Norveç’te eğitim ve sağlık grevi büyüyerek devam ediyor
Toplu görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine belediyelere bağlı eğitim ve sağlık kurumlarında27 Mayıs’ta başlayan greve katılanların sayısı 22 bin 500’e ulaştı.
Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel
Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo
Norveç’te belediyelere bağlı eğitim ve sağlık kurumlarında UNİO sendikasına üye olan öğretmen, sağlıkçı ve kütüphane çalışanlarının başlattığı grev büyüyor.
7 bin 390 emekçinin 27 Mayıs Perşembe günü 13 belediyede başlattığı greve katılanların sayısı katlanarak arttı. Greve üç belediye daha dahil oldu. 2 Haziran itibarıyla greve çıkanların sayısı yaklaşık 22 bin 500 oldu.
Norveç’te belediye sektöründe ülkenin en büyük kamu işveren kuruluşu olan KS, bu yılki toplu iş görüşmelerinde UNİO sendikasıyla anlaşmaya varamamış, UNİO ilk etapta 7 bin 390 üyesini geçen perşembe greve çıkarmıştı.
Norveç’te 13 sendikanın bağlı olduğu, 380 bin üyesi bulunan Norveç'in ikinci büyük konfederasyonu UNİO, 2001 yılında kuruldu.
Bu yılki toplu iş görüşmelerinde LO, YS ile Akadamikerne Konfederasyonları, KS ile yüzde 2,8 ücret artışında anlaşmaya vardılar. UNİO ise anlaşmaya gitmeyerek daha yüksek bir artış talep etti.
Unio Oslo Belediyesi baş müzakerecisi olan Aina Skjefstad Andersen “Grevin bu şekilde büyümesiyle birlikte, çözüm için Oslo Belediyesi’nin müzakere masasına dönmesini bekliyoruz” dedi. Oslo Belediyesi’nin, şehrin sakinlerine verecekleri hizmetler için yüksek eğitimli insanları işe almanın zorluklarını ciddiye alması gerektiğini söyledi.
Skjefstad Andersen “Norveç Devlet İstatistik Enstitüsü SSB’nin rakamları, Oslo'da ilk ve ortaokulda çalışanların yüzde 20’sinin onaylanmış, öğretmenlik eğitimi almamış insanlardan oluştuğunu göstermektedir. Öğrencilere kalifiye bir öğretmen tarafından eğitim verilmiyor” dedi.
SSB, ayrıca Norveç’te 15 yıl içinde 30 binden fazla hemşire açığı olacağını tahmin ediyor. UNİO grevinin yöneticilerinden olan Norveç Hemşireler Sendikası (NSF) Başkan Yardımcısı Silje Naustvik, “Pandemiyi doğrudan etkileyen çalışmalara da özel önem veriyoruz. Grevleri bir araç olarak kullanmak zorunda olmamız talihsiz bir durum ama bizimle görüşmeyen KS oldu. Ücret teklifi çok zayıftı. KS bu toplumsal sorunu ciddiye almalı ve meslekleri daha çekici hale getirmeye yardımcı olabilecek makul bir teklif sunmalıdır. KS gerçekte bize başka seçenek bırakmadı. Sağlık mesleği yüksek düzeyde yeterlilik ve uzun eğitim gerektiren karmaşık ve zorlu görevdir” ifadelerini kullandı.