"Sendika yönetimini denetleyecek birliğe sahip olmazsak sonuç hep hüsran olur"
İsdemir işçisi yazdı: Biz işçiler, sendikal örgütlenmenin her kademesinde söz ve karar sahibi olursak o zaman bize sormadan TİS imzalanamaz.
Fotoğraf: Google Streetview
İSDEMİR işçisi
İskenderun
Ben İskenderun Demir Çelik Fabrikasında (İSDEMİR) çalışan bir işçiyim. Fabrikamızda Özçelik-İş Sendikası yetkili ben de sendikanın üyesiyim. Bilindiği gibi sendikamız geçtiğimiz günlerde 27. dönem toplu sözleşmesini imzaladı. Yüzde 14 zam alındı. Başta söyleyelim bu alınan zam enflasyonun altında bir zam ve biz işçileri memnun eden bir artış değil.
Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı ve genel merkez yöneticileri ile sendikanın İskenderun Şube başkanı ve yöneticileri (Şubedekilerin ne kadar inisiyatifi var o da başka mesele) çok iyi bir sözleşme olduğunu söylüyorlar.
Bunu da ülke gerçekleri, içinden geçilen koşullara ve imzalanan başka sözleşmelerle kıyaslayarak açıklıyorlar. Öncelikle ülke koşulları dendiğinde her halde ilk akla ekonomik kriz ve pandemi gelir. Sendikamızın yöneticilerine soruyorum. Ekonomik krizde İSDEMİR olumsuz mu etkilendi, dolarla satış yapmıyor mu? Üretimini artırmıyor mu? İSDEMİR için kriz var mı? Ya pandemide biz işçiler çalışmayıp evde mi kaldık? Pandemi boyunca çalıştık ve sağlığımızı riske attık, kovid-19 olan, dışarıda hastalığı kaptı denen ve kovid-19 salgınında ölen işçi oldu. Hani koşullar deniyor... Peki, sendika yöneticileri son on yıldır Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu içinde İSDEMİR’in ilk ondaki yerini korumasına ne diyecekler! Fabrikanın biz işçiler sayesinde büyüdüğünü bu sendikacılar bilmiyor mu? İSDEMİR’de yılardır bedenlerimizin eridiğini, sağlıklı girip birçok meslek hastalığı yaşadığımızı bilmiyorlar mı, bu kadar mı fabrikadan işçiden kopuk yaşıyorlar.
İSDEMİR nasıl bu kadar kâr yapıyor. İlk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında nasıl 9. sıraya geliyor. Özçelik-İş Sendikası yöneticileri bunu nasıl açıklıyor.
İSDEMİR sürekli teknolojisini nasıl yeniliyor? Daha fazla üretim ve daha çok kârı kimin sayesinde elde ediliyor? Açıklanan kâr oranları, ciroları en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yükseldiği yer de gösteriyor ki işçinin yaptığı her fedakarlık onların daha fazla büyümesi anlamına geliyor.
Daha dün doğal gaza yüzde 1, yüzde 5 zam yapılmadı mı? Ücretlerimize yapılan zamlar, bizden alınan yüksek vergiler ve yüksek enflasyon karşısında eriyip gitmiyor mu?
İSDEMİR Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi, sendikamız buranın kârı ve cirosu ile ve gerçek enflasyon yani çarşı pazar enflasyonunu göz önünde bulundurmak yerine ülke gerçekleri, devletin açıkladığı resmi enflasyona göre iyi zam aldık diyor. İSDEMİR’de 2015’te 5 milyon ton sıvı çelik üretildi. İsdemir, o zaman bu rakamın Türkiye rekoru olduğunu açıkladı. Biz o yıl sıfır zam aldık.
Soruları uzatabilirim ama gerek yok. Sonuçta ürettiğimiz ortada, aldığımız ücret ortada, sendikanın aldığı zam ortada.
Bir çağrı da işçi arkadaşlarıma biz örgütlü olmazsak bu sorunlar da çözülmez. Eğer biz işçiler, sendikal örgütlenmenin her kademesinde söz ve karar sahibi olursak o zaman bize sormadan TİS imzalanamaz. Sendika yönetimini denetleyecek ve onun biz işçilerin iradesi dışında bir şey yapmasına izin vermeyecek bir birliğe sahip olmamız lazım. Bunu yapamazsak her TİS’in sonucu hüsran olur.