02 Haziran 2021 11:15

"Kademeli normalleşme" başladı ama 60 milyon kişi hâlâ risk altında

"Normalleşme" başladı ancak illere göre haftalık 100 binde vaka haritası hâlâ pandemide riskin sürdüğünü gösteriyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

1 Haziran’dan itibaren "kademeli normalleşme" adımları atılırken Sağlık Bakanlığının 22-28 Mayıs illere göre haftalık 100 binde vaka haritası hâlâ pandemide riskin sürdüğünü gösterdi. Bakanlığın tablosuna göre; 11 il çok yüksek,  47 il yüksek,  20 il orta ve sadece 3 il düşük risk grubunda yer aldı.

3 büyük şehirden İstanbul çok yüksek risk grubundan yüksek, İzmir yüksek risk grubundan orta risk grubuna gerilerken Ankara haftalık 100 binde 115 vakayla çok yüksek risk grubunda yer almaya devam etti. Bakanlığın verilerine göre ülke nüfusunun sadece 4 milyon 466 bini düşük risk grubunda yaşıyor. 60 milyon insan ise çok yüksek ve yüksek risk grubundaki illerde yaşıyor.   

Bir önceki haftaya göre 10 ilde vaka artışı gözlenirken artışta ilk sıralarda Bilecik, Siirt ve Hakkari bulunuyor. Çok yüksek risk grubunda Gümüşhane, Bilecik ve Kars yer alırken düşük risk grubunun ilk 3 sırasını Hatay, Adana ve Osmaniye oluşturdu.

"ÖNLEMLER GEVŞEMEMELİ"

Pandeminin seyrini ve alınan kararları sosyal medya hesaplarından değerlendiren uzmanlar, salgının baskılanamadığını belirterek önlemlerin gevşetilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Yavuz Şimşek, mevcut durumumuzun 1 Mart 2021’le çok benzerlik gösterdiğine dikkat çekti. Vaka sayısı, bulaşıcı varyantların varlığı, aşılama oranları ve açılmanın benzer olduğuna işaret eden Yavuz “Sonucunun aynı olmaması için, ülkede yeterli oranda aşılama yapılıncaya kadar bireysel önlemleri gevşetmemenizi öneririm” dedi.

"SALGIN BASKILANAMADI"

DSÖ’nün 1 Haziran tarihli raporuna göre, Türkiye’nin günlük vaka sayısında 8 bin 190 ile Avrupa’da üçüncü, günlük vefat sayısında 171 ile ikinci olduğu bilgisini vererek “Geçen haftaya göre düşüş devam etmekle birlikte salgın baskılanmadı” değerlendirmesinde bulundu.  Kontrolsüz açılma zamanında olmadığımızı belirten Elbek “Kapalı ortamlar halen riskli” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen'in anketine katılan öğretmenlerin sadece yüzde 38'i iki doz aşı olabilmiş

SONRAKİ HABER

Yaralı halde bulunan kedinin cinsel saldırıya uğradığından şüpheleniliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa