01 Haziran 2021 19:48

Uzundere’deki kaçak Barankaya Tesisleri hâlâ yıkılmadı

İzmir Uzundere'de kaçak olarak yapılan Barankaya Tesisleri faaliyetine devam ediyor. Uzundereliler, tesisin yıkılmasını istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir
 

İzmir'in Karabağlar ilçesi Uzundere köyü sınırları içerisinde kalan, tarım arazisi olarak geçen ve imar planları olmayan arsada ruhsatsız ve kaçak olarak yapılan Barankaya Tesisleri faaliyetine devam ediyor. Daha önce Uzundere köylülerinin şikayeti üzerine sürekli mühürlenen ve her defasında mühür kırılarak çalışması sürdürülen tesisin bir kısmı Karabağlar bir kısmı da Gaziemir Belediyesi sınırları içerinde kalmasına rağmen her iki belediyenin de herhangi bir yaptırımı söz konusu değil.

Karabağlar Belediyesinin temmuz 2020 tarihinde resmi sitesinde “Karabağlar’da kaçağa geçit yok” diyerek yaptığı açıklamasında, “Uzundere’deki 12 işletme ve mülk sahibine Çevre Kanunu kapsamında yasal süre verildi. Yaklaşık 1 aylık yasal süreçte sahaların boşaltılması ve kirliliğin giderilmesi istendi” denmesine rağmen Barankaya başta olmak üzere bölgedeki kaçak işletmeler hakkında bir işlem yapılmadı.

Barankaya Tesisinin yıkımıyla ilgili herhangi bir çalışma yapmayan Karabağlar Belediyesinin yapımına başladığı Atatürk Gençlik Merkezinin inşaatında Barankaya’ya ait iş makineleri faaliyet gösteriyor. Son olarak Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun Barankaya’ya ait iş makineleri önünde fotoğraf çektirmesi Uzundere köylülerinin tepkisine neden oldu.

UZUNDERE KÖYLÜLERİ KAÇAK TESİSLERİN YIKILMASINI İSTİYOR

Yıllardır tarım arazilerine zarar veren kaçak tesislerin yıkılması için mücadele eden köylüler, belediyenin sözünü tutarak tesislerin bir an önce kaldırılmasını talep etti.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Karabağlar Uzundere Mahallesi Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, bölgenin Zeytin Koruma Kanunu içerisinde yer aldığının hatırlattı.

Barankaya ile birlikte çok sayıda kaçak hurdacı ve moloz döküm alanının olduğunu söyleyen Gür, bu işletmelerin köylülerin zeytinliklerine ve tarım arazilerine zarar verdiğini söyledi.

VATANDAŞA 25-30 BİN, İŞLETMELERE 392 LİRA CEZA

Yılladır bu soruna çözüm bulunması için yetkili yerlere şikayetlerde bulunduklarını anlatan Gür, “Barankaya Tesisi ne hikmetse 5 kez mühürlenmesine rağmen hiçbir şekilde yıkım işlemi yapılmıyor. Yıkım yapmayan belediye yetkileri hakkında da şikayetçi olmak istedik ama kaymakamlık soruşturma yapılmasına izin vermiyor. Bizler firmanın korunduğunu düşünüyoruz” dedi.

Gür, “Belediye, Karabağlar ilçe sınırları içerisinde 40 metrekarelik kaçak bir balkon yapan insana 25-30 bin lira kadar ceza yazıyor ancak buradaki işletmelere kesilen ceza 392 lira. Toplamda 45-50 bin metrelik bir alan. Belediye başkanı bize ‘Köylünüz kiraya vermesin’ diyor. Biz köylülerle görüştük kimse kiraya vermemiş. Tarım arazisi olarak alıp kaçak hurdacı kuruyorlar. Böyle yasal bir mevzuat mı var? Bakanlık belediye ilgileniyor diyor belediyeler bize listemize aldık diye cevap veriyor. Kaçak balkon yapılan yere anında tüm zabıta ekipleriyle müdahale ediliyor, tezgah açan pazarcı esnafının üstüne yürünüyor ama bu tür firmalara izin veriliyor” diye konuştu.

"HURDA VE MOLOZDAN DOLAYI TARIM YAPAMIYORUZ"

“Ne bakanlık ne de belediye yetkisini kullanıp firmalara yaptırım uygulamıyor. İlçe belediyesi bu firmanın kaçak yapısını yıkmak yerine yaptıkları inşatta firmayla iş yaparak bir de belediye başkanı firmanın iş makinelerinin önünde fotoğraf çektiriyor” diyen Gür kaçak firmaların bir an önce yıkılmasını ve çevrenin tarımsal faaliyetlere uygun şekilde düzenlenmesini istedi.

Hurdacılar ve dökülen molozlardan dolayı köylülerin alanda tarım yapamaz hale geldiğini belirten Gür son olarak şunları söyledi; “Burası 300 yıllık bir köy ve tarım yok oluyor. Tarım ilçe müdürü burada bir kez gelmedi. Burası için yüzlerce dilekçe verdik. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çıkıp, ‘Başka bir mümkün’ diyor. Başka bir tarım mümkün ama bu alanda mümkün değil. Tarımı çok seven öncelediğini söyleyen Tunç Soyer gelsin bu alanı görsün tarım yapılabilir mi yapılamaz mı? Bir köyün yok oluşunu otobandan geçerken değil, otobandan 2 kilometre içeriye girerek gelsin ve görsün istiyoruz.” 

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığına Fazıl Önder Sönmez atandı

SONRAKİ HABER

Bakanlık, tepkiler sonrası "Müzisyenlere 3 bin lira ödeme yapacağız" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa