03 Haziran 2021 18:11

Eskişehirli kadınlar: Çocuk istismarını aklamayı aklınızdan bile geçirmeyin!

Meclis komisyonlarında TİHEK Başkanı Süleyman Arslan ve AKP’li vekil Abdullah Güler’in erken yaşta evliliğe affı yeniden gündeme getirmesine Eskişehirli kadınlar tepki gösterdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Eskişehir Kampanya Grubu’nun çağrısı ile Haller Parkı’nda bir araya gelen Eskişehirli kadınlar, “Çocuk İstismarcılarına Af, İstismarcılara Teşvik, Tüm Çocuklara Tehdittir” diyerek çocuk istismarına affı gündeme getiren TİHEK Başkanı Süleyman Arslan ve AKP’li vekil Abdullah Güler’e tepki gösterdi. Kadınlar eylemde kağıtlardan “Çocuk istismarının affı olmaz” yazdı.

Kadınlar adına basın metnini Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Arzu Yılçın okudu. Erken yaşta evliliğe af girişiminin ilk olarak 2016 yılında Meclise getirdiğini hatırlatan Yılçın, o dönemde tepkiler üzerine geri çekilen, çocuk cinsel istismarı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103. maddesi ile ilgili af girişiminin yeniden gündemde olduğunu söyledi. Siyasi iktidarın daha önce Nisan 2020’deki Kovid affı ile ilgili infaz yasası tartışmaları sırasında da tasarıya çocuk istismarcılarının affını eklemek isteğini dile getiren Yılçın, konunun 27 Mayıs 2021’de Kadına Yönelik Şiddeti Araştırmak Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda ve Meclis Adalet Komisyonu’nda tekrar gündeme getirildiğini kaydetti. “Kadına karşı şiddetin araştırılması komisyonuna katılan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan; kadına yönelik şiddetin erkeklerin birbirine karşı şiddetinden farksız olduğunu ve 15 yaşındaki çocukların nikâhının ‘insan hakkı’ olduğunu savundu. Nikâhsız beraberliklere ‘sapkın ilişkiler’ diyen Arslan, şiddetin azalması için helal beslenmeye özen gösterilmesi ve anneliğin özendirilmesi önerisinde bulundu. Aynı gün İnfaz Yasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşmek üzere toplanan TBMM Adalet Komisyonu’nda ise AKP’li Abdullah Güler; Cezaevlerinde TCK 103 çerçevesinde 2020 yılı rakamıyla 645 hükümlünün bulunduğunu, bunların şu anda yasal olarak evli olduğunu, aile birliğini kurduğunu, bu ailelerin korunması için ceza ertelemesi gerektiğini söyledi” diyen Yılçın, Adalet Komisyonu’ndaki muhalefet parti vekillerinin çocuk istismarı söz konusu ise hiçbir ailede ‘rızaya’ dayalı birlikteliğin iddia edilemeyeceği yönündeki itirazları üzerine konunun kanun teklifine eklenmesinden şimdilik vazgeçildiğini anlattı. (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Eksik, İş Sağlığı Kanunda değişiklik yapılması için Meclise teklif verdi

SONRAKİ HABER

Hatay'da askeri tır, çırçır fabrikasının duvarına çarptı: 2 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa