Dalaman'da zeytin ağacı doğayı bir kez daha taştan, tozdan, ranttan korudu
Muğla'nın Dalaman İlçesi Kapukargın ve Çeştepe mahalleleri sınırları içerisinde işletilen taş-kalker ocağına Muğla Valiliği tarafından verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı mahkemece iptal edildi.
Fotoğraf: Eşref Atabey
Özer AKDEMİR
İzmir
Muğla'nın Dalaman İlçesi Kapukargın ve Çeştepe mahalleleri sınırları içerisinde işletilen taş-kalker ocağına Muğla Valiliği tarafından verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı mahkemece iptal edildi. Mahkemenin kararına maden işletmesinin çevresindeki zeytinlik alanların olmasını dayanak aldığını belirten davanın avukatı Bora Sarıca "Biz zeytinimizi savunacağız çünkü zeytin ağacı bizi koruyor; Taştan, tozdan ranttan..." dedi.
TAŞ OCAĞI BİR SÜRE KAÇAK ÇALIŞTI
Kalker ocağı ve kırma eleme tesisine verilen ÇED Gerekli değildir kararına karşı yöre köylüleri tarafından Muğla 1. İdare Mahkemesine açılan davada projenin etki alanı içinde ilanının yapılmadığı, yerleşim yerlerine yakın mesafede olduğu, görüntü kirliliği oluşturacağı ve proje alanına 3 km uzaklıkta zeytinliklerin olduğu gibi gerekçeler ileri sürüldü. Dava edilen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve müdahil olan maden şirketi ise işletme izinlerinin hukuka uygun olduğunu iddia ettiler. Davaya bakan Muğla 1. İdare Mahkemesi ÇED Gerekli Değildir kararını veren Muğla Valiliği'nin Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden uygun görüş alınmadan faaliyete başlanılmaması gerektiğini şirkete bildirdiğine dikkat çekti. Bu bildirime rağmen şirketin izinsiz bir şekilde faaliyete başlaması üzerine yapılan şikayet sonrası bölgede yapılan incelemede taş ocağının 3 km çevresinde 150-1500 m mesafelerde ekonomik verim çağında yoğun bir şekilde zeytin ağaçları ve zeytinlik alanların olduğunun tespit edildiğine dikkat çeken mahkeme, bunun üzerine Dalaman Kaymakamlığı tarafından taş ocağının mühürlendiği belirtildi.
TAŞ OCAĞI ZEYTİCİLİĞE ZARAR VERİR
Taş ocağının alanda bulunan zeytinliklere zarar vermeden faaliyette bulunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu kaydeden mahkeme, bu durumun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından da açıkça ortaya konduğuna işaret edildi. Mahkeme heyeti oy birliği ile aldığı kararında şu ifadelere yer veriydi; "3573 sayılı Kanun uyarınca zeytinlik sahalarına 3 km'den daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden olan "Kalker Ocağı ve kırma-eleme Tesisi" için verilen ÇED Gerekli Değildir kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır".
"ZEYTİNİMİZİ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Kararı desenlendiren köylülerin avukatı Bora Sarıca, mahkemenin Zeytin Yasasını dayanak göstererek ÇED Gerekli değildir kararını iptal ettiğine dikkat çekerek, " Biz zeytinimizi savunacağız çünkü zeytin ağacı bizi koruyor; Taştan, tozdan ranttan..." dedi. Zeytinciliğin yanı sıra yoğun miktarda arıcılık da yapılan Kapukargın-Çeştepe bölgesindeki taş ocağına karşı yöre halkının mücadelesini gazetemiz Evrensel gündeme taşımıştı. Haberlerimiz sonrası uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda kalker ocağını işleten şirketin ruhsat alanını 25 hektarın altında göstererek "ÇED gerekli değildir" kararı aldığını ve ocağın çevreye önemli bir tahribat verdiği ortaya konmuştu.