Adana Tabip Odası Başkanı Menteş: Aşılama hızlanmazsa yeni bir pik gelebilir
Adana'da pandeminin durumunu konuştuğumuz Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş aşılamanın yaygın ve hızlı bir şekilde yapılmaması durumunda yeniden pik yapabileceğine dikkat çekti.
Selahattin Menteş | Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Adana
Adana’da pandeminin durumunu konuştuğumuz Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş aşılamanın yaygın ve hızlı bir şekilde yapılmaması durumunda yeniden pik yapabileceğine dikkat çekerek, aşılamanın yaygın ve hızlı yapılmasının kovid dışı hastalıklardan örneğin kanserden ölümlerin artmaması için de önemli olduğunu dile getirdi.
Adana’da vaka sayılarında bariz bir düşüş olduğunu ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, bunda neredeyse hiç izin kullanmayan sağlık emekçilerinin payı olduğunu belirterek aşılamanın hızlanması gerektiğine dikkat çekti. Ocak ayının 24’ünde 5 bin 300 olan vaka sayısının 60 binlere yükseldiğini hatırlatan Menteş, şu şekilde konuştu; “5 bin 300’deyken 60 binlere gelmek mümkünse 8 binden 60 binlerin üzerine çıkmak da mümkün. Salgınlarda yukarı doğru pik yapan grafik bir süre sabit kaldıktan sonra düşme eğilimi gösterir. Şu an düşüş sürecindeyiz. Ancak bu gevşetmeyi aşılamaya hız vermeden yaparsak salgında yeni bir pik kaçınılmazdır. Virüs bu düşüş sürecinde mutasyon değiştirerek bu kez yeniden karşımıza çıkabilir”
Baştan savma bir kapanmaya rağmen havaların ısınması ile birlikte insanların kapalı alanlardan çok açık alanlarda vakit geçirmelerinin de Adana’da bulaş riskinin düşmesinin nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Menteş, “Aşılama Adana’da 2 hastanede yapılıyordu. Bizlerin uyarısı ile sayı 4 hastaneye çıkarıldı. Adana’da 300 binlere yaklaşan çift dozu tamamlanan aşımız var. Yüzde 10-15 arası bir aşılamayı tamamlamışız. Rakamlardaki bu tabloyu sürdürmenin yolu, aşılamayı hızlı bir şekilde yapmak. Korunmadan başka çaremiz yok” dedi.
"AŞILAMANIN HIZLANDIRILMASI VE YAYGINLAŞTIRILMASI GEREKİR"
Biontech aşısının saklama koşularından dolayı 3’üncü basamak hastanelerde uygulandığını ifade eden Menteş, bu durumun kovid dışı hastalıkların tedavisi ile ilgili sorunlara neden olduğunu ifade etti. Radyasyon onkolojisi uzmanı olan Menteş, kanser hastalığının teşhisinde yaşanan sorunları şu şekilde anlattı; “Aşılamanın yaygınlaştırılmaması 3’üncü basamakta sağlık çalışanlarının aşıya yoğunlaşmasına ve diğer hastalıkların göz ardı edilmesine neden oluyor. Vatandaş ‘Hastalık bulaşır’ korkusu ile şikayetlerinin tedavisini erteliyor. Bu nedenle erken evrede yakalayacağımız hastayı daha geç evrede yakalayabiliyoruz. Bu, tedavinin başarı oranını olumsuz etkiliyor, hatta hastaların hayatına mal olabiliyor. Düşünün ki bir genç kadın memesindeki mercimek büyüklüğündeki kütleden ‘Bir şey olmaz’ diye düşünerek hastaneye gitmiyor, erteleyebiliyor. Bu pandemini en büyük zararlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Gelecekte bu rakamların artmaması için gerekli önlemlerin alınması, sağlık ocaklarında ve evde aşılamaya geçmek için gerekli altyapının sağlanması gerekir” dedi.
"HASTANEYE GİDECEK DURUMDA OLMAYANLARI YERİNDE AŞILAMAMIZ GEREKLİ"
Aşılamanın randevu alınarak yapıldığının altını çizen Menteş, aşı randevusu alabilmek için telefon ve internete ulaşamayacak vatandaşlar da olduğunu belirterek “Sağlık sistemine ulaşamayan mevsimlik tarım işçileri, geçim derdinden o günün ücretini alamayacağı için aşıya gitmekte imtina edebilecek günübirlik işçiler, aşı ile ilgili bilgilendirilmesi gereken mülteciler var. Adana’da bu oran düşük ama Sağlık Bakanlığının verisi ile Türkiye genelinde yüzde 25’lere varan bir aşı reddi söz konusu. Nasıl filyasyon ekipleri kurduysak bir an önce aşı ekipleri de kurup gelemeyenleri aşılamamız lazım. Bir an önce aşı kampanyalarını, tabip odalarını, TTB’yi, toplumun kabul ettiği insanları da konuşturarak insanları aşıya teşvik etmemiz lazım, vatandaş kendisi gelemiyorsa bulunduğu noktada aşıyı yapabiliyor duruma gelmemiz lazım. Aşıyı özel hastaneler, sağlık ocakları ve diğer hastanelere yaygınlaştırmamız gerekir” dedi.