Eğitim Sen'in anketine katılan öğretmenlerin sadece yüzde 38'i iki doz aşı olabilmiş
Eğitim Sen'in anketine katılan öğretmenlerin yüzde 22'si henüz aşı olmadığını, yüzde 40'ı ise ikinci doz aşıyı beklediğini belirtti. Ankete katılan öğretmenlerin sadece yüzde 38'i iki doz aşı oldu.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), öğretmenlerin aşı durumuna ilişkin yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete katılan öğretmenlerin sadece yüzde 38'i iki doz aşı olmuş olması dikkat çekti. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 22'si henüz aşı olmadığını, yüzde 40'ı ise ikinci doz aşıyı beklediğini belirtti.
Rapora göre Eğitim Sen araştırmayı 26-29 Mayıs tarihleri arasında 2742 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçlarını yayımlayan sendika, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığından da taleplerde bulundu.
MEB ve Sağlık Bakanlığının öğretim tür ve düzeylerine göre kaç öğretmenin aşılandığına ilişkin verileri üretmediği, varsa da paylaşmadığı için bu araştırmayı yapmak zorunda kaldıklarını belirten Eğitim Sen, MEB’den, salgın koşullarında geçtiğimiz üç dönem için uzaktan ve yüz yüze eğitime ilişkin “eğitim istatistikleri”ni bir an önce yayınlamasını istedi.
Eğitim Sen, iki doz aşı yapılmayan öğretmenlere ikinci doz aşının uygulanmasını ve hiç aşı olmayan öğretmenlerin çok hızlı biçimde aşılanmalarını talep etti.
Araştırma sonucunda elde edilen veriler şu şekilde:
İKİ DOZ AŞI OLAN ÖĞRETMENLERİN ORANI YÜZDE 38
- Öğretmenler arasında iki doz aşı olanların oranı yüzde 38 (1040 öğretmen)
- Bir doz aşı olup ikinci dozu bekleyenlerin oranı ise yüzde 40 (1091 öğretmen)
- Henüz aşı olmadığını belirten öğretmenlerin oranı yüzde 22 (611 öğretmen )
ÖĞRETİM TÜR VE DURUMUNA GÖRE AŞILANMA DURUMLARI
- İlkokul öğretmenlerinin yüzde 94’ü (772) en az bir doz aşı olmuş
- İlkokul öğretmenlerinin yüzde 77’si iki doz aşı olmuş
- Ortaokul öğretmenlerinin yüzde 62’si (410) en az bir doz aşı olmuş
- Ortaokul öğretmenlerinin yüzde 20’si iki doz aşı olmuş
- Lise öğretmenlerinin ise yüzde 75’i (824) en az bir doz aşı olmuş
- Lise öğretmenlerinin yüzde 19'u iki doz aşı olmuş
- Diğer eğitim emekçileri ise yüzde 6 oranında iki doz aşı olmuş
"DEMOKRATİK NİTELİKLİ BİR YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK"
Eğitim Sen raporunda ayrıca şu bilgi ve görüşler de paylaşıldı:
"Anketi en düşük düzeyde dolduran eğitim emekçileri, sırasıyla halk eğitim merkezleri, rehberlik araştırma merkezleri, milli eğitim müdürlükleri ve okul öncesi eğitim kurumları öğretmenleri olmuştur. Anketi dolduran adı geçen eğitim emekçilerinin aşılanma oranları da düşüktür. Özellikle özel eğitim merkezlerindeki öğretmenlerimizin çalışma alanının özgünlüğü nedeniyle aşılanması zorunludur. Sendikamız, yüz yüze eğitime başlayan öğrencilerimizin karşılaştığı tüm eğitim emekçilerinin, başta tüm öğretim tür ve düzeylerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılan öğretmenlerimiz olmak üzere, eğitim sürecine yardımcı olan, teknik ve idari destek veren, öğrencilerin beslenmesini, ulaşımını ve güvenliğini sağlayan eğitim emekçilerimizin de hızlı biçimde aşılanmasını talep etmektedir.
Salgın döneminde öğretim tür ve düzeylerini, öğrencilerin yaş gruplarını ve özel gereksinimi olan çocuklar gibi özgün çalışma koşullarını, sağlık ve eğitim emekçilerinin eğitim ve öğretime devam eden çocuklarının eğitimini dikkate alan açık ve net bir eğitim politikası olmadığı için aşı politikasında da bir tutarlılık gözükmemektedir. Örneğin küçük yaş gruplarını önceleyen bir yüz yüze eğitim politikası olsaydı köy okulu öğretmenleri, okul öncesi, ana sınıfları ve ilkokul öğretmenlerinin tamamının aşılanması için çalışmalar yürütülecekti. Böylece örneğin 1 Haziran’da bu öğretmenler iki doz aşısını olarak yüz yüze eğitime başlayabilecekti. Ortaokul ve lise öğretmenleri ise aşılarının tamamlanmasının ardından bir süre sonra yüz yüze eğitime başlayabilirlerdi. Aşılanma takvimi, sağlığı risk altında olan büyük yaş gruplarından daha küçük yaş gruplarındaki yurttaşlara doğru ilerleyerek yapılmaktadır. Ancak öncelik küçük yaştaki öğrencilerin bir an önce yüz yüze eğitime başlaması olsaydı, aşılama takvimi de buna göre değişirdi.
Eğitim Sen, toplum sağlığını, çocukların ve gençlerin eğitim hakkını ve eğitim ve bilim emekçilerinin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkını birlikte ve bütünlüklü biçimde ele alarak eğitim alanına ilişkin bilgi üretmeyi ve eğitim kamuoyunun bilgisine sunmayı sürdürecektir. Sendikamız, anadilinde, bilimsel, kamusal, parasız, laik, cinsiyet eşitliğini gözeten ve demokratik nitelikli bir yüz yüze eğitim için mücadele etmeye devam edecektir." (HABER MERKEZİ)