03 Haziran 2021 00:11

Uzaktan eğitime yüz yüze sınav | Eğitime erişemeyenler ne olacak?

Pandemide yapılacak LGS öncesi öğrenciler kaygılı. Eğitimdeki eşitsizliğin derinleştiğini belirten eğitimci, veli ve öğrenciler “Bu süreçte eğitime erişemeyenler ne olacak?” diye soruyor.

LGS'ye giren öğrenciler | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Pandemide neredeyse okul yüzü görmeyen milyonlarca genç 6 Haziran Pazar günü yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezi sınava girecek. Yaklaşık 1 milyon 240 bin öğrencinin gireceği sınav öncesi gazetemize konuşan eğitim sendikaları, dernekler, veliler ve öğrenciler, uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizliklerin yanı sıra salgında bulaş riskine dikkat çekti. “Uzaktan eğitime erişemeyenler ne olacak?​” diye soran öğrenciler, eğitimde iki yıllarının kayıp olduğunu söyledi.

Eğitim Sen’in verilerine göre uzaktan eğitim sürecinde, 6 milyon 322 bin 878 öğrenci EBA’ya giriş yapamadı. EBA üzerinden yapılan canlı derslere katılım yüze 15-20 düzeyinde kaldı. Eğitim Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz, bu dönemde aynı koşullarda, aynı sorularla öğrencilerin sınava tabi tutulmasını doğru bulmadıkları söyleyerek, “Yapılacak olan bu sınavda adalet, hakkaniyet ve eşitlik olmayacak” dedi. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı İlknur Kaya Bahadır, ailelerinin uzaktan eğitim olanağı sağlayamadığı öğrencilerin bu süreçte eğitimden tamamen koptuğuna dikkat çekti.

"PSİKOLOJİM BOZULDU, KAYGILARIM ARTTI"

LGS’ye hazırlanan öğrencilerden Dilek, pandemi devam ederken sınavların yapılmasını doğru bulmadığını söyleyerek “Sağlığımızı hiç düşünmüyorlar. Okulları kapattılar, bizleri evlere hapsettiler, şimdi sınav yapacaklar. Sınavda başarılı olacağımı düşünmüyorum. Online eğitimden verim alamadık. Kalabalık bir ailem var. Ne kadar dikkat etseler de yüz yüze eğitim kadar verim alamadım. Eğitimde iki senemiz gitti. Kayıp iki yılımız var. Psikolojim bozuldu, gelecek kaygılarım arttı” dedi.

"NASIL BAŞARILI OLACAĞIM?"

Sınava yeterince hazırlanmadığını söyleyen öğrencilerden Recep, bunun için ev ortamının da uygun olmadığını dile getirdi. 5 kardeş olduklarını, evde kendine ait bir odası olmadığını anlatan Recep “Ders çalışacağım sırada küçük kardeşim bırakmıyor, annem de evde boncuk işi yapıyor. Bilgisayar yok, dersleri telefondan takip etmeye çalıştım İnternet kesintileri nedeniyle derslerin çoğundan da geri kaldım” diye konuştu. Sınavın çok eşitsiz olacağını düşünen Recep “Birçok arkadaşım da derslere giremedi. Sınavda nasıl başarılı olacağım?​” diye sordu.  Olanakları birçok arkadaşından iyi olmasına rağmen online eğitimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yüz yüze eğitimdeki gibi derslere istikrarlı devam edemediğini belirten Zehra “Bizim sınıfın yarısı uzaktan eğitime katılamadı. Peki uzaktan eğitime erişemeyenler ne olacak?​” ifadelerini kullandı.

"ONLINE EĞİTİME YÜZ YÜZE SINAV TUTARSIZLIK"

Öğrenci velileri de sınavların yapılmasına tepkili. Sınavın ertelenmesini isteyen velilerden  Şehriban “Pandemi döneminde eğitim ve öğretim niteliğinin yetersiz olduğu göz ardı edilemez. Öğrencilere online eğitim verilip yüz yüze sınav yapılması bu konudaki tutarsızlığı gösteriyor. Sınav ve pandemi nedeniyle kızımın yaşadığı stres ve kaygı arttı. Bu olağanüstü durumda yapılması gereken öğrencilerin sınavlardan muaf tutulmalarıydı” dedi.

"BU SINAVDA ADALET VE EŞİTLİK YOK"

Eğitim Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz, pandeminin eğitimde yarattığı eşitsizlik nedeniyle yaklaşık 6 milyon öğrencinin eğitime erişemediğine dikkat çekerek, bu dönemde aynı koşullarda, aynı sorularla öğrencilerin sınava tabi tutulmasını doğru bulmadıklarının altını çizdi. Eğitim Sen olarak yıllardır seçme ve elemeye dayalı sınavlara itiraz ettiklerini söyleyen Karagöz, “Sınavsız bir eğitim modelini öneriyoruz. Her çocuğun istediği okulda eğitim görme hakkının olduğu, bir eğitim sistemi mümkün. Siyasi iktidar buna yönelik bir çalışma yapmak yerine yine öğrencilerimizi eşit olmayan koşullarda bir yarış içine sokuyor. Yapılacak olan bu sınavda adaletin, hakkaniyetin ve eşitliğin olmayacağını düşünüyoruz” dedi.

Bu koşullarda sınavların yapılmaması, ertelenmesi gerektiğini dile getiren Karagöz, “Derin eşitsizliklerin yaşandığı, öğrencilerin eğitime ulaşamadığı bir dönemde müfredatın tamamından öğrencilerin sorumlu olması ciddi bir sorun. Eğitimdeki eşitsizliğin yanı sıra salgın da devam ediyor. Eğitim emekçilerinin büyük bir bölümünün aşılanmadığı bir dönemde sınav yapılması tehlikeli. Böylesi bir dönemde hiçbir önlem almadan bu sınavlarda ısrarcı olunması doğru değil” diye konuştu.

"İLK GÖZDEN ÇIKARILAN EĞİTİM OLDU"

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı İlknur Kaya Bahadır, pandemiyle birlikte eğitimde her anlamda çok büyük bir eşitsizlik yaşandığına vurgu yaptı. Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte çocukların eğitimden koptuğuna dikkat çeken Bahadır, “Eğitimden kopmamaları için öncelikle salgının kontrol altına alınabilmesi gerekiyordu. İkincisi buna paralel olarak eğitimin sürdürülebilir olması gerekiyordu. Ama bütün bu süreçte ilk gözden çıkarılan eğitim oldu. İlk önce okullar kapatıldı. Çocuklar hiçbir şekilde eğitim alamadı. Ailelerin uzaktan eğitim olanağı sağlayamadığı öğrenciler, eğitimden tamamen kopmuş durumda” değerlendirmesinde bulundu. Velilerin de öğrencilerin de kaygılı olduğunu aktaran Bahadır, “Bu kaygı sadece sağlıkla ilgili değil. Çocuklar istedikleri okula girebilecekler mi? Girseler de okula gidebilecekler mi? Eğitim artık içinden çıkılmaz bir hal aldı.  Çocuklar umutsuzluk içinde. Bu sadece eğitime ulaşamayan çocuklarla da sınırlı değil ne yazık ki” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu’nun 128 milyar doları sorduğu önerge, “uzun” diye iade edildi

SONRAKİ HABER

TTB: Pandemi desteğinin yalnızca yüzde 10’u halk için yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa