05 Haziran 2021 06:37

Bakan, vali ve kaymakamın tanıklığında işlenen Şenyaşarlar cinayeti 3’üncü yılında

Devlet erkanının bulunduğu hastanede Şenyaşarlardan 3 kişinin öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçti. 3 aydır “Adalet” nöbeti tutan anne Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit, bu süreçte 4 kez gözaltına alındı. 

Emine Şenyaşar | Fotoğraf: MA

Paylaş

Emrullah ACAR

AKP Urfa Milletvekili iken yeniden aday olduğu 24 Haziran 2018 genel seçimlerinden 10 gün önce Urfa'nın Suruç ilçesi "Bir Milyoncular Çarşısı" esnafını “ziyaret eden” İbrahim Halil Yıldız, Şenyaşarlara ait işyerinde karşılık bulamayınca koruma ve yakınlarıyla birlikte silahlı saldırıda bulundu. 14 Haziran'da Şenyaşarların dükkanında “Size verecek oyumuz yok” sözlerini duyan Yıldız'ın koruma ve yakınları, Celal, Ferit, Mehmet ve Adil Şenyaşar'ın işlettiği dükkanda kurşun yağdırdı. Adil, Ferit, Mehmet ve Celal Şenyaşar kardeşler sopa ve bıçaklarla darbedildi, yaralandı. Şenyaşarlara ait çarşıdaki diğer dükkandan çıkan kardeşleri Fadıl Şenyaşar, kardeşlerine silah, bıçak ve sopalarla saldırıldığını görünce koruma amaçlı yanındaki silahla meşru müdafaada bulundu. Silahların kullanıldığı saldırıda 5 kardeş ağır yaralanırken, AKP'li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız ve aileden 7 kişi yaralandı.

HASTANE SALDIRISI

Yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi'nde Yıldız’ın ağabeyi yaşamını yitirdi. Bu esnada hastanede bulunan Yıldız’ın yakınları, tedavi altında olan Şenyaşar kardeşlere hastane personellerinin arasında saldırmaya başladı. Celal Şenyaşar, kırılan serum şişesiyle, diğer yaralı kardeşlerden Adil Şenyaşar, hastane içinde sağlık çalışanlarının gözü önünde tabancayla öldürüldü. Çocuklarının vurulduğunu duyan Hacı Esvet Şenyaşar ve anne Emine Şenyaşar ise hastaneye koştu. Hastanenin acil servis girişinde Yıldız’ın yakınlarıyla karşılaşan baba Şenyaşar, Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilip, oksijen tüpüyle kafasına vuruldu. Mehmet Şenyaşar ise hafif yaralı kaldırıldığı hastanede kurşunlandı, bıçaklandı. “Ölü taklidi” yaparak kendisi gibi saldırıya maruz kalan babası Hacı Esvet ve ağabeyi Ferit Şenyaşar ile birlikte Antep'e sevk edildi. Onları taşıyan ambulans daha hastane bahçesindeyken tekerleri patlatıldı, ön camları kırıldı.

BAKAN, VALİ, KAYMAKAM HASTANEDEYDİ

Hastanede yaşanan linç ve ölümler esnasında Urfa Valisi Abdullah Erin, Suruç Kaymakamı Tarık Açıkgöz ve dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba hastane bahçesinde bulunuyordu. Hastanedeki devlet erkanı ve üst düzey güvenlik durumuna rağmen, hastane kameraları tahrip edildi, hastanede sarı alanda saldırılan Esvet Şenyaşar’ın etrafa saçılan kanını boyanarak deliller temizlendi.

İKİ KİŞİ 23 MERMİ

Otopsi raporlarında, Celal Şenyaşar’ın vücuduna 6 adet farklı ateşli silahın mermi çekirdeği, Adil Şenyaşar’ın vücudunun 14 bölgesinde kesici, delici alet ve sert cisim yarası ile 17 farklı silahın mermi yarası tespit edildi. Baba Hacı Esvet Şenyaşar'ın vücudunun 7 hayati bölgesinde kesici aletlerle büyük çapta yaralar oluşturularak yaralandığı ve 7 ciddi yaranın yanı sıra vücutta 23 noktada öldürücü nitelikte olmayan yaranın olduğu tespit edildi.

ÖLÜMLERİ SAVCILIKTA ÖĞRENDİ

Babası ve iki kardeşini kaybeden Fadıl Şenyaşar olaydan 3 gün sonra savcılık talimatıyla Diyarbakır'da tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi ve gözaltına alınıp Urfa Adliyesi'ne getirildi. Kafası ve boğazı sargı içinde olan Şenyaşar, çıkarıldığı savcılıkta babası ve kardeşlerinin yaşamını yitirdiğini öğrendi ve ardından tutuklanarak Urfa 1 Nolu T Tipi Cezaevi'ne götürüldü. Şenyaşar, ardından Elazığ Kapalı Cezaevine sevk edildi ve 3 yıldır burada tek kişilik hücrede tutuluyor. İşyerinde başlayıp hastanede devam eden saldırılara dair yürütülen soruşturma, işyeri ve hastane olarak 2 dosyaya ayrıldı. Olaydan 15 ay sonra 17 Eylül 2019 tarihinde dosyanın sanıklarından Enver Yıldız, koruma ordusu ile geldiği Urfa Adliyesi'nde teslim oldu ve tutuklanarak cezaevine gönderildi. 18 ay sonra ise işyeri saldırısına dair iddianame hazırlandı. 2'si tutuklu 13 kişinin yargılandığı Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilen davanın 2 Nisan 2021 tarihindeki 7'nci duruşmasında karar çıktı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanılardan Fadıl Şenyaşar hakkında Mehmet Şah Yıldız'ı öldürme, Abdurrahman, Mustafa, Nihat, Süleyman ve Kenan Yıldız'ı öldürmeye teşebbüs, Engin Şimşek ve Ahmet Çetin'i yaralamak ve tabanca taşımaktan toplam 37 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Diğer tutuklu sanık Enver Yıldız hakkında ise müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme, suçun "ağır tahrik altında işlediği" gerekçesiyle verilen cezayı 18 yıl hapse indirdi.

Mahkeme heyeti, davanın tutuksuz sanıklarından Ferit Şenyaşar'a  ceza verilmesine yer olmadığına karar verirken, dosyanın diğer sanıkları Süleyman Yıldız'a 4 yıl 3 ay 22 gün, Abdurrahman Yıldız 11 ay 23 gün, Kenan Yıldız 4 yıl 8 ay 18 gün, Mustafa Yıldız'a 1 yıl 1 ay 14 gün, Mehmet Yıldız'a 6 ay 22 gün, Nihat Yıldız'a 1 yıl 11 ay 18 gün, Halil İbrahim Şimşek'e  3 yıl 9 ay, Mehmet Şimşek'e 2 yıl 6 ay 10 gün, Mehmet Yıldız'a 2 yıl 6 ay 10 gün hapis cezası verdi. Yakalanamayan İbrahim Yıldız'ın ise, dosyası tefrik edildi.

ADALET MÜCADELESİ

AKP'li İbrahim Halil Yıldız’ın yakınlarının saldırısında 2 oğlunu ve eşini kaybeden Emine ve yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, 10 Eylül 2019 tarihinde soruşturmanın 15 aydır iddianameye dönüşmemesi gerekçesiyle Urfa Adliye'si önünde oturma eylemine başladı. Baro Başkanı Abdullah Öncel, başsavcıdan dosyanın bir ay içinde davaya dönüşeceği sözünü alınca aile eylemine son verdi. Oturma eyleminden bir hafta sonra 17 Eylül 2019 tarihinde, saldırıda yer alan Enver Yıldız kendi isteğiyle 50 kişiyle birlikte adliyeye gelerek teslim oldu. Telefon tapelerinde, arandığı sırada evinde ikamet ettiği ve teslim olmak için savcının değiştirilmesini beklediği ortaya çıkmıştı.

ANKARA’DA 9 GÜN 12 GÖRÜŞME

İş yeri ve hastane saldırıları sonucu eşini ve 2 oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ve oğulları Ferit ile Mehmet Şenyaşar, “adalet” talebiyle 15 Eylül 2020 tarihinde Ankara’ya gitti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHK), Cumhuriyet Halk Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Meclis’te CHP Grup Başkanı Vekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer, Milletvekilliği düşürülüp tutuklanan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu başta olmak üzere aile 9 günde 12 görüşme gerçekleştirerek taleplerini paylaştı.

İLK GÖZALTI

Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar 16 Aralık 2020 tarihinde AKP Urfa İl binasına giderek il başkanı ile görüşmek istedi. İl başkanın olmadığı gerekçesiyle görüşme gerçekleşmedi. Bunun üzerine anne Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar AKP il binası önünde "adalet" talebi ile oturma eylemi başlattı. Gözaltına alınan Şenyaşarlar bir gün sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Oturma eyleminden dolayı açılan soruşturmada 8 Şubat’ta takipsizlik kararı verildi.

"ADALET" NÖBETİ

Eşini ve 2 oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar, “Artık sabrımız kalmadı” diyerek 9 Mart’ta Urfa Adliyesi önünde “Adalet” talebiyle ikinci kez oturma eylemi başlattı. Aileye ilk destek ziyaretini eylemin ikinci gününde Baro Başkanı Abdullah Öncel ve baronun Kadın Hakları Merkezi’ne bağlı avukatlar yaptı.

ONLARCA DESTEK ZİYARETİ

Anne ve oğlunun başlattıkları nöbet eylemi, üç ayda Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP), Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmet Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen), Urfa ve Diyarbakır Tabip Odaları, Urfa, Mersin ve Diyarbakır Barosu, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Halkların Köprüsü Derneği, Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Amed Emek ve Demokrasi Platformu Kadın Meclisi, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), HDP Üyesi üniversiteli gençler, HDP Gençlik Meclisi üyeleri, Bilim Antropoloji Sanat ve Kültür Derneği (BASK-DER), Suruç aileleri, Barış Anneleri Meclisi ve AKP eski milletvekili Zülfikar İzol’un oğlu ve kardeşlerinin saldırısında ailesini kaybeden Dilan İzol’un yanı sıra çok sayıda yurttaş tarafından ziyaret edildi.

3 AYDA YAŞANANLAR

Koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçesiyle ülke genelinde 16 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evde nöbetlerine devam eden aile, 26 gün Twitter hesabından paylaşım yaparak eylemlerini sürdürdü. Üçüncü ayına giren nöbette yaşanan bazı gelişmeler ise şöyle: “Eylemin 7'nci gününde ailenin sanal medya hesaplarında ‘Herkesi adliye önünde 10 dakika nöbetimize destek vermeye davet ediyoruz’ paylaşımının ardından anne Emine Şenyaşar ‘kamu görevlisine hakaret ettiği’ gerekçesiyle gözaltına alındı, ifadesinin alınmasının ardından aynı gün serbest bırakıldı.

CHP: DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Kentte temaslarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti eylemlerinin 10’uncu gününde aileyi ziyaret etti. Urfa Barosu önünde gerçekleşen dayanışma ziyaretinde, CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Ankara Milletvekilleri Gamze Taşçıer ile Servet Ünsal, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, İzmir Milletvekili Sevda Erden ve Parti Meclisi Üyesi Erbil Aydınlık davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel başkanları Saliha Aydeniz ile Keskin Bayındır eylemlerinin 17’inci gününde aileyi ziyaret etmelerinin ardından anne ve oğlu 2911 sayılı ‘Toplantı gösteri yasasına muhalefet suçu’ gerekçesiyle gözaltına alındı. İfadeleri alınan anne ve oğlu aynı gün serbest bırakıldı.

GEREKÇESİZ GÖZALTI

Anne ve oğlu 5 gün sonra eylemlerinin 22’nci gününde, herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde bekletildikten sonra ifadeleri alınmadan serbest bırakıldı. 
 
Eylemin 24’üncü gününde ise, eyleme polis müdahale etti. Darp edilen Ferit Şenyaşar, sinir krizi geçirmesi üzerine hastaneye kaldırıldı. Aynı gün taburcu olan Şenyaşar, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. 
 
Ferit Şenyaşar, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi Süleyman Yıldız'ın şikayeti üzerine nöbetin 21’inci gününde açılan soruşturma kapsamında Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü'nce ifade verdi.
 
Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada babası Hacı Esvet, kardeşleri Celal ve Adil Şenyaşar’ı yitiren Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay hapis cezası verilmesine, Urfa Adliyesi önünde ‘Adalet’ talebiyle 25 gündür nöbet tutan anne Emine Şenyaşar isyan etti.

Nöbetin 88'inci gününde Emine Şenyaşar'ın ağıtlar yakarak adliye binasının temelini elleri ile kazarak aradığı "Adalet" ise, halen Şenyaşarlar için gerçekleşmedi.

ADALET NÖBETİ YARIN 3 AYINI DOLDURACAK

Emine Şenyaşar ile Ferit Şenyaşar eylemlerinin 73’üncü gününde HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın ziyareti öncesi, "Kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla darbedilerek gözaltına alındı. Anne ve oğlu İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken, Buldan partililerle birlikte gözaltına alınan Şenyaşar ailesinin adalet nöbetini sürdürdüğü Urfa Adliyesi önüne geçti. Burada açıklamalarda bulunan Buldan, partililerle birlikte Urfa Adliyesi önünde bir süre oturma eylemi yaptı. Anne ve oğlu aynı gün akşam saatlerinde ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Şenyaşarların "Adalet" talepli nöbet eylemi yarın 3 ayını dolduracak. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Emniyet'ten Esenyurt'taki polis şiddeti açıklaması: Adli kovuşturma sürüyor

SONRAKİ HABER

Devlet-mafya-siyaset ilişkisini sorgulayan Kıbrıslı gazeteciler tehdit ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa