02 Haziran 2021 14:30

Marmara Denizi boğulurken Salda’ya da kıymayın

Salda Gölü Koruma Derneği yaptığı basın açıklamasında “İki boğazı olan Marmara Denizi bile kirlilikten boğuluyor. Salda gibi küçük bir göl daha çabuk boğulur. Lütfen duyun sesimizi” çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Salda Gölü Koruma Derneği

Paylaş

Burdur’da 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak görülen Salda Gölü'nün yanına Millet Bahçesi projesi sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yaşam alanı savunucularının ve yöre halkının karşı çıktığı Millet Bahçesi'nin 5 Haziran Çevre Günü'nde açılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanının da katılacağı açılışın çalışmalar bitmediği için ertelendiği belirtiliyor. Göl çevresine bungalov evler ve mescit yapımı devam ederken, Salda Gölü Koruma Derneği basın açıklaması yaptı. Açıklama için göl kenarında toplanan yaşam savunucuları, ‘Salda’ya dokunma’ dedi. Açıklamayı Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar okudu.

"BAKANLIK KORUMAK İSTİYORSA, MİLLET BAHÇESİNDEN VAZGEÇSİN"

Millet bahçesi ile Salda Gölü’nün korunduğu ileri süren Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iddiasının doğru olmadığı vurgulanan açıklamada, “Bakanlık gölü korumak yerine, nasıl ranta çevireceğini düşünüyor. Bakanlığın amacı gölü korumak olsaydı, millet bahçesinden önce, göl çevresindeki yerleşim yerlerinden göle akmakta olan kanalizasyon sularının göle gelmesini önlerdi. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinden Yeşilova İlçesi ve Doğanbaba köyünün kanalizasyon suları topraktan süzülerek, Salda köyünün kanalizasyonu ise açıktan dereden göle akmaktadır” denildi.

NASA tarafından Salda Gölü’ndeki mineral ve kaya yapılarının Mars’taki Jezero Krateri’ne benzediğini açıklamasının hatırlatıldığı açıklamada, “Dünya dışı yaşamın ayak izleri Salda Gölü’nde aranıyor. Bu özelliğinden dolayı Salda Gölü dünyada başka eşi, benzeri olmayan özel bir yerdir. Salda Gölü yok edildiğinde Dünya çok büyük bir değerini kaybedecektir. Salda Gölü, Dünya mirasıdır. Mutlak korunmalıdır” denildi.

“BİLİM İNSANLARININ LABORATUVARI OLSUN”

NASA’nın açıklaması ve gölün Maldivler’e benzetilerek yapılan reklamlar sonrası bölgeye ilginin arttığı vurgulanan açıklamada, 2019 yılında resmi kayıtlara göre bir buçuk milyon insanın gölü ziyaret ettiği belirtildi. Salda Gölünü görmeye gelenlerin çoğunluğunun Salda Gölü’nde suya girdiğini, suya girenlerin, teri, kiri, güneş yağı, idrarı ve diğer kirlilikleri gölde kaldığı söylendi. Millet bahçesiyle göle daha çok insanın geleceği, bunun da gölde daha büyük bir kirliliğe yol açacağı belirtildi. 

Gölü bilim insanlarının laboratuvar olarak kullanımına açılması gerektiği belirten açıklamada “Gölü turizmin canlanması için yararlanılacaksa, doğaya ve ormana zarar vermeden uygun yerlere seyir terasları yapılabilir. Böylelikle görsel ve fotoğrafçılık turizmine açılabilir” denildi.  

“Bilim insanları iki boğazı olan Marmara Denizi’nin kirlilikten boğulduğuna dikkat çekerken, Salda gibi küçük bir göl daha çabuk boğulur. Lütfen duyun sesimizi” denilen açıklamada şunlar talep edildi:

  1.  Salda Gölü’nde suya girilmesin.
  2. Beyaz kumlara basılmasın.
  3. Göl çevresindeki yapılaşma durdurulsun. İmar barışı iptal edilsin.
  4. Millet bahçesi projesi iptal edilsin.
  5. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akıtılmasın.
  6. Salda Gölü bilim insanları için laboratuvar olsun.
  7. Salda Gölünden turistik amaçlı yararlanılacaksa, görsel turizm ve fotoğraf turizmi olarak yararlanılsın.
  8. Salda Gölü UNESCO Dünya Miras listesine alınsın.

(HABER MERKEZİ)

{{434311}} 

ÖNCEKİ HABER

AKP’li Belediye Başkanı Gültak: Ekonomiyle alakalı olsa ülkenin yarısı intihar ederdi

SONRAKİ HABER

Orhan Kemal Cibali’de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa