01 Haziran 2021 17:00

Rengarenk Umutlar Derneği: Çocukların oyun hakkı görmezden geliniyor

Diyarbakır Sur ilçesinde çocuklara yönelik çalışmalar yürüten Rengarenk Umutlar Derneği, “Suriçi’de Çocukların Oyun Hakkı” başlıklı raporunu yayınladı.

Sur'da çocuk parkı | Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’da Rengarenk Umutlar Derneği, Sur ilçesindeki çocukların yaşam ve oyun alanlarına ilişkin bir rapor açıkladı. Rapora dair yapılan açıklamada 115 çocuk, 25 ebeveyn ve 5 muhtar ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan raporda, Sur’da çocukların sosyal, kültürel ve sanatsal aktivitelerine kayyum döneminde yer verilmediği belirtildi.

SUR’DA OYUN ALANLARI İYİLEŞTİRİLSİN

Açıklamada, Kürt kentlerinde çatışmaların yaşandığı kentlerden biri olan Diyarbakır’da özellikle Sur ilçesindeki çocukların çatışma ile birlikte hak ihlallerine maruz kalmış ve çocukların yaşadıkları travmanın ardından bir iyileştirme sürecine gidilmediği ifade edildi. Açıklamada, “Çatışma sürecinde ve sonrasında tahrip edilen yaşam alanları, okulları, zamanının önemli bir bölümünü geçirdikleri ve geleneksel oyun alanları olan sokaklar ve zaten çok sınırlı olan oyun parkları zarar görmüştür. Çatışmaların ardından Suriçi’de yaşayan çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve gelişimine katkı sağlayan oyun alanlarının güçlendirilmesi, çocukların gelişim hakkı kapsamında yetkililer ve yetişkinler tarafından yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde yetkililerin, çatışmalı ortama maruz kalan ve o bölgede yaşamaya devam eden çocuklar için, travmatik süreçleri iyileştirici etkisi bilinen güvenli oyun alanlarını oluşturmaları, kültür ve sanat faaliyetlerini arttırmaları beklenmektedir. Suriçi bölgesinin 7 mahallesinde yaptığımız izleme çalışmasında çocukların oyun alanlarının niteliklerine dair acil olarak geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gerekmektedir” denildi.

SİLAHLI VE ZIRHLI ARAÇLAR SOKAKLARDAN ÇEKİLSİN

Bölgede kolluk tarafından çocukların maruz kaldığı hak ihlallerinin cezasızlıkla sonuçlanması Sur sakinlerini tedirgin ettiğini belirtilen açıklamada, “Çatışma dönemlerinde yaşanan tanıklıklar ve sonrasında zırhlı araçların neden olduğu, pek çok çocuğun yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanan ihlaller yaşanmıştır. Aynı zamanda güvenlik güçlerinden kaynaklı yaşanan çocuk hak ihlallerinin cezasızlıkla sonuçlanması da mahalle sakinlerini tedirgin etmektedir. Suriçi’de kamusal alanda çok fazla bulunan silahlı ve zırhlı araçların varlığı güvenlik duygusundan ziyade bir tehlike algısına dönüşmektedir. Bu nedenle silahlı ve zırhlı araçların alandan çekilmesi gerekmektedir. Çocukların, yaşadıkları ayrımcılıklar nedeniyle oyun alanlarını kullanamamaları gibi durumlar da söz konusu olmuştur. Bu ayrımcılıklar, cinsiyete, engelliliğe ve etnik kökene göre çeşitlenmektedir. Kız çocuklarının, aileleri tarafından sokağın güvenli olmadığı öne sürülerek oğlan çocuklarına kıyasla daha az sokağı kullandıkları görülmektedir. Engelli çocuklar ise, sokağın erişilebilir olmaması ve kendilerine hitap edecek oyun alanlarının olmaması nedeniyle bir yetişkinin refakati olmaksızın sokağa çıkamamaktadır” denildi.

ÇOCUKLARIN OYUN HAKKI GÜNDEME ALINMALI

Suriyeli çocukların oyun alanlarında ayrımcılığa maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada bu durumun devletin politikalarının bir sonucu olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Göçmen çocuklar ise, parklarda diğer çocuklar tarafından ayrımcılığa maruz kalabilmektedir. Bu ayrımcılık türlerine dair birincil sorumluluk devlete aittir ve devletin eksik politikalarının birer sonucudur. Oyun hakkı ise, yetişkinler ve yükümlülük sahipleri tarafından en görmezden gelinen haklardan biridir. Valiliğin bu bağlamda sivil toplum örgütleri ile iş birliği yapması oldukça önemlidir. Medyanın ise çocukların oyun hakkını daha fazla gündemine alması ve bu konuda hak temelli bir farkındalığın oluşturulması, toplumsal algıyı belirlemek ile ilgili etkisi düşünüldüğünde önemli bir sorumluluktur. Diyarbakır’da yer alan sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, meslek odalarının ve bağımsız araştırmacıların, çocukların oyun hakkını gündemlerine alması, çocukların hayatlarında en önemli haklardan biri olan oyun hakkına yönelik eşitsizliklere ve hak kayıplarına dair kamu otoritelerine sorumluluklarını hatırlatmak için baskı yaratması oldukça önemlidir” denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CFWIJ: Mayıs ayında 70 kadın gazeteci şiddete maruz bırakıldı

SONRAKİ HABER

Kerestecioğlu, Soylu'nun Dink cinayetine ilişkin açıklamaları hakkında önerge verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa