04 Haziran 2021 11:36

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Riskli yapıların üçte biri İstanbul'da

9. Türkiye Deprem Mühendisliği Konferansı’nda depreme dayanıklılığı riskli olan 224 bin yapının 77 bininin İstanbul’da olduğu belirtildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 9. Türkiye Deprem Mühendisliği Konferansı’nda İstanbul’daki yapıların depreme dayanıklılığı tartışıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, tespit ettikleri 224 bin riskli yapının 77 bininin İstanbul’da olduğunu söyledi.

Riskli binaların çok daha fazla olduğunu anlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman ise binaların yüzde 23’ünün PERA puanında 33’ü geçtiğine dikkat çekerek, “Bu da demek oluyor ki; 12 bin 891 bina üzerinde düşünüldüğünde bir ilçe büyüklüğünde karşımıza geliyor” dedi.

Deprem Mühendisliği Konferansının “Deprem Zararlarının Azaltılmasına Yönelik Yapılanlar, Yapılamayanlar ve Yapılması Gerekenler” başlıklı kapanış oturumunda yapıların ne kadar deprem riski altında olduğu tartışıldı.

Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Musrafa Erdik, deprem riskinin azaltılması konusunda 4 noktayı sıralayarak deprem tehlikesi ve riskinin belirlenmesi, mevcut riskin artırılmaması, mevcut riskin azaltılması ve risk transferi olduğunu söyledi. Deprem riskinin azaltılması konusunda önceliğin depremden sonra yerine konulamayacak varlıkların korunması olduğunu ifade eden Erdik, bunların da insan hayatı ile kültürel ve tarihsel miras olduğunu dile getirdi. Bu genel kapsamda İstanbul’da deprem sonrası yapılması gerekenleri anlatan Erdik, deprem sonrası yemek-içme toplanma ve barınma yerlerinin rasyonel şekilde planlanması, acil sağlık hizmetleri planlanması, acil iletişim ve ulaşımın planlaması gerektiğini ifade etti.

BAKANLIK: RİSKLİ BİNALARIN ÜÇTE BİRİ İSTANBUL’DA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Türkiye’de 224 bin riskli yapı tespit ettiklerinini ve bu yapılarda 757 bin konut ve işyeri olduğunu açıkladı. Bu yapıların 77 binin İstanbul’da olduğunu ve 402 bin konut ve işyeri barındırdığını belirten Gürgen, tespit ve yıkımların devametitğini söyledi. Gürgen, son İzmir depreminde hasar gören binalar, taşıyıcı sistemi hasar gören binalar, düşey yükler altında göçme durumunda olan binaların yerel yönetimler tarafından acilen boşaltılması gerektiğini söyledi.

Gürgen’in ardından konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, 13 ilçede 15 bin 584 binada yapılan incelemede, 12 bin 891 yapının PERA puan hesaplamalarının tamamlandığını söyledi. Binaların yüzde 23’ünün PERA puanında 33’ü geçtiğine dikkat çeken Kahraman,  “Bu da demek oluyor ki; 12 bin 891 bina üzerinde düşünüldüğünde bir ilçe büyüklüğünde karşımıza geliyor. Böyle bir stok durumun vahametini gösteriyor. İstanbul’da riskli bina sayılarına baktığımızda bakanlığımızın çalışmalarına göre 77 bin bina riskli. Fakat daha büyük bir sayının denetim yönetmeliğine uygun bir analize tabi tutulmadığını söylemek mümkün” dedi.

İstanbul’da yaptıkları çalışmada inceleme izni verilmeyen bina sayısının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Kahraman, Avcılar’ı örnek vererek 9 bin 467 binaya gittiklerini ama 5 bin 699 binada inceleme yapamadıklarını söyledi. Kahraman, 3 bin 434 binada yaptıkları incelemede 210 binanın PERA puanını sıfır çıktığını ifade ederek, 11-33 puan arasında 2 bin 500 bina olduğunu ve depremde hasar alma olasılıklarının yüksek olduğunu vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

"Daha yeşil bir kapitalizm yok, bu düzenin restorasyonu değil kökten değişmesi şart!"

SONRAKİ HABER

Alman kardinal, cinsel istismar skandalları nedeniyle istifasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa