidiyor. Bu şekilde en azından müşteri gelip fiyatları soruyor. Pazarda İki ayrı tezgahımız var, 4 kişi çalışıyoruz.  Birinde sebze diğerinde ise meyve satıyoruz. Eskiden iyiydi kâr ediyordum ama şimdi öyle bir durum söz konusu değil. Gerçekten artık pazarcılık bitti, pazarın marketlerden bir farkı kalmadı artık. Benim marketten bir farkım olmayacaksa, kâr edemeyeceksem ben bu işi neden yapıyorum ki, böyle devam ederse pazarlarda esnaflık yapmayı bırakacağım. Çekçek arabasıyla mahalle mahalle dolaşıp satış yapacağım, en azından evimin masrafı çıkar” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Tutuklu Sendikacı Mehmet Türkmen cezaevinden işçilere seslendi: Bu koşullar fabrikalardaki kölelik koşullarından daha kötü değil

Tutuklu Sendikacı Mehmet Türkmen cezaevinden işçilere seslendi: Bu koşullar fabrikalardaki kölelik koşullarından daha kötü değil

Antep’te patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı binlerce işçinin katıldığı grevlere öncülük ettiği için tutuklanan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen Evrensel’e konuştu: “Tutuklanmam patronların kurduğu kölelik düzenine itiraz etmeyin mesajıdır. Vereceğimiz yanıt bizleri köleliğe mahkum etmek isteyenlere inat, BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmektir.”

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
21 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et